Délmagyar logó

2017. 05. 28. vasárnap - Emil, Csanád 14°C | 25°C Még több cikk.

Libapásztorok voltak a tanyán

Mártély - A mártélyi Add a kezed Mozgássérültek Egyesülete pénteken kiránduláson látta vendégül a vásárhelyi Aranyossy Ágoston általános iskola sajátos nevelési igényű nebulóit. A gyerekek az egyik tanyán „libapásztorkodtak", megismerkedtek a Tisza-part élővilágával, és játszottak a kalandparkban.
- Jó volt a libákat kergetni, izgalmas volt futni utánuk, és megfogni őket – mondta kipirult arccal a 13 éves Kis Ádám egy hatalmas tollas jószággal a kezében. A lányok sikítva menekültek Márton lúd mártélyi rokonai elől, de az állatok talán még jobban megriadtak a gyerekhadtól. Láthatóan megnyugodtak, amikor végre elkapták őket, és pár pillanatra megpihenhettek az egyik lurkó ölében.

A Szél Sándor libafarmján tett látogatás is örök emlék marad a vásárhelyi Aranyossy Ágoston óvoda, általános iskola húsz sajátos nevelési igényű diákjának, akiket az intézményből négy felnőtt, Farkas Ágnes, Kiss Csanád, Barna Magdolna és Komlósi Katalin kísért el a mártélyi egész napos kirándulásra. Olyanokat válogattak ki, akik azért tudnak magukra vigyázni.

A nap a Civilházban kezdődött bőséges reggelivel, majd Benkő Sándor fogaton és Juhász József lovas kocsin szállította ki a csapatot a Szél-tanyára, ahol a 6 ezer libán kívül, disznók, kutyák, macskák várták őket. Akadt, akit semmilyen „csellel" nem tudtak rávenni a tanárok, hogy az állatok közelébe menjen, viszont a legtöbben lelkesen jelentkeztek arra a kérdésre: ki marad itt libapásztornak?

A libakergetés volt az egyik legnépszerűbb program a gyerekek körében. Fotó: Tésik Attila
A libakergetés volt az egyik legnépszerűbb program a gyerekek körében.
Fotó: Tésik Attila

„Köszönjük szépen, hogy itt lehettünk – búcsúztak, és indultak felfedezni a Tisza-part, a tájvédelmi körzet élővilágát és a kalandparkot. Védett növények, kígyónak vélt sikló, madárles és a fatemetőre emlékeztető, holdbéli tájra hasonlító lápos holtágon átvezető fahídon való séta raktározódott az emlékek között.

Bárkit kérdeztem, nem tudta megmondani, melyik volt a legnagyobb kaland. A 14 éves Papp Ádám és a 13 esztendős Godó Gergő is először legfrissebb élményét említette, majd sorolta a többit: a játékos vetélkedőktől, az erdei sétán át a kocsikázásig. Ezekre emlékezteti őket évek múlva is az az ajándék kerámiacsupor, amit véndéglátóiktól kaptak.

184 ezret nyertek

A mártélyi Add a kezed Mozgássérültek Egyesülete tevékeny, pályázaton nyert a megyei önkormányzattól 184 ezer forintot. Ebből közel 100 ezret fordítottak a júniusi horgászverseny megrendezésére, a többit a vásárhelyi gyerekek és tanáraik vendéglátására – mondta el Arnóczky Györgyné, az egyesület elnöke.

Olvasóink írták

 • 4. Filctoll 2009. szeptember 29. 15:18
  „Végre egy értelmes gyerekprogram!”
 • 3. Vöröske 2009. szeptember 28. 17:10
  „Legalább volt egy szép napjuk ezeknek a gyerekeknek.Remélem máskor is lesz lehetőség ilyen jó programok szervezésére,mert csak a boldogság látszik az arcukon.Gratulálok a szervezőnek!”
 • 2. klj_54 2009. szeptember 28. 13:14
  „Nem az!
  De ne tudd meg (valóban!), hogy mivel jár egy korlátozott gyermek nevelése, legyen az autizmussal vagy bármely más tünetegyüttes bármely betegségével megverve.
  Ez egy olyan tanulási folyamat és eredmény volt számukra, melyet Te (hála istennek) nem érthetsz.
  Ezért fogadd el!”
 • 1. bélás 2009. szeptember 28. 11:27
  „Ez nem állatkínzás?”
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Buday jött, látott, főzött

A kakastöke-pörkölt készítését a Most a Buday! című műsor október 10-i adása számára rögzítette a Magyar Televízió stábja. Tovább olvasom