Délmagyar logó

2018. 08. 15. szerda - Mária 20°C | 31°C Még több cikk.

Ma megnyílik a Péczely-tárlat Vásárhelyen

Hódmezővásárhely - 80 éve volt az első, ma nyílik a második Péczely György-kiállítás Vásárhelyen. 1937-ben az akkor 8 éves művész közel 100 festményét állították ki a Belvárosi Katolikus Iskolában - idézte fel a múltat Miklós Péter, az Emlékpont vezetője.
A Péczely név a vásárhelyieknek ismerős lehet. Az édesapa, a népdalgyűjtéssel is foglalkozó orvos, Péczely
Attila a névadója a helyi alapfokú művészeti iskolának.

A még Budapesten született György testvére, Péter kezdeményezte a kiállítás megrendezését, de a közel 150 megszületett festményből mára csupán 20-at tudtak előkeríteni. A többi elkallódott vagy megsemmisült. Főleg vásárhelyi tájképeket, utcarészleteket, épületeket festett, és csendéleteket is vászonra vitt. Péczely György egyébként csak nagyon fiatalon – mint már volt róla szó – és középiskolás korában alkotott, az egyetemen már csak hobbiból rajzolgatott. Pedig ígéretes tehetség volt, többen a szakmában egyszerűen csak „fiók" Tornyaiként emlegették. Pályája a földrajz, a meteorológia, az éghajlattan felé fordult: ma is idézett szakkönyveket írt a témában, professzorként a szegedi egyetem éghajlattan tanszékét vezette. Fiatalon, 55 évesen hunyt el.
Fotó: Imre Péter
Fotó: Imre Péter

A Vásárhelyi érzések című tárlat ma 18 órakor nyit az Emlékpontban, köszöntőt a testvér, Péczely Péter mond,
a műveket Péczely-Kozák Zsuzsanna művészettörténész értékeli, közreműködik Szécsi Edit operaénekes és a Fandante Kamarakórus.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Élményműhely épül a Szent Istvánban

Időspirál néven virtuális teret alakítanak ki három teremben, közel 200 négyzetméteren az intézmény… Tovább olvasom