Délmagyar logó

2018. 01. 23. kedd - Zelma, Rajmund -4°C | 3°C Még több cikk.

Madagaszkárról jön a bonbon alapanyaga

Székkutas - Csokoládéillat lengi be Székkutas Orosháza felőli végét. Nemrég nyílt a kézművesműhely, ahol különleges édességeket készítenek. A manufaktúra „háromemberes": egyikőjük a csokit készíti, a másik becsomagolja, a harmadik társuk pedig eladja.
Nincs konkurenciaharc
Magyarországon körülbelül 20-22 kézművescsokoládé-mű-
hely működik. Kevesen vagyunk, mindenkinek más-más termékei vannak, és más a vevőköre is, vagyis nem jellemző a konkurenciaharc. Sőt, a szakmai találkozókon megkóstoljuk és meg is dicsérjük egymás termékeit
– mondta Dani Róbert.

Székkutason, a benzinkút szomszédságában épült fel a csokoládéműhely. Már a próbaüzemen is túljutottak. Mondhatnánk, február óta nagyüzemben megy a termelés, csakhogy a kézműves csokoládé titka nem a mennyiségben, hanem a minőségben rejlik – vallják a cég munkatársai, akik összesen hárman vannak.

– Élelmiszer-ipari főiskolát végeztem, majd egy édességipari cégnél dolgoztam. Tömegtermékeket gyártottunk. Engem már akkor is vonzott a kézműves csokoládék világa. Elhatároztam, hogy megtanulom a szakma fortélyait. Az alapokba a hazai csokoládémesterek avattak be. Viszont az ízek receptje titkos, és a technológiai fogásokat is magamnak kellett kitalálnom – beszélt a kezdetekről Dani Róbert, aki 2011-ben Szegeden indította el minivállalkozását. Hamar kiderült, hogy van igény a különleges, minőségi alapanyagokból készült csokoládékra, így a vállalkozás kinőtte magát. Dani Róbert pénzügyi és szakmai befektetőket keresett. Az új üzem építésére a Premium Choco Kft. pályázati forrást nyert.

Mivel az egyik befektető, és Róbert is székkutasi, nem volt kérdés, hol építik fel a műhelyt.
Az üzemnek, mint megírtuk, három dolgozója van: Dani Róbert készíti a csokoládét, egy munkatársuk csomagolja. Fabulya Attila pedig az értékesítési, marketing- és anyagbeszerzői feladatokat látja el. A csapatot a háttérből két pénzügyi befektető segíti.

– Kevesen vagyunk, de tudatos munkaszervezéssel így is hatékonyak tudunk lenni – vette át a szót Fabulya Attila. A kis cég a minőségi alapanyagokat Brüsszelen keresztül Dominikáról, Madagaszkárról, Nyugat-Afrikából szerzi be.

Dani Róbert receptúrái alapján készülnek a székkutasi csokoládékülönlegességek. A szerző felvétele
Dani Róbert receptúrái alapján készülnek a székkutasi csokoládékülönlegességek. A szerző felvétele

– Csokoládé és csokoládé között óriási a különbség. Mi nem használunk adalékokat, tartósítószereket. Csokoládéink kakaószárazanyag-tartalma rendkívül magas – mondta Fabulya Attila, aki elárulta műhelyük egyik titkát is. A csokoládét folyamatosan temperálják, hol emelik, hol csökkentik a hőmérsékletét, hogy kialakuljon az alapanyag ideális kristályszerkezete, a csokoládé fényes és roppanós legyen.

A különlegességeket Dani Róbert találja ki. – Addig változtatok a recepten, amíg olyanná válik a csokoládé, mint amilyennek megálmodtam. Van, hogy ez eltart 3-4 hónapig is, például az eltarthatóság vagy az állag miatt, hiszen az íz, bár meghatározó, de nem minden.
Dani Róbert elárulta, a csokoládéban is vannak divathullámok, például a díszítésben. Most az aprólékos díszítés a trendi, amit színezett kakaóvajjal készítenek.

A kis üzemben minden korosztályra gondoltak. Készítenek bonbonválogatásokat, különleges krémmel töltött táblás csokoládékat. Vannak kizárólag felnőtteknek való csokijaik is, amiket pálinkás krémmel, illetve iható pálinkával töltenek meg.

Fabulya Attila elmondta, mintegy 60 édességüzlettel állnak kapcsolatban, hiszen a nemrég indult üzemnek Szegeden már volt „előélete". Több multinacionális lánc is érdeklődik a minőségi csokoládéik iránt. Termékeik Németországba is eljutnak, de már keresték őket Angliából is. Ha a piacuk növekszik, úgy tervezik, újabb munkahelyeket is létesítenek.

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Kis kutya, nagy bajt okoz?

Két szomszéd között hónapok óta tartó viszálykodás oka egy kutya, mely éjszaka kiszökik, ugattatja a környék kutyáit és így nem lehet tőle pihenni. Tovább olvasom