Délmagyar logó

2018. 01. 21. vasárnap - Ágnes -3°C | 4°C Még több cikk.

Mag István nyugtatta le a pisztollyal hadonászó férfit

Hódmezővásárhely - Egy Afganisztánt is megjárt vásárhelyi katona tartotta szóval és nyugtatta le azt a férfit, aki a közelmúltban a Szeged–Hódmezővásárhely buszjáraton gázpisztollyal követelt helyet barátnőjének. Mag István azt mondja: a kiképzésen tanultaknak köszönheti, hogy higgadt tudott maradni.
Mindent Vásárhelyről

A delmagyar.hu hivatalos Hódmezővásárhely Facebook-oldala, nem csak vásárhelyieknek.

– Majdnem tele volt a busz. Hátul ültünk a felségemmel – idézte fel a vásárhelyi Mag István a közelmúltban történteket, amikor a Szeged–Hódmezővásárhely közötti buszjáraton az egyik utas pisztollyal fenyegetőzve követelt maga mellett ülőhelyet barátnőjének. Mint utóbb kiderült: a vásárhelyi laktanya katonájának, a 42 éves Istvánnak sikerült lecsillapítania a férfit.

– A férfi egy lány mellett foglalt helyet, akitől először megkérdezte, egyedül utazik-e. Valószínűleg zenét hallgatott, fülhallgatója volt, és a laptopját nézegette, ezért nem reagált. Várt egy kicsit, majd újra feltette a kérdést, de nem kapott választ. Majd azt mondta, egymás mellett szeretnének utazni a barátnőjével. Erre sem kapott választ, ezért félhangosan elkezdett szitkozódni. A következő pillanatban azt kérdezte: nyomatékosítsam, amit mondtam? Elővett egy pisztolyt, ráfogta a lányra, aki akkor figyelt fel, ijedten körbenézett, felállt, és átadta a helyét. Amikor megláttam, hogy előveszi a pisztolyt, sok minden megfordult a fejemben. Gondoltam arra, hogy elveszem tőle, de sokan voltak a buszon, nem akartam még nagyobb bajt, nehogy elsüljön dulakodás közben. Azt sem tudtam, milyen pisztolyról van szó, csak annyit láttam, nem játék – mesélte a tizedes.

A vásárhelyi katona, Mag István szerint a kiképzésnek köszönheti, hogy higgadt maradt. A szerző felvétele
A vásárhelyi katona, Mag István szerint a kiképzésnek köszönheti, hogy higgadt maradt. A szerző felvétele

Közben az 50 éves férfi ráripakodott az utasokra: ne nézelődjenek, ne forgolódjanak. Az István mögötti utas azt kérdezte a katonától, jól látta-e, hogy pisztoly van a férfinál. A tizedes megerősítette, erre a kérdező felpattant, és az algyői körforgalomnál gyorsan leszállt.

Lezárták a nyomozást

Az 50 éves férfit Vásárhelyen már várták a rendőrök, és a Szegedi Rendőrkapitányságra előállították. Ellene felfegyverkezve elkövetett garázdaság bűntettének megalapozott gyanúja miatt indult büntetőeljárás. A nyomozást lezárták, és gyorsított eljárással a bíróságnak adták át az ügyet.

– A feleségem is kért, hogy menjünk, de én maradni akartam. Ő előreindult, a férfi neki is beszólt. Kiültem a nejem helyére, és szóba elegyedtem vele. Azt gondoltam, ha beszélgetünk, lenyugodhat. Láttam, hogy ideges, és lehetett érezni, hogy alkoholt ivott. Amikor picit lenyugodott, arra gondoltam, értesíteni kell a rendőrséget. Azt találtam ki, megkérdezem tőle, megáll-e a busz Vásárhelyen a nagyállomáson. Igennel válaszolt. Megkérdeztem az előttem ülőt is, aki nemet mondott. Így feltűnés nélkül felállhattam a helyemről, hogy a buszsofőrtől érdeklődjek, és kérjem, hívja a rendőrséget – magyarázta István.

A sofőr nagyon meglepődött, mert a busz első fele semmit nem vett észre a történtekből. István utána vissza is ment a férfihoz, hogy szóval tartsa, nem akarta egyedül hagyni azt a fiatal lányt, akit megfenyegetett, mert közel ültek egymáshoz.

Később az egyik utas megkérdezte Istvántól, hogy tudott ilyen nyugodt, higgadt maradni. A tizedes szerint a kiképzésnek köszönheti. 3 éve katona, megjárta Afganisztánt, jó próbatétel volt. A kétgyermekes édesapa azért azt nem gondolta, hogy itthon, egy buszon is kamatoztathatja a tanultakat.

Olvasóink írták

 • 8. kontrapista 2013. november 08. 07:51
  „3.Hétszűnyű......
  Mert ugyi nem hallottál arról a tényről, hogy még 40 év körül is lehet valaki szerződéses katona !”
 • 7. vennerke 2013. november 08. 07:17
  „Követelem,hogy Pista legyen százados!”
 • 6. xenopus 2013. november 07. 19:48
  „Harmadik vagy negyedik cikk ez már!
  Kicsit unalmas már...”
 • 5. nanenáné 2013. november 07. 18:33
  „Gratula a katonának !!! De azért nem értek mindent. Ha a neje előre ment a buszban, ő nem szólt a sofőrnek ? Vagy miért nem hívta a rendőrséget ? Az egész buszból senki sem hívta a rendőrséget, csak a sofőr, amikor a katona szólt neki ?
  Hogy kell lenyugtatni valakit, aki eleve piásan pisztollyal hadonászik ? Honnan lehetett tudni, hogy nem lesz nagyobb baj, ha ez az idióta meglátja a rendőröket felszállni a buszra ?”
 • 4. queenmargareth1 2013. november 07. 16:49
  „ha megjárta Afganisztánt, sokat látott.Az én ismerősöm, aki nagyon szereti hivatását is volt kinn, kint is szeretett volna maradni.Sok barátot talált ám minden oldalról:)
  Gratulálok a higgadtságáért.De az hiszem, aki fegyverrel tud bánni és ténylegesen használta is, tudja mit kell tenni..., főleg háborús övezet után.”
 • 3. Hétszűnyűkapanyányimonyók 2013. november 07. 16:10
  „42 évesen tizedes, afganyisztán után?”
 • 2. kisrono 2013. november 07. 15:44
  „Hatalmas gratuláció a tizedesnek!Ilyenkor gondolok csak igazán keserűséggel arra,hogy az szdsz-es libsik eltörölték a sorkatonaságot!Vajon most mit mondanának erre,amikor a nyámnyila fiatalok(gondolom voltak a buszon)semmit sem csináltak,de a katona a jó kiképzés miatt karakán,talpraesett ember lett és megoldotta hidegvérrel az esetet!Én magam is három évig voltam szerződéses és tudom,hogy mi mindent köszönhetek a Honvédségnek!Erősítette az embert,jellemet formált!Kellene a mai fiataloknak is!”
 • 1. makoilakos86 2013. november 07. 15:30
  „érdekes cikk, viszont vártam volna a végét , a rendőrök megérkeztek mi történt ? volt-e dulakodás, egyálltalán jöttek-e a rendőrök ? ...stb

  a katonának viszont hatalmas gratula és elismerés, hogy ember tudott maradni és nem futamodott meg !
  Nagy tisztelet, örülök, hogy végül elvileg jó vége lett és nem lett komolyabb baja senkinek sem.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Nincs tanár, nincs gitároktatás

Szünetel a gitároktatás a Péczely Attila Művészeti Alapfokú Iskolában Vásárhelyen. Tovább olvasom