Délmagyar logó

2017. 07. 26. szerda - Anna, Anikó 16°C | 26°C Még több cikk.

Lóbélyegzés volt tegnap Vásárhelyen

Talán igaz a szakember véleménye, mely szerint a lóbélyegzés csak számunkra tűnik borzasztónak, mert Manó, az egyik vásárhelyi áldozat tegnap megadóan tűrte, hogy nyakához nyomják a gázperzselővel felmelegített tüzes vasat. Vásárhelyen évente egyszer tartanak lóbélyegzést, a jelölés hiányában hivatalosan nem lehet túladni a jószágokon.
A szakember szerint a lóbélyegzésnek csak a látványa borzasztó. Fotó: Tésik Attila
– Rossz nézni, amikor égetik a bélyeget a csikó nyakára – jegyezte meg tegnap délelőtt Fekete Ferencné, miután a családi kedvencet, Manót megbélyegezték a vásárhelyi tangazdaságban. Az asszony szerint ez kínzás, de nincs mit tenni – ez az előírás, amit be kell tartani. Manón egyébként nem látszott, hogy megviselte a tüzes vas érintése, megadóan tűrte, hogy Boros Ferenc, a megyei lótenyésztési felügyelő nyakához nyomja a gázperzselővel átmelegített jelet.

A szakember hozzáértően, gyorsan és pontosan végezte a feladatát. Mint elárulta, nem is lehet a bélyegzést máshogy csinálni. A lényeg, hogy kiégesse a szőrtüszőt, s megváltozzon azon a részen a szőr színe. Tudnia kell azonban, hogy mit csinál, meddig tartja az állaton a tüzes vasat, mert csúnyán megégetheti a jószágot. A bélyegzés nyomát napokig kezelnie kell a gazdának. Disznózsírral puhítják, hogy ne keményedjen be az égetés helye.

– Inkább a látvány borzasztó, ahogy füstöl az égetésnél, de csak a szőrt éri a tüzes vas – mondta Perényi János, a szervező vásárhelyi gazdasági egyesület tagja. – Mindenképpen szükség van erre, hiszen csak a megbélyegzett lovakat lehet hivatalosan eladni – tette hozzá.
Tegnap egyébként a lovak mellett szamarak is átestek a jelölésen.

Ezeknek a jószágoknak még baktatniuk sem kellett a tangazdaságig, mert utánfutóval hozta a gazdájuk a csacsikat. Vásárhelyen évente egyszer tartanak bélyegzést. Ha ismeretlen származású mén csikóját jelölik meg, akkor 20 ezer forintot, ha nyilvántartott az apaállat, akkor pedig 3000 forintot kell fizetnie a lótartónak.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Két hete bekerítették a mártélyi dögkutat

Két héttel ezelőtt bekerítette a Táncsics utca végén lévő, állati hullák gyűjtésére szolgáló… Tovább olvasom