Délmagyar logó

2017. 07. 21. péntek - Dániel, Daniella 22°C | 35°C Még több cikk.

Lilla népszerűbb, mint a megasztárok

Mindszent - Bicikliket nyert a gyerekeknek pályázaton, és ha kell, szülői értekezletre is jár a mindszenti tanyagondnok, Munc Lilla. Naponta 200–250 kilométert ingázik a kisváros és a tanyák között, iskolaidőben fuvarozza a gyerekeket, akikkel útközben tanul is. Most első nyaralásukra vinné őket, ha sikerül megnyerni rá a pénzt.
– Lilla! Lilla! – üdvözölték tegnap kiabálva a mindszenti óvodások Munc Lillát, miközben betolatott a központban lévő intézmény udvarára kisteherautójával, hogy bepakolja a kihordásra váró ebédet. – Népszerűbb vagyok, mint egy megasztár – mondta nevetve a 37 éves tanyagondnok. Fürgén kiugrott az autóból, és már cipelte is a dózsatelepi ovisoknak és a tanyákon élőknek szánt ebédet. – Először a Dózsatelepre megyünk, utána irány a Mihási út – sorolta az egygyermekes édesanya, aki napi 200–250 kilométert is vezet. Nyáron, amikor suliszünet van, valamivel könnyebb a dolga. Nem kell hajnali 5-kor kelnie, hogy behozza az iskolába, óvodába a környező tanyákban élő 8 gyerkőcöt, akiket persze délután haza is fuvaroz.

– 38 tanyába járok. Jó, ha 2 családnak van autója. Buszközlekedés nincs a Mihási úton, így én vagyok a kapocs az otthonuk és a város között. Nem véletlen, hogy már mindenhol családtag vagyok. A gyerekek olyanok, mint a sajátjaim. Hazafelé a suliból az autóban együtt tanulunk, de szülői értekezletre is járok, vagy ha kell, orvoshoz viszem őket – sorolta Lilla, majd kipattant az autóból, és az ételhordóval egy fához sietett.

Tóth Gábor azt mondja, a mindszenti tanyagondnok, Munc Lilla nélkül nem boldogulna. a szerző felvétele
Tóth Gábor azt mondja, a mindszenti tanyagondnok, Munc Lilla nélkül nem boldogulna. 
A szerző felvétele

– Ez a tanya szegény Hajdú Imréé volt, akit a mindszenti betegként ismert meg az ország – magyarázta, miközben a fára akasztott üres ételhordót telire cserélte. – Már másé a tanya. Imre is a gondozottam volt. Súlyos betegségben szenvedett. Itt voltam azon a bizonyos napon, amikor az orvos mentőt hívott hozzá. Alig kapott levegőt, nem bírt talpra állni – emlékezett vissza a tanyagondnok. Megjegyezte: soha senki nem kérdezte arról, milyen állapotban volt Hajdú Imre. Lilla egyébként úgy véli: sem a férfit a vásárhelyi kórházból Szentesre továbbküldő doktornő, sem pedig a korábban átalakított egészségügyi rendszer nem tehet Hajdú Imre haláláról. Nagyon súlyos volt az állapota – hangsúlyozta.

Munc Lillatöbb mint 5 éve járja a mindszenti tanyavilágot, és sok szomorúságot látott. Pár hónappal ezelőtt hajnalban azért csörgött a telefonja, mert az egyik gondozottja bennégett a tanyájában. Neki kellett azonosítania a szerencsétlenül járt idős férfit.

– Számos tragédiát megéltem már. Nem könnyű ezeket feldolgozni, szerencsére a családom nagyon megértő, segítőkész. Persze sok örömöt is jelent ez a munka. Legutóbb például két kisfiúnak sikerült kerékpárt nyerni egy pályázaton. Most pedig kirándulásra próbálok támogatást szerezni. 200 ezer forintot lehet nyerni, ebből mind a 8 gyerkőcöt elvihetném a Balatonra. Ez lenne életük első nyaralása, sőt utazása is – tette hozzá Lilla, akit közben már nagyon várt az ebéddel egyik gondozottja, Tóth Gábor. Az 56 éves férfi azt mondta, Lilla nélkül tényleg nem boldogulna. A tanyagondnok viszi bevásárolni, orvoshoz, intézi a gyógyszereit, szóval valóban gondoskodik róla.

Olvasóink írták

 • 6. csillogás 2011. július 14. 11:15
  „Nagyon szép Lillától, minden jót kívánok!”
 • 5. Pepejeans 2011. július 12. 20:53
  „Megfelelőbb embert nem is találhattak volna erre a munkára! Gratulálok a bicajokhoz, és hogy ilyen remek csaj vagy Lilla!”
 • 4. jotty 2011. július 11. 19:32
  „Kedves Lilla !
  Kitartást és sok erőt kívánok a munkádhoz. Ezt valóban szívből kell csinálni, mert másként nem megy. Szociális gondozóként tudom miről szól a történet.Bárcsak több ilyen lenne mint Te ! Sok sikert a továbbiakban.”
 • 3. fincsi999 2011. július 11. 17:44
  „<moderálva személyeskedés>”
 • 2. mivan? 2011. július 11. 11:50
  „A jó kis független magyar bíróságra.”
 • 1. zoltanszabo 2011. július 11. 10:03
  „Ha olyan súlyos volt a beteg, miért az a sok cirkusz--orvosnő pere, meghurcolása, mennyi ideg--anyagi költség a bíróságon ? Elmenne ez a jó asszony, tanúként elmondaná amit tud --és nem kellene hónapokig--évekig csinálni a feszültséget !”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Kétszáz lejárt műszaki - dolgozott a ZsaruCar

200 lejárt műszakis, 150 forgalomból kivont autó, 1 körözött autó, 4 körözött személy – így dolgozott a ZsaruCar az első félévben, munkába állása óta. Tovább olvasom