Délmagyar logó

2018. 06. 18. hétfő - Arnold, Levente 18°C | 26°C Még több cikk.

Lezárult a vizsgálat listaügyben

Hódmezővásárhely - Befejezte a vizsgálatot, és ismét az országos vihart kavart lista eltávolítására szólította fel Vásárhelyt az adatvédelmi biztos. Az „Akik visszaéltek a város támogatásával" című névsor a honlapon marad – tájékoztatták lapunkat a polgármesteri hivatalban.
Haladéktalanul el kell távolítani a város honlapjáról a törvényes jogalap nélkül nyilvánosságra hozott adatokat – olvasható az adatvédelmi biztos, Jóri András állásfoglalásában. Az önkormányzat – mint megírtuk – július elején több mint 300 nevet hozott nyilvánosságra. Azokét, akik a város szerint rászorulónak vallották magukat, támogatást kértek, majd a polgármesteri hivatal nyilvántartása szerint visszaéltek ezzel.

A város honlapjára felkerült neveket, születési dátumokat, lakcímeket már korábbi nyilatkozataiban is aggályosnak találta az ombudsman. Hivatalosan azonban 30 napja volt arra, hogy lezárja az általa kezdeményezett vizsgálatot, és állást foglaljon.

Személyes adatokat nyilvánosságra hozni csak akkor lehet, ha az érintett hozzájárul, vagy azt törvény, helyi önkormányzati rendelet lehetővé teszi – jelenti ki állásfoglalásában Jóri András. Nem fogadta el az önkormányzat hivatkozását a közpénzekből nyújtott támogatások átláthatóságáról szóló törvényre. Úgy véli: a támogatást igénylők csak ahhoz járultak hozzá, hogy a szociális igazgatási eljárás során használják fel adataikat, nem pedig ahhoz, hogy nyilvánosságra hozzák azokat.

A lista az érintetteket döbbentette meg legjobban. Fotó: Schmidt Andrea
A lista az érintetteket döbbentette meg legjobban.
Fotó: Schmidt Andrea

Az ombudsman egyébként az újabb, pozitív lista ügyében is tájékoztatást kért az önkormányzattól. A város honlapján ugyanis már azok is szerepelnek, akik közmunkásként kiemelkedően végzik a feladatukat. Jóri tudni szeretné: ők mi módon járultak hozzá, hogy nevük nyilvánosságra kerüljön.

Még mindig fenn van a város honlapján a lista, és – mint megtudtuk – ott is marad. Az önkormányzat határidőn, azaz 30 napon belül választ ad az ombudsman állásfoglalására – tájékoztatták lapunkat a polgármesteri hivatalban.

A nagy vihart kavart ügyet egyébként az Országgyűlés emberi jogi bizottsága is tárgyalta. A meghallgatást követően Lázár János, a város polgármestere kijelentette: mondja ki a bíróság, hogy jogszerű-e a szociális támogatásokkal visszaélők adatainak közzététele. Hozzátette: ebben a kérdésben el fog menni a falig.

Olvasóink írták

59 hozzászólás
 • 59. rastaman 2010. augusztus 20. 10:16
  „A szégyenlista első - és egyetlen - helyén Lázár Jánosnak kellene lennie. Ő a választók révén jutott olyan hatalomhoz, amivel élni nem, csak visszaélni tud. Szégyenfoltja ő Vásárhelynek.”
 • 58. fles2 2010. augusztus 18. 16:29
  „még annyit szeretnék,ha már ennyire belemerült a közpénzek kiadásába a Polgármester Úr ,hogy azokat mikor teszi fel a "szégyenlistára"akik a szociális bérlakásokkal élnek vissza?Ugyanis többek-között a Szab.tér is tele van olyan egyedülálló emberekkel akik nem is lennének rá jogosultak,mert tudtom szerint bejelentett munkahely,gyermekes családok kapnak.Ugyanis azt is az adófizetők pénzén építették fel!”
 • 57. fles2 2010. augusztus 18. 16:21
  „Egyik nap Lázár János nyilatkozott a helyi rádióban,hogy "egy lakos bemegy hozzá és megkérdezi, a szomszédja ingyen ebédet igényelt de nem megy el érte,miért is kap egy ilyen ember segítséget.Hová költik a város az adófizetők pénzét.Lázár Úrnak erre kötelessége válaszolni".Nyilatkozata szerint.Én most szeretném kérdezni mint adófizető polgár,hogy az ORSZÁG pénzét mire is költi a kormány?Részletes beszámolót kérnék mondjuk havi szinten.”
 • 56. szuszikla 2010. augusztus 17. 21:52
  „Itt a kiszűréssel van a baj a listán, nem mind bünös aki rajta van:
  --A tisztességes dolgozna, ha tisztességes munkát kapna és ő most is gyalog megy a segélyért.
  --A tisztességtelen lusta dolgozni, születése elött is járt már "szoláriumozni", most meg mercivel jár segélyért.”
 • 55. deszkás 2010. augusztus 16. 10:42
  „LÁZÁRKÁDÁR?”
 • 54. DMagóg 2010. augusztus 15. 19:14
  „52-53!

  Lásd: 31.

  A hivatkozott szervek nem önkényesen, saját ízlésük szerint, hanem kihirdetett jogszabályon alapulóan listáznak.
  A pm kiskapuzik, két, egymásnak ellentmondó jogszabály közül, a kedvére valót érvényesíti, erős fiúzik. Valóban csak a bíróság tudja eldönteni, hogy ez felülírja-e a másikat, amit keményen megsért. Nem vitatom, okkal teszi, de nem biztos, hogy joggal! Diktatura, vagy jogállamiság a kérdés.”
 • 53. békaügetés 2010. augusztus 15. 11:10
  „még annyit szeretnék a listaügyhöz hozzáfűzni,hogy a Földhivatalban is ki van téve az árverezett ingatlanok tulajdonosainak a teljes személyi adata "szégyenszemre" ,ez nem sérti a személyi jogokat ?Adatvédelmi biztos Úr? Na meg az APEH adósok listája is olvasható az interneten.”
 • 52. entelegent 2010. augusztus 15. 00:53
  „Nem tudom a bankoknak miért lehet akkor adóslistát kiírni,és miért ciki az ingyenélőket egy "szerény" eszközzel megcsappantani legalább ebben a városban. Amikor 30-40 évet ledolgoznak szorgos kezek, és éljenek meg 30-40 ezerből, talán kissé igazságtalan kép, hogy számító "aspiránsok" néznek egy dobozt, dobozban ülve, s csak várnak egy dobozra.”
 • 51. Yaqy 2010. augusztus 14. 20:03
  „Arra a listára sajnos nem kerülhet fel az élő vásárhelyi példa, aki olyan telekre épített házat, amire az előző tulajnak nem adtak ki építési engedélyt. Ö előbb épített és utólag megkapta az engedélyt (bocs a szóismétlésért). A földszinten és az emeleten is plazma tv, kint új tipusú merci terepjáró (bejelentett munkahelyet és olyan jövedelmet, amiből ezt megvalósította, nem nagyon tud igazolni. Viszont a gyermekei ingyenes ellátásban részesülnek, a terepjáróval jár rendszeresen az ingyenebédért is. Tehát ő felveszi a számára "nemzetiségi jogon járó" ellátást, ezért nem kerülhet a "szégyenfalra". Ha egyszer eszébe jutna kedves "integráció menedzser" politikusainknak, hogy ilyenekre is odafigyeljenek, talán magasabb nyugdijat kaphatnának azok a becsületes munkába belerokkant idős emberek,(30-40 ezer Ft, míg a segély 70 ezer) akiknek a pénzéből ingyen végezhették el az egyetemet. Először annak kell hálásnak lenni aki segített nekünk, majd ha marad kaphatnak mások is.”
 • 50. békaügetés 2010. augusztus 14. 16:59
  „A sok hozzászóló és az adatvédelmi biztos úr se a lényeget látja ebben az ügyben.Javaslom,hogy saját zsebből ,önszorgalomból lehet segíteni a hamis rászorulókat,de a Biztos Úr a magas fizetéséből is segíthetné azokat akik nem jogosultak a segítségre.”
 • 49. DMagóg 2010. augusztus 14. 08:37
  „Figyelem elterelő bűnbak képzés, pedig a valódi bűnbak Ő maga lesz.”
 • 48. szuszikla 2010. augusztus 14. 00:31
  „Következzék hát Lázár János védőbeszéde:
  -Igenis kérem-parancsoljuk, hogy az is aki meghalt, eltemették netalán a műtőasztalon van, az is ugorjon ki a helyéről gyorsan és menjen azért az 500ft-os ebédjéért, ha már egyszer megigényelte. Nézzenek példát a polgármesterükben ő sosem, de sosem utasította vissza a munkát! Ő napi "32"órát dolgozik "4"beosztásban, és ő még soha, de soha nem utasította vissza a 18milliós költségtéritési "segélyt". "Köztisztességes közmunkásként" Ő mindig ledolgozza a napi "32"órát és hogy ne jelenjék meg teljes munkaidőben a parlamentben, vagy a másik 3 munkahelyen olyan még "sosem" volt.”
 • 47. keiner 2010. augusztus 13. 17:03
  „46. Nápolyi, igenis, ott a pont, ezt már írtam másik cikkbe. Kötteleségük, de a listá iráskor sem csináltak, másképpen nem lett benne híba!”
 • 46. Nápolyi 2010. augusztus 13. 16:44
  „Azt nem kérdezi senki,hogy ki vizsgálta ki a segélykérőket?
  lázárnak és a képviselőknek ismerni kellene a segélyezetteket, tartani velük a kapcsolatot és tudni,hogy mikor mennyire vannak megszorulva”
 • 45. keiner 2010. augusztus 13. 11:49
  „44. eldorádó, nagyon nevettem ezzen, kicsit keservesen, de nevettem. :-))))
  Hogy neked is legyen jó napod:
  http://de.news.yahoo.com/2/20100813/tts-hilfen-fuer-flutopfer-werden-nicht-a-c1b2fc3.html
  Ezzen a híren az ál, hogy nálunk németbe nem számolnak az árvíz károsultoknak az árvíz segélyt a honapos segélyel el.
  Na most ez mit jelent?
  Nálunk egy valakinek, aki a HartzIV-est kap, szóval tártos munkánélküli, egyszer egy évbe szabad 50 Euró ajandékot elfogadni, többletet elszámolnak a segélyel. Most az árvízsegélyek ütköztek volna a törvényel és azért csináltak kivételt.
  Ugye, nagyon nagy vonaluk nálunk a politikusak?! :-))))”
 • 44. eldorádó 2010. augusztus 13. 11:09
  „L´art pour l´art - Interjú egy politikussal

  http://www.youtube.com/watch?v=fpyLiGV4jDg”
 • 43. eldorádó 2010. augusztus 13. 09:59
  „szárnyalj csak egyre feljebb, fel a Napba, de nefeledd János, viasszal vannak ragasztva a szárnytollaid!”
 • 42. sunyisanyi 2010. augusztus 12. 20:31
  „részlet az Egy király, egy cigány c írásból:
  " nincs az a két-, három- meg akár hatharmad sem, amely felhatalmazna ilyen hozzáállásra polgármestert, minisztert, kormányfőt, államelnököt, akárkit.

  Nemcsak azért, mert ezek az úgynevezett méltóságok semmivel se különbek Csíknénál, Forgónénál, Deleznyák Tibornál vagy az épp berúgott közmunkásnál, hanem hogy az annyiszor hangoztatott közösbe ők ugyanúgy nem tettek be egyetlen fillért sem, a közjavakat osztják fel újra és újra a nekik megfelelő elvek szerint, miközben kegyet gyakorolnak, a méltóságos asszony pedig időnként forró levest mér a népkerti labdaház mellett. Nehogy azt higgye Lázár polgármester, hogy egy fikarcnyival különb, értékesebb, pláne nemesebb ember, mint Rébék-Nagy József, aki három hónapon át metszette a városi fákat, bokrokat, vagy teszem azt, Szemadám Pál, aki viszont szégyentáblára került, mert nem vette föl az igényelt ebédjegyet."”
 • 41. Én2 2010. augusztus 12. 19:19
  „Ha a polgmester nem tiszteli a törvényt és nem tartja be akkor mit vár a kis emberektől.Igaz ő a törvények felett álló személyiség.(legalább is ezt gondolja magáról).”
 • 40. esafarkas 2010. augusztus 12. 18:30
  „"Vásárhely lakosokra lebontva az egyik legeladósodott város ."

  Na erről meg az´tán tényleg az a pár szerencsétlen tehet biztosan, akit az a "dzsentrigyerek" feltetetett a listájára!
  (Merthogy a lista nem teljes, azt a vak is látja. Lázár a "szavazóbázisnak" a s...ét se meri megszagolni.)

  Ilyennel is csak a Lázár-gépezet egyik bértollnoka "érvel"”
59 hozzászólás

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

270 alkotás lesz látható az 57. Őszi Tárlaton

Hódmezővásárhely - A szakemberekből álló zsűri múlt héten döntött arról, hogy 167 művész 270… Tovább olvasom