Délmagyar logó

2017. 03. 29. szerda - Auguszta 4°C | 21°C Még több cikk.

Ma érkeznek Vásárhelyre Picasso kerámiái

Hódmezővásárhely - Tegnap indult útnak Vallauris-ból a vásárhelyi Picasso-kiállítás anyaga. A vasárnap nyíló tárlatra hónapok óta készül az Alföldi Galéria. A novemberig tartó kiállításon az érdeklődők többek között 41 Picasso-kerámiát tekinthetnek meg.
Hétfőn délután indultak útnak a franciaországi Vallauris-ból azok a ládák, amelyek a Hódmezővásárhelyen vasárnap nyíló, Pablo Picasso kerámiáiból és linómetszeteiből összeállított kiállítás anyagát rejtik. A szállítmány ma késő este érkezik meg a városba, a műalkotásokat pedig szerdán reggel csomagolják ki.

– Az Alföldi Galéria felkészült a Picasso-tárlatra. A kiállítóhely átalakítása befejeződött, a technikai szakemberek az utolsó simításokat végzik – jelentette be tegnapi közös bejárásán Almási István alpolgármester és Nagy Imre művészettörténész, a Tornyai János Múzeum és Közművelődési Központ igazgatója.

Almási István alpolgármester a kiállítás helyszínén. A város 40 millió forintot különített el a tárlatra Fotó: Tésik Attila
Almási István alpolgármester a kiállítás helyszínén. A város 40 millió forintot különített el a tárlatra
Fotó: Tésik Attila

A város 40 millió forintot különített el költségvetéséből a Picasso-kiállításra, amelyhez a közelmúltban mintegy 6 millió forintnak megfelelő eurót nyert még egy uniós pályázaton. Ezt az összeget többek között a kiállítási anyagok szállítására, a katalógus szerkesztésére és kiadására fordították. Az egyik legnagyobb, 10 millió forintos nagyságrendű kiadást az érintett két földszinti terem átalakítása jelentette. A rendkívül szigorú műtárgyvédelmi előírásoknak megfelelően a helyiségeket teljesen elsötétítették, ugyanis csak mesterséges megvilágítást lehet alkalmazni. Emellett párásító-párátlanító készülékeket is felszereltek, valamint 4-4 kamerát, amelyek a nap 24 órájában rögzítik a kiállítóhelyiségekben történteket.

Eredetileg 22 kerámiát, 9 linómetszetet és 17, a spanyol festőről készült, munkásságát dokumentáló fényképet mutattak volna be Vásárhelyen. A sikeres tárgyalásoknak köszönhetően azonban több magángyűjtő féltve őrzött kincsével gyarapodott a kollekció. Az érdeklődők így 41 kerámiát, 13 kerámiaérmét tartalmazó táblát, 12 linómetszetet és 17 fotót tekinthetnek meg. A tárlókat Dominique Sassi, Picasso egykori munkatársa rendezi be, a kiállítás november 5-éig tekinthető majd meg.

Őszi Tárlat

A Picasso Vásárhelyen című kiállítással egy időben – vasárnap délután 3 órakor – az 55. Őszi Tárlat is megnyitja kapuit az Alföldi Galéria patinás épületében. Idén 235 alkotó 569 műve közül 195-öt láthatnak az érdeklődők. A rangos kiállításra tavaly ötezren váltottak jegyet, a szervezők most tízezer embert várnak.

Olvasóink írták

 • 10. teremto 2008. október 01. 20:31
  „De ha jól tudom ez mind másolat. Akkor most mi van?”
 • 9. ÍRÁSTUDATLAN-TDI. 2008. október 01. 10:15
  „Kedves fórumozó társaim.Nem kell ide semmiféle véleménnyílvánítás.Ez a hazugságok városa!Városunk szemefénye ilyen hamisadatokkal igyekszik elpalástólni a tehetelenségét a hozzánemértését!Ő továbbra is meg van győződve hogy mindent jól és hibátlanul csinál.Csak az a baj hogy a város lakosságát bizony hülyének nézi.”
 • 8. teremto 2008. október 01. 09:04
  „Az biztos. Kirendelt alkalmazottak, hamis számadatok, Lásd: strandlátogatók száma.”
 • 7. orbit 2008. szeptember 30. 14:29
  „10.000 látogatót várnak. Biztos minden iskolásnak, pedagógusnak és önkormányzati alkalmazottnak kötelező lesz a megtekintése.November 6.-án pedig halljuk a büszke melldöngetést: Az idei tárlatot a vártnál jóval többen több mint 10.000-en tekintették meg. Ezen felbuzdulva a város vezetése jövöre 80 milliót különít el erre a rendkívül sikeres kiállításra...:-)”
 • 6. mackó 2008. szeptember 30. 12:21
  „40 millkával kevesebb van a városnak.”
 • 5. mackó 2008. szeptember 30. 12:20
  „Hol épült, mikor adták át, és mit csinálnak?”
 • 4. TEREMTŐ 2008. szeptember 30. 11:58
  „Kedves Manyi!
  Köszönöm a javítást, bár ezzel agyonvágta és félreértelmezte hozzászólásom lényegi mondanivalóját.”
 • 3. Manyi 2008. szeptember 30. 10:28
  „Kedves Teremtő!
  Ma nem létezik Magyarországon csökkent munkaképességű, megváltozott munkaképességűeknek hívjuk őket, illetve munkájukban akadályozottaknak vagy egészségkárosodottaknak.”
 • 2. TEREMTŐ 2008. szeptember 30. 09:56
  „Főleg csökkent munkaképességűek munkájára alapozott X terméket gyártó üzemet adtak át ma Hódmezővásárhelyen. A 40 millió forintból 12 millióból vásárolták meg az ingatlant 20 millióból gépeket vásároltak, 4 milliót anyagbeszerzésre, 500 ezret marketingre fordítottak. A maradék összeget tartalékolták.
  Az Önkormányzat kiterjedt vállalkozói és politikai kapcsolatainak és külföldi kapcsolatainak köszönhetően több ilyen munkahely és értékteremtő beruházást tervez.

  NA! Ez kicsit jobban hangzana igaz?”
 • 1. Írástudatlan. 2008. szeptember 30. 08:34
  „Remélem ezt a képet nem akarják kiállítani Almásiról???? Vagy ő most mit csinál? Takarítani akar vagy csak reklámozni magát?Inkább a pózolás helyett ő is segítkezhetne a kiállítás berendezésében.Biztosan nem tőrne le az aranygyűrű az ujjáról!”
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Közel 1000 otthonnal gazdálkodnak Vásárhelyen

Hódmezővásárhely - A vásárhelyi Szabadság téren megüresedett önkormányzati bérlakásra október 8-áig pályázhatnak az igénylők. A város közel 1000 bérleménnyel gazdálkodik, amire szükség is van, hiszen egy lakásra mintegy 30-an várnak. Tovább olvasom