Délmagyar logó

2017. 07. 27. csütörtök - Olga, Liliána 16°C | 26°C Még több cikk.

Lilla már több mint tanyagondnok

Mindszent - Naponta közel 200 kilométert autózik a mindszenti tanyagondnok, de ez a szám csak az ˝alapszolgáltatás˝: a gyerekeket szállítja óvodába, iskolába, valamint délben az ebédet hordja ki a tanyán élőknek. Emellett a mindszenti külterület mind a 37 családjával szinte napi kapcsolatban van. Munc Lilla munkája 24 órás.
– Itt nincs extra krízishelyzet. Felkészültünk a télre, fagyveszély sincs – kezdte beszélgetésünket Munc Lilla, aki 8 éve végzi a tanyagondnoki munkát Mindszenten.

– Leginkább társaságra van szükségük a kint élőknek. Arra, hogy leüljünk és beszélgessünk egy kicsit – folytatta. A 9 ezer hektáros területet szinte mindennap bejárja. Mindszent külterületén – Szegvár, Mártély felé, valamint a Miási út végéig – a tanyavilágban 37 család él, így összesen 127 főről kell „gondoskodnia". Külön örömmel számolt be arról, hogy négy hete született egy kisbaba. – Ez a család most kiemelt figyelmet kap, de az idősekre is külön oda kell figyelni – mondta.

Tegnap délután, az idei első tanítási nap végeztével mi is elkísértük, amikor a gyerekeket már hazafelé vitte. A kicsik nagy örömmel szaladtak az autóhoz, várták, volt, aki az aznap történteket mesélte el neki.

– Minden reggel értük jövök, jelenleg 9 csemetém van, akiket viszek az óvodába és az iskolába, majd délután haza. 11 órakor kezdjük kihordani az ebédet. Ez az alap, amit mindennap elvégzek, így 182 kilométert autózom – mondta Lilla, akinek a köztes időben sincs nagyon ideje megállni, mert a különböző ügyeket is intéznie kell. Ilyen például az időseknek a bevásárlás, a csekkbefizetés, a gyógyszerkiváltás. A nap 24 órájában a lakosok rendelkezésére áll.

Munc Lilla feladata többek között az, hogy óvodába, iskolába, majd hazavigye a kicsiket. Fotó: Antal Sándor
Munc Lilla feladata többek között az, hogy óvodába, iskolába, majd hazavigye a kicsiket. Fotó: Antal Sándor

– Eleinte voltak, akik nem nagyon fogadtak el, de mára ott tartunk, hogy szinte minden kint élő családnak tagja vagyok. Egy-egy névnap, születésnap nem múlhat el nélkülem – mesélte büszkén a tanyagondnok, aki nagyon szereti a munkáját. Hivatásává vált, de véleménye szerint ezt nem is lehet másként csinálni. Tudja, akik körülveszik, legyen szó a hivatali kollégákról, a polgárőrökről, a rendőrökről vagy az egészségügyi dolgozókról, mindenki segíti munkáját, de ez nélkülük nem is menne ilyen gördülékenyen. Az elmúlt nyolc esztendőben sajnos történtek rossz dolgok is, amiket nem felejt el könnyen. Ilyen volt egy tűzeset, vagy egy tiszai fulladás, amikor neki is meg kellett állapítania, hogy ki hunyt el. Ezek azonban a munkájával járnak, amiken idővel túllép, s így is szerencsésnek mondja magát.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Vandálok jártak a Népkertben

Nem maradt nyom nélkül a szilveszteri vagy netán már az újévi buli Vásárhelyen. Tovább olvasom