Délmagyar logó

2017. 12. 18. hétfő - Auguszta -4°C | 4°C Még több cikk.

Lukács Ferenc hollywoodi karrierje

Hódmezővásárhely - Közel 20 évig dolgozott hangmérnökként Hollywoodban Lukács Ferenc. A vásárhelyi férfi nemrégiben visszaköltözött családjával Magyarországra – most Jancsó Miklós új filmjén dolgozik.
A vásárhelyi Lukács Ferenc (48) 1988 őszén hagyta el Magyarországot, majd egy évnyi hollandiai tartózkodás után jutott ki Los Angelesbe, ahol 19 évig élt. Az első pár évben kardvívói múltjának, illetve testnevelő tanári képzettségének köszönhetően gyógytornászként és vívóedzőként figyeltek fel rá. A filmiparral is így került kapcsolatba, vívóleckéket adott a Döntsön a kard című filmre készülő Eric Robertsnek, Julia Roberts bátyjának, illetve az Oscar-díjas F. Murray Abrahamnak.

– Már az első pillanatban kerestem a lehetőséget, hogy a zene, illetve a hangok iránti szeretetemet valamilyen formában kamatoztassam, hiszen 15 éves koromtól lemezlovas voltam Vásárhelyen, majd a tanárképzős éveimtől kezdve Szegeden, Budapesten, illetve hét nyári szezonban a Balatonon. A főiskola befejezése után a Magyar Rádiónál és a Magyar Televíziónál Vass István Zoltántól és Dávid Sándortól kaptam lehetőséget, hogy szabadúszó riporterként tudósításokat készítsek hazai és nemzetközi sportversenyekről – avatott be a kezdetekbe.

Lukács Ferencet egy Los Angeles-i ismerőse mutatta be a Hollywoodban operatőrként dolgozó Sinkovics Gézának, s az ő segítségével kapta meg az első hangmérnök asszisztensi munkáját.

Lukács Ferenc (jobbról) Zsigmond Vilmos Oscar-díjas operatőrrel. A vásárhelyi férfi számos hírességgel dolgozott együtt. Fotó:DM/DV
Lukács Ferenc (jobbról) Zsigmond Vilmos Oscar-díjas operatőrrel. A vásárhelyi férfi számos hírességgel dolgozott együtt. Fotó:DM/DV

– Gyorsan rájöttem, hogy hiába klarinétoztam Felletár Bélánál, illetve játszottam Kerekes Pál fúvószenekarában Vásárhelyen, majd voltam lemezlovas éveken át, ez kevés lesz, hogy boldoguljak. A filmiparban a 90-es években mind jobban teret hódított a digitális hangtechnika, ezért beiratkoztam a Studio City (Universal Studio) hangmérnöki szakára, de tanultam a Kaliforniai Egyetemen, majd később a Paramount Pictures és más stúdiók szaktanfolyamán.

Magyar produkciókban

Lukács Ferenc Magyarországon már olyan filmek készítésében közreműködött, mint az idén nagy sikert aratott Kaméleon, a Valami Amerika 2. vagy a Szíven szúrt ország. Jelenleg az új Jancsó Miklós-film utószinkronjának felvételein dolgozik.

Lukács Ferenc az első komolyabb hangmérnöki munkát Jean-Claude Van Damme Időzsaru című filmjének zenés videoreklámjában kapta. Majd a Disney stúdió Gargoyles (Vízköpők) című filmje alapján készült társasjáték instrukciós hanganyagát rögzíthette.

– Azt mondta nekem George Charouhas, a hangstúdió tulajdonosa, hogy ez a munka az enyém. Ha jól megcsinálom, akkor maradhatok náluk. Maradhattam... Azt követően tévé- és rádióműsorokat, reklámokat és mozifilmek hangját vágtam, kevertem. Specialitásom a régi filmek hangjának restaurálása, dolgoztam az MGM-nek, az Universalnak, a Disneynek, a Sony Picturesnek, a Warner Brothersnek, a United Artistsnak, a Tristarnak, de készítettem hangterveket vidámparkoknak, valamint tévé- és rádióállomásoknak is.

Lukács Ferenc utószinkron-felvevőként jó néhány világsztárral, Tom Berengerrel, Jennifer Jason Leight-vel, John Cusackkal dolgozott együtt.

– Nemrégiben hazatelepültem Magyarországra a családommal, a gyermekeimmel, akik egyre fontosabbá váltak számomra. Amerikában ugyanis nem volt ritka a 10–15 órás munkanap, a 70–80 órás munkahét. Sokszor napokig nem láttam a gyermekeimet. Úgy vélem, hogy a fellendült magyar filmiparban is megtalálom azokat, akikkel jól tudok együtt dolgozni.

Olvasóink írták

  • 3. jvarga 2009. október 23. 17:15
    „Egy magyar bál alkalmából, Los Angelesben volt szerencsém találkozni először a cikkben megnevezett udvarias, inteligens férfiúval, aki jól tudott alkalmazkodni az amerikai eredménycentrikus életformához és golkodásmódhoz. Mindig tudta, hogy megalapozott munkát kell végeznie a cél érdekében, az újabb megrendelés eléréséhez. Bár különböző dolgokkal foglalkoztunk (én kutatóorvosként dolgoztam ) szoros barátság kötött össze minket, ami főként a célra koncentráció hasonló gondokodásmódból adódott. Hazatelepülése és itthoni sikerei is mutatják, hogy érdemes a külföldön megszerzett tapasztalatoknak teret adni.”
  • 2. Hmmm... 2009. október 15. 19:22
    „Itt orrba-szajba mennek az amerikai filmek kulonbozo kategoriakban es minosegben. Ha jol emlekszem en lattam az uriember nevet nehanyszor a kozremukodok listajan. Meg kell jegyeznem, tavolrol mindig jobban odafigyelunk egymasra, de legalabb is egy-egy felbukkano magyar eredetu nevre. Tovabbi jo munkat es sok sikert kivanok! Na es persze elvezzek a hazai eletet a csaladdal.”
  • 1. OPP 2009. október 14. 20:12
    „Az ember nem is gondolná, hogy azokon a filmeken amit nézz mennyit dolgoznak a hangtechnikusok. Azt meg pláne nem, hogy kik is azok akik csinálják. Tartalmas munkája van az úriembernek. :)”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Vásárhelyi diákok is segítenek Denisszának

A vásárhelyi Kertvárosi Katolikus Általános Iskola tanulói is segítenek adományaikkal. Tovább olvasom