Délmagyar logó

2018. 03. 21. szerda - Benedek -7°C | 2°C Még több cikk.

Lokálpatrióta üzletházat álmodtak Vásárhelyen

Vásárhelyen gyártott paplanokat, kerámiákat, hímzett lakástextíliákat és ruhákat, bioélelmiszereket, bádogostermékeket és gyógyteákat láthattak a hét végén a Kossuth tér járókelői. A helybeli gyártású termékek első kiállítására sokan rácsodálkoztak. Az egyik vállalkozó szerint érdemes lenne nyitni egy lokálpatrióta üzletházat.
Csapó Gabriella gyógyteával kínálta a látogatókat. Fotó: Tésik Attila
– Igen, figyelek arra, hogy magyar árut, és ha lehet, vásárhelyi terméket vásároljak. Jó minőségűek, megfizethetőek. Ezzel a helyi vállalkozók boldogulását is segítem – magyarázta szombaton délelőtt a vásárhelyi Kossuth téren Gáspár Tiborné, aki kislányával éppen az egyik vállalkozó standjának portékáit nézegette. Első alkalommal rendezte meg a Vállalkozásfejlesztési és Tanácsadó Központ a vásárhelyi termékek vásárát, melyen tíz kiállító vett részt.

Paplanok, párnák, egyedi díszítésű kerámiák, hímzett lakástextíliák és ruhák, bioélelmiszerek, mézeskalácsok, díszdobozok, hímzések, népi iparművészeti alkotások, bádogostermékek és gyógyteák kellették magukat egy-egy standon. Találkoztunk Szabó Margittal, aki kiállítóként azt ecsetelte, hogy a vásárhelyi gyártóknak helyben is meg kell találniuk a vevőiket. Álma egy lokálpatrióta üzletház kialakítása Vásárhelyen, ahol a város vállalkozói, kisiparosai vagy éppen őstermelői kínálhatnák portékáikat. Már a helyet is kinézte Szabó Margit: a Fekete Sassal szemben lévő ház tökéletes lenne erre a célra, miután a központban van. Hogy mennyire ismerik a vásárhelyek a termékeiket? Margit szerint néha még az ismerősei is csodálkoznak, ha az ő vállalkozásából kikerülő gyógytea kerül a kezükbe a boltban.

A szomszédos stand gazdája, Raffai Lajos, éppen azt ecsetelte egy családnak, hogy milyen termékek kerülnek ki a kezei közül. Locsoló, török dísz, magyar szélkakas, tepsi, ipari vödör – ami a gyárival ellentétben tényleg strapabíró, s nem roppan össze tetemes mennyiségű sóder alatt sem – sorolta a bádogos és díszműbádogos kisiparos. Mint kiderült: Lajos bácsi 60 éves tapasztalattal a háta mögött készíti a termékeit, főként állandó kuncsaftjainak. A legnagyobb gondnak azt tartja, hogy – megfogalmazása szerint – sokan inkább a fusizókhoz, azaz a szakmai tudással nem rendelkezőkhöz fordulnak. Aztán meg rohannak a szakemberhez, hogy kijavítassák a hibát. Arra a kérdésünkre, hogy érdemes volt-e kijönnie a vásárba, ennyit mondott: eddig több kérője volt, mint három menyasszonynak, de majd kiderül, hogy hoz-e megrendeléseket ez a bemutatkozás.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Újra lesz ingyenes ruhaosztás

Hosszú ideig egy vizes légópincét használt a vásárhelyi székhelyű, de országos feladatkört ellátó… Tovább olvasom