Délmagyar logó

2018. 05. 27. vasárnap - Hella 16°C | 28°C Még több cikk.

Madarak aranyhegedűn

Hódmezővásárhely - A roma kultúrából kaptak ízelítőt a kicsik Vásárhelyen, a Szabadság téri óvodában szerdán – az intézmény szakmai vezetője, Bozókiné Szabó Ildikó szervezésében.
Mindent Vásárhelyről

A delmagyar.hu hivatalos Hódmezővásárhely Facebook-oldala, nem csak vásárhelyieknek.

Az ovisok aktív résztvevői voltak a Madarak aranyhegedűn elnevezésű napnak. Meseerdőn-meseréten címmel műsorral kedveskedtek vendégeiknek, feldolgoztak egy cigány népmesét, amelynek figuráit – sárkány, madár – kézműves-foglalkozáson színes kartonokból formázták meg.

A Liszt Ferenc Ének-zenei Általános Iskola növendékei autentikus tánccal és népzenei feldolgozással idézték meg a roma kultúrát. Pálfi Mihály bádogszobrász műveiből kiállítást láthattak a gyerekek és szüleik. Aki akarta, ki is próbálhatta, miként lehet bádogból, horganyból művészit alkotni, Pálfi Mihály oktatta őket, fogta kezüket az első „lépéseknél". A nap méltó zárása volt a Roma Hungaricum Állami Művészegyüttes szereplése – előttük az óvodások a szeretetet szimbolizáló madárral a nyakukban felvonultak és szavaltak –, ami nagy sikert aratott: a kicsik minden zeneszámot végigtapsoltak. A műsor előtt még egy érdekes diskurzust hallhattunk: három csöppség állta körül a cimbalmot, egyikük mindenképpen meg akarta érinteni a húrokat, mire a többiek rászóltak, „Nem szabad!". Ezt kétszer-háromszor eljátszották, végül a kíváncsi szöszke csak megpengette az egyik húrt.

A Roma Hungaricum Állami Művészegyüttes nagy sikert aratott az ovisok körében. A szerző felvétele
A Roma Hungaricum Állami Művészegyüttes nagy sikert aratott az ovisok körében. A szerző felvétele

– Az óvodások nagyon kedvesek, nyitottak, befogadók voltak a kultúránkra, és ez megerősített minket abban: missziónkat folytatni kell a többi óvodában, iskolában – mondta Mátray Attila, a Hódmezővásárhelyi Roma Nemzetiségi Önkormányzat elnöke.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A hódmezővásárhelyi frankofón versmondó verseny eredményei

A frankofón hónap keretében francia nyelvű versmondó versenyt rendeztek Hódmezővásárhelyen. Az… Tovább olvasom