Délmagyar logó

2017. 03. 01. szerda - Albin 3°C | 12°C Még több cikk.

Magyar és amerikai katonákat búcsúztattak Vásárhelyen

Hódmezővásárhely - Az afgán nemzeti hadsereg tagjainak kiképzése lesz elsősorban a feladatuk azoknak magyar és amerikai katonáknak, akik fél éven át teljesítenek szolgálatot Baglán tartományban a Magyar Honvédség műveleti tanácsadó és összekötő csoport hatodik váltásában - közölte Benkő Tibor, a Honvéd Vezérkar főnöke csütörtökön Hódmezővásárhelyen.
Az afgán katonák felkészítésnek célja, hogy képessé váljanak önállóan megvédeni hazájuk biztonságát - mondta a vezérezredes az esztendő végéig missziós feladatot teljesítő egység Zrínyi Miklós laktanyában rendezett kibocsátó ünnepségén.

A több mint hatvan magyar és tizenkét amerikai katonából álló egység januárban elkezdett felkészítése lehetővé teszi, hogy a nehéz és veszélyes feladatot eredményesen végrehajtsák - hangsúlyozta Benkő Tibor.

Magyar és amerikai katonákat búcsúztattak Vásárhelyen. Fotó: Frank Yvette (galéria)

Az ünnepségen kiosztott tájékoztató szerint a Magyar Honvédség műveleti tanácsadó és összekötő csoport (Operational Mentoring and Liaison Team - OMLT) 2009-ben kezdte el tevékenységét Afganisztánban. Az ohiói Nemzeti Gárdával együttműködve a magyar vezetés alatt álló OMLT segíti az afgán nemzeti hadsereg egyik zászlóaljának műveleti felkészítését. Az amerikai és magyar katonák biztosítják a kapcsolatot a nemzetközi erőkkel, és támogatják az afgán alakulat műveleteinek tervezését is. Az OMLT tagjai szükség esetén hadműveletekben is részt vesznek az általuk kiképzett alakulatok oldalán.

Olvasóink írták

 • 11. Pengemester 2011. május 15. 15:50
  „Érdekes kettősséget látok. Miközben Hmv.helyen búcsúztatják ezeket a katonákat, Csongrád megye 6.sz vk. egyéni képviselője milyen új egyéni indítványt terjeszt be? Őszintén remélem, hogy akik elfogadják, azok is ott állhatnak az alakulótéren, és mondjuk Benkő tábornok lesz, aki búcsúztatja azt a kontingenst. Csak azért, hogy megtudják, milyen is, amikor tényleg visszalőnek, amikor nincs mentelmi jog...”
 • 10. KilgoreTrout 2011. május 14. 13:37
  „6. azért ennek olvass utána - ha lehet ne a blikkben -, mármint hogy hány ország is vonult ki a missziózásból.”
 • 9. Írástudatlan 2011. május 13. 21:05
  „Játékkatonák!”
 • 8. catroot 2011. május 13. 08:22
  „Azért látszik, hogy a mi parancsnokaink kicsit odébb vannak (pocak) "fizikailag"...:D”
 • 7. DÓZER 2011. május 13. 07:27
  „Ezek addig ünnepek, amíg egy brutális támadás rá nem döbbent bennünket: egy olajagyú médiokrácia bábjátékai vagyunk.....”
 • 6. booo 2011. május 13. 05:41
  „Több milliárdot beletolnak ezekbe a missziókba. Magyarországnak semmi köze Afganisztánhoz. Érdekes hogy több NATO ország már kivonult a missziókból, belátva hogy értelmetlen az egész. Persze Magyarországnak jó példát kell mutatnia az USA felé. Nem értem az USA katonákat miért nálunk kell búcsúztatni?
  Zsoldos hadsereg, önként mentek, de vigyázzanak magukra.”
 • 5. dublini 2011. május 13. 00:28
  „háááát......
  mennek a divat-rambok kétségtelenül a jobb pénzért Afgenisztánba... csak ne legyen sirás-rivás, ha azok a csúnya bácsik elkezdenek lövöldözni, mert ez bizony benne van a pakliban”
 • 4. nemecsekerno_007 2011. május 12. 20:12
  „Örülök, hogy vannak a Magyar Honvédségnél olyan képzettségű emberek akik el tudnak látni egy ilyen feladatot és nem az operett-katonák számát gyarapítják.

  Vigyázzatok magatokra és végezzétek a feladatotokat a legjobb tudásotok szerint!”
 • 3. Apátfalvi** 2011. május 12. 18:44
  „1. Ugyanezt a kérdést a kuruc.info- hitleréltető "történészeinek" is feltehetnéd, Afganisztánt a Donra kicserélve. Mondjuk a "dicsőséges Werhmacht"-ról írogató Lipusz Zsoltinak?”
 • 2. insideman 2011. május 12. 18:18
  „mit keresnek ott? pár ezer dollárt plusz az itthoni fizetésüket..”
 • 1. dodó 2011. május 12. 17:07
  „Kinek az érdeke az afganisztáni háború?
  Mit keresnek ott a magyar honvédek?”
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Aláírást gyűjtenek az üdülőtulajdonosok

Felháborította a mártélyi üdülőtulajdonosokat a vásárhelyi önkormányzat határozata, miszerint 45 napos határidővel zárt szennyvíztárolót kell kialakítaniuk. Tovább olvasom