Délmagyar logó

2018. 02. 23. péntek - Alfréd 0°C | 5°C Még több cikk.

Ma zárul a vásárhelyi sportcsarnok elnevezési ötletbörzéje

Hódmezővásárhely - A névadás során még élő sportolók is szóba kerültek. Így két legendás tőrvívó, az olimpiai bajnok Juhász Katalin és a világbajnok Gyuricza József is, akik inkább Balogh Imrét és Banga Sámuelt ajánlották maguk helyett.
A Vásárhely belvárosában 800 millió forintos költségvetésből épült új aréna nevéről az október közepi rendkívüli közgyűlésen dönt a testület. Az ötletelés, szavazás ma lezárul. A rengeteg variációban legendás, még élő sportolók neve is felmerült, rájuk is gondoltak a „keresztapák, keresztanyák". A két egykori klasszis tőrvívót, az olimpiai aranyérmes Juhász Katalint és a világbajnok Gyuricza Józsefet is említették. Mindketten a fővárosban élnek, de hallottak az ötletről.

– Már Pestre is eljutott a hír, ismerőseim kérdezték is, mit szólok hozzá? – árulta el érdeklődésünkre Juhász Katalin. – Nekik is azt mondtam, az ilyen keresztelő akkor érdekes, ha az illető, akiről elneveznék az adott létesítményt, már nem él, ezzel is emléket állítva neki. Ha valahol megjelenek – szerencsére különböző rendezvények kapcsán Vásárhelyre is sűrűn hazajárok –, csupán egy idős, 76 éves asszonyt látnak, nem az egykori kiváló sportolót. Magam helyett inkább Balogh Imre testnevelőt ajánlanám.

Férjét, Tóth Gézát három évvel ezelőtt veszítette el a civilben vegyész, és az első naptól nyugdíjazásáig az akkumulátor- és szárazelemgyárban dolgozó Juhász Katalin. Kisebb betegségekkel küszködik, rendszeresen találkozik egykori csapattársaival, Ágoston Judittal, Dömölky Lídiával, Marosi Paulával és Rejtő Ildikóval.

A 74 éves Gyuricza József zárkózottabb életet él. Ebben valószínűleg közrejátszanak személyes tragédiái. A hatvanas években tüdőrákot diagnosztizáltak nála, még idejében megoperálták, megmentették, de ez pályafutása végét jelentette. Tizennégy évvel ezelőtt súlyos betegség következtében a jobb keze lebénult, a jobb lábát húzza, és nem tud rendesen kommunikálni sem. Óriási akaraterővel újra megtanult járni, már egyedül sétál, tornáztatja jobb vállát, és a körülményekhez képest kellemesen telnek napjai, jó fizikai állapotban van.

– Legutóbb idén januárban szomorú apropóból, unokahúgom temetésén jártam Vásárhelyen – mondta Gyuricza József. – Rendszeresen kapok meghívókat a várostól különböző eseményekre, de ezekre nem szoktam elmenni. Semmilyen közösségi rendezvényen nem veszek részt. Jó érzés, hogy rám is gondoltak, de vannak erre nálam méltóbbak. Egykori mesteremet, Banga Sámuelt javasolnám, megérdemelné, hogy róla nevezzék el az új vásárhelyi sportcsarnokot.

Olvasóink írták

 • 5. Vöröske 2008. október 08. 22:09
  „Ez tipikus Magyar ország!Egy háromszoros olimpiai bajnokot kezdenek bemocskolni.Akárkit is választanak a csarnok nevére,ha LJ-nek nem felel meg, akkor majd talál valamilyen indokot, hogy miért ne az legyen a neve.Ez a szavazás csak egy ingyen cirkusz volt a nép felé.Hadd higgyék el, hogy beleszólhatnak bármibe is!”
 • 4. anonimas 2008. október 08. 17:00
  „Nem volt ügynök!”
 • 3. Szilágyi László 2008. október 08. 15:51
  „Tisztelt Szavazó Polgárok!

  Több név is felmerült az új sportcsarnok névválasztása kapcsán, többek között Banga Sámuel és Balogh Imre (Imsi) tanár uraké is. Banga Sámuel egy hihetetlen karizmatikus személyiség volt, aki megalapozta Hódmezővásárhelyen azokat a sportágakat, melyek később meghatározókká, tradicionális sportágakká váltak. Őt követte a Bethlen gimnáziumban Balogh Imsi, aki a kosárlabda sportot tette mindazok számára ismerté, akik a gimnázium falai között kezdték meg a tanulmányaikat. Szerencsére Balogh tanár úr mellé egy olyan kollegát kapott a gimnázium, aki az úszás és a vízilabda sportágak kiváló mestere volt, Török Sándort. Az ő szellemiségük a gimnázium falaihoz, a jelenleg is működő tornateremhez valamint az átalakított strandhoz kötődik. És ezt a szellemiséget Imsi úgy adta át a tanítványainak, hogy bennünk marad örökre. A ,,BETHLEN SZELLEM". Így nagybetűkkel. Ez nekünk, a gimnázium akkori sportolóinak azt jelentette, hogy mindig a győzelem a cél, a gimnáziumért, Vásárhelyért.
  2006-ban egykori Bethlenes diákok és sportolók egy emléktáblát avattunk a gimnázium tornatermének a falán Balogh Imre tanár úr emlékére. (1946-2006). Ekkor volt hatvan éve, hogy Imsi megalapozott egy olyan sportágat Hódmezővásárhelyen, melyet ma, akik ezzel foglalkozunk férfi és női vonalon, próbálnak életben tartani.

  De visszatérve a szavazásra én a következőket javaslom.

  1/ Banga Sámuel tanár úrról azt a tornatermet kellene elnevezni - hiszen a gimnáziumban több olyan előadó van, melyet az egykor ott tanító kiváló tanárokról neveztek el - mely még mindig őrzi az ő szellemiségét, ez pedig a már megépülése óta többször felújított, jelenleg is működő tornaterem.

  2/ Balogh Imsiről én egy olyan új csarnokot neveznék el, mely ott épülne meg a gimnázium udvarán az új és a régi gimnázium épülete között. Egy új sportcsarnokot nagyon megérdemelne ez a nagy múltú oktatási intézmény.

  3/ Török Sándor tanár úr legalább akkora név városunk sportéletében, mint a fent említett két tanáregyéniség. Ha szavazni kellene, hogy kiről nevezzük el a sportuszodát, nem kétséges, hogy kire adnám a szavazatomat.

  Ez az új sportcsarnok, mely a belvárosban épült, kiválóan kiszolgál egy középiskolát és egy szintén tradicionális sportágat, a kézilabdát. Nos az én arra szavazok, legyen a neve BELVÁROSI SPORTCSARNOK.

  A Hódmezővásárhelyi Leány Kosárlabda Klubnak van egy alapítványa, mely az utánpótlásképzést segítené. Mint a kuratórium elnöke javaslom, hogy alakítsuk át ezt az alapítványt, melynek célja a jövőben az legyen, hogy épüljön meg a Bethlen Gábor Református Gimnázium udvarán a Balogh Imsiről elnevezett iskolai sportcsarnok.
  Aki csatlakozik ennek megvalósításához, keressen a 20/266-7789 számon.

  Szilágyi László testnevelő tanár.”
 • 2. mackó 2008. október 08. 12:49
  „A Belvárosi Sportcsarnok semleges lenne.”
 • 1. stfifo 2008. október 08. 10:58
  „Kár hogy Kárpáthyról most derült ki, hogy 25 évig ügynök volt.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Megmarad a fabarakk Hódmezővásárhelyen

Hódmezővásárhely - Nemsokára ismét élet költözik a vásárhelyi Hódtó utcában álló faépületbe. Egy… Tovább olvasom