Délmagyar logó

2017. 10. 18. szerda - Lukács 10°C | 24°C Még több cikk.

Madármúzeum az ökofarmon

Hódmezővásárhely - Kezdetben egy kertészeti újságból gyűjtötte a biogazdálkodási tippeket a vásárhelyi Héjja Kálmán, aki családja segítségével ma már egy ökofarmot vezet. A kútvölgyi birtokon nemcsak növénytermesztéssel és állattenyésztéssel foglalkoznak, hanem turizmussal és oktatással is.
A dohányra tapadnak a levéltetvek, a csalán hatékony gombagyérítő, a mészből és kénből készülő keveréktől összezavarodnak a rovarok, és nem tesznek kárt a gyümölcsfában, a citromfű pedig távol tartja a méhésztől a méheket – osztotta meg a kíméletes növényvédelemben szerzett több mint egy évtizedes tapasztalatait a vásárhelyi Héjja Kálmán. Annak idején néhány hektáron vágott neki a biogazdálkodásnak szülei tanyáján. Ma már mintegy 20 hektáron foglalkozik családjával gyümölcs-, zöldség- és gabonatermesztéssel.

– 10 évig az egyik szövetkezetben dolgoztam agronómusként – mondja a Vásárhely közelében található kútvölgyi birtokán a családfő. Ott szembesült azzal, hogy milyen pusztítást okozhatnak a vadak körében a permetszerek. Akkoriban egy kertészeti újságból gyűjtötte a biotippeket. Az ökogazdálkodás lényege: természetes anyagok segítségével, gyérítéssel, szabályozással fellépni a kártevők, kórokozók és gyomok ellen.

Héjja Kálmán és felesége, Márta madármúzeumot is kialakított. Fotó: Veréb Simon
Héjja Kálmán és felesége, Márta madármúzeumot is kialakított.
Fotó: Veréb Simon

A családi gazdaságban megtermelt gyümölcsöket nem árulják a piacon. A vevők inkább házhoz jönnek – árulta el Héjja Kálmán felesége, Márta. Rájöttek: csak a tudatos vásárolók keresik a bioterméket, ebből viszont nem sok akad. Az árat is drágállják, pedig – mint megtudtuk – míg Héjjáék egy kiló biogyümölcsöt a hagyományosnál 10–30 százalékkal adnak többért, addig Budapesten ennek többszörösét is elkérik. Nemcsak a környékbeliek ismerik a családot. Németek, törökök is megfordultak már az ökofarmon. A búzát egyébként Németországba adják el, ott nagyobb kereslete van a bionövényeknek. Időközben az is kiderült: nem elég a biogazdálkodás, nyitni kell a ökoturizmus és az oktatás felé.

Márta saját csemegét, lépes mézet kóstol. Fotó: Veréb Simon
Márta saját csemegét, lépes mézet kóstol.
Fotó: Veréb Simon

– Nyáron a tanyán élük. Erről sokat meséltek a gyerekek az iskolájukban,
s egyre-másra jöttek a kérések az osztályoktól, hogy kijönnének hozzánk. Az elmúlt évek alatt több ezer diák és szakember járt nálunk. Őshonos állatokkal, juhokkal, tyúkokkal bővítettük a látnivalókat. Madármúzeumot is kialakítottunk – magyarázta Héjja Kálmán. A gyerekcsoportok egyébként okoztak már meglepetéseket a családnak. A legemlékezetesebb megjegyzés az volt, amikor a tanárnő megkérdezte, hogy mi borítja a tyúk testét? Erre az egyik diák rávágta: nejlonzacskó! – idézte fel Márta.

Olvasóink írták

  • 2. entelegent 2010. július 31. 12:41
    „Több ilyen kellene! Én is gratulálok!”
  • 1. Filctoll 2010. július 30. 15:51
    „Remek kezdeményezés és én már voltam a farmjukon. Munkájukhoz, terveikhez sok sikert kívánok!”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Éjszakai tűzvész a Szegfű utcai mélygarázsban

Két autó kiégett a vásárhelyi Szegfű utca 4–6. szám alatti társasház mélygarázsában, ahol csütörtökre virradó éjszaka pusztított tűz. Tovább olvasom