Délmagyar logó

2018. 06. 24. vasárnap - Iván 12°C | 20°C Még több cikk.

Levegő készül az agyagból Hódmezővásárhelyen

Hódmezővásárhely - Vasárnap ér véget Vásárhelyen a tizedik kerámiaszimpózium, melyen öt héten keresztül huszonkét művész alkotott, a téma: a levegő. Az alkotásokat a vásárhelyiek decemberben tekinthetik meg az Alföldi Galériában, az országos kiállítás jövőre lesz Budapesten.
A helyi önkormányzat, több gyár és a Wartha Vince Közalapítvány támogatásával szeptember 10-én kezdődött Vásárhelyen a jubileumi, tizedik kerámiaszimpózium, melyen huszonkét művész – köztük két vásárhelyi, Návai Sándor és Tuza László – alkotott. A téma a levegő volt. Az évek során már 243 műtárgy gazdagította a hódmezővásárhelyi városi kerámiagyűjteményt – tudtuk meg a péceli illetőségű Pannonhalmi Zsuzsától, a tábor ötletgazdájától, vezetőjétől, akinek 56 köztéri műve található országszerte, több Vásárhelyen, köztük a 47-es főút melletti „Lelkek emlékére". A művészek gyárakban, az alkotóházban és a majolikagyár egykori tanműhelyéből 2005-ben kialakított művésztelepen tevékenykednek – utóbbit Török Sándor díjmentesen bocsátja rendelkezésükre.

– A szimpózium nyolcadik éve nemzetközi – mondta Pannonhalmi –, jelenleg török, francia, amerikai, japán és vajdasági vendégeink vannak, és eddig már százötven művész dolgozott velünk. Nagyon népszerű a tábor, az idén is hatvan öten jelentkeztek, de a vásárhelyieken kívül csak húszat fogadhattunk.

A jubileumi szimpóziumnak szerves része volt a fővárosi Hódmezővásárhely kincsei című kiállítás. Ezen konferenciákat is tartottak, megismertetve az érdeklődőket az alföldi kerámia 7000 éves történetével, valamint újkori históriájával, mely szorosan összefonódik Tornyai János nevével. A művészek most is serénykednek, idén eddig közel száz alkotás készült el. Szanyi Péter szobrásszal munka közben beszélgettünk:

– Nagy kihívás számomra szobrot csinálni a kerámia nyersanyagából, az agyagból, bár ez a matéria nem teljesen idegen tőlem. A levegőből a mozgást, a szelet, és azt a nyomot, amit a világunkban hagy, próbáltam megragadni.

– Másodszor vagyok itt – árulta el a vajdasági Nemes Fekete Edit, aki 1962 óta foglalkozik kerámiával –, és jól érzem magam Vásárhelyen. Az idei feladat nagyon szép és egyben nehéz, hiszen a földből kellett levegőt, „semmit" csinálni. Jómagam a fa, a levél, a „levegőgyártás" szemszögéből közelítettem meg a témát.

A tavalyi alkotásokból álló kiállítás november 7-én nyílik a fővárosi Duna Galériában, az idei műveket az Alföldi Galériában december 9-én tekinthetik meg a vásárhelyiek. A pesti bemutatkozás jövőre lesz.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Vásárhelyi gyermekek akciója a menhelyen élő állatokért

Hódmezővásárhely - Hatalmas csokitortát kapott tegnap a vásárhelyi Tornyai utcai óvoda Százszorszép… Tovább olvasom