Délmagyar logó

2018. 05. 20. vasárnap - Bernát, Felícia 13°C | 23°C Még több cikk.

Levéllenyomat mintás húsvéti tojásfestés a PMK-ban

Hódmezővásárhely - A tavaszi szünet első két napjának délutánján a hódmezővásárhelyi Petőfi Sándor Művelődési Központban hagyományos tojásfestés lesz. Március 20-án, csütörtökön és 21-én, pénteken 14 és 18 óra között a gyerekek hagymahéj főzőlében készíthetik el levéllenyomat mintás húsvéti tojásaikat.
A tojás ősi szimbólum. A barka, a nyúl, a csibe és a bárány mellett a húsvét egyik legfontosabb jelképe. A tojás a belőle kikelő kiscsirke révén az élet szimbóluma. Ezt a jelentését különösen is hangsúlyozza a piros szín, amilyenre húsvétkor a lányok, asszonyok festik.

Ugyanakkor a föltámadt Krisztust is jelképezi a tojás; ahogyan a tojásból élet fakad és kikel belőle a csibe, ugyanúgy támadt föl sírjából Krisztus jelezve az élet győzelmét a halál fölött, beteljesítve a megváltás művét. Ma általánosan elterjedt szokás a tojásfa készítése. Szinte mindenütt aranyeső- vagy barkaágakat, esetleg más virágzó ágat a tojásokkal és más díszekkel ékesítenek. Az így elkészített tojásfa a húsvéti asztal ékessége.

Minden érdeklődőt szeretettel várnak a szervezők csütörtökön és pénteken a hagyományos tojásfestésre a PMK-ba.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Négy vásárhelyi házat nyilváníttatna műemlékké Balog Gábor

Hódmezővásárhely - Önállóan kezdeményezi négy vásárhelyi épület országos műemlékké való… Tovább olvasom