Délmagyar logó

2018. 02. 19. hétfő - Zsuzsanna -3°C | 5°C Még több cikk.

Lucien Hervé-fotókiállítás a vásárhelyi Emlékpontban

Hódmezővásárhely - Lucien Hervé képeiből nyílik ma kiállítás az Emlékpontban. A világhírű fotográfus 1910-ben Elkán László néven látta meg a napvilágot Hódmezővásárhelyen.
Lucien Hervé születésének 100. évfordulója alkalmából kiállítással emlékeznek a 2007-ben elhunyt világhírű fotográfusra. A vásárhelyi Emlékpont galériájában mától 28 eredeti Hervé-képet, egy, a fia által róla készített portrét és egy kollázst láthatnak az érdeklődők – közölte tegnapi sajtótájékoztatóján Nagy Imre művészettörténész, a Tornyai János Múzeum és Közművelődési Központ igazgatója.

„A fotó arra hivatott, hogy felrázza a képzelőerőt, nem elég csak, ha csupán emlékeztetőül szolgál" – vallotta Lucien Hervé, akit a 20. századi építészeti fotográfia megújítójának tartanak. Nyolcévesen került Budapestre, majd 18 esztendősen elhagyta az országot, s egyéves bécsi tartózkodás után Párizsban telepedett le. A II. világháborúban a francia ellenállásban vette fel a Hervé álnevet, amely később művészneve lett. Pályája 1949-től teljesedett ki, amikor a világhírű építész, Le Corbusier meghívta állandó fotósának. Betegség miatt 1965-ben egy időre fel kellett hagynia a fényképezéssel. 1991-ben, az ellenállásban kifejtett tevékenységéért a Francia Becsületrend lovagjává ütötték.

A Lucien Hevré 28 alkotása látható mától az Emlékpontban.
A Lucien Hevré 28 alkotása látható mától az Emlékpontban.

Szabó Magdolna kurátor, a Magyar Fotótörténeti Társaság titkára elmondta: a december 19-éig látható tárlat anyagát két közgyűjteményből, a kecskeméti Fotómúzeum és a Kulturális Örökségvédelmi Hivatal fotótárának kollekciójából válogatták. Kivételt jelent a kollázs, amelyet az 1982-es budapesti kiállítást követően Lucien Hervé a Tornyai János Múzeumnak ajándékozott, lévén, hogy barátja volt az intézmény akkori igazgatója, Dömötör János. Ezt az érdeklődők most láthatják először.

Megnyitó és beszélgetés

A Hervé-kiállítást ma délután 4 órakor Gáti György fotóművész nyitja meg, köszöntőt Lázár János polgármester mond. Előtte, délután 2 órától az előadóteremben Cs. Plank Ibolya beszélget a művész munkásságáról Gebauer Imola művészettörténésszel és Czigány Ákos Rodolf- és Lucien Hervé-díjas fotóművésszel.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Nem felejtették el fél év után sem a fiát megmentő apát

Fél év után sem feledkeztek meg a mártélyi holtágba fulladt Németh Zoltán özvegyéről és három, félárván maradt fiáról, többen rendszeresen támogatják a családot. Tovább olvasom