Délmagyar logó

2017. 11. 24. péntek - Emma 4°C | 11°C Még több cikk.

Magyarország és Vásárhely román és litván szemmel

Traktor, Videoton és a Tenkes kapitánya – ez a három jutott legelőször eszébe Magyarországról Jonas Juozapaviciusnak. A litván férfi és együttese, a Venta is fellépett a vásárhelyi testvérvárosok fesztiválján. A román Liliana Picu a magyar ételeket és a magyar néptáncot dicsérte.
Különféle nációk népviseletébe bújt nők és férfiak üldögéltek szombat délután a vásárhelyi Petőfi Művelődési Központ öltözőiben. A többnapos testvérvárosok konferenciájára és fesztiváljára Szerbiából, Romániából, Litvániából, Bulgáriából, Franciaországból és Németországból is érkeztek vendégek.

A romániai Nagybánya hat esztendeje kötött testvér-települési megállapodást Vásárhellyel. A 400 kilométerre lévő várost a Máramaros Virágai nevű együttes képviselte, melynek Liliana Picu is a tagja.
– A tíz párból álló csapatból most négy jött el. Pénteken érkeztünk, s egy hotelben kaptunk szállást. Elsőként elsétáltunk az egyik nagyáruházba, hogy bevásároljunk. Közben szét is néztünk a városban. Szerintem csöndes és nyugodt település Vásárhely – vélte a román néptáncos.
Liliana most először járt Vásárhelyen. Szerinte a legszebb az árvízvédelmi kőfal. Mivel két éjszakát is eltöltenek itt, bízik benne, hogy mást is megnéznek.

Litván finomság

Jonas Juozapavicius szerint a Litvániába látogató magyaroknak az úgynevezett cepelinast érdemes megkóstolniuk. A litván férfi elmondta, hogyan készítik ezt az ételt. E szerint reszelt burgonyából keményítő hozzáadásával gombócokat gyúrnak, amit ízlés szerint hússal vagy túróval töltenek meg, majd kifőzik.

A néptáncos szerint a román és a magyar népzene igen közel áll egymáshoz. Nagybányán is élnek magyarok, így szívesen nézi meg a táncukat, s ez fordítva is igaz. Vásárhelyre erdélyi magyar táncokat is hoztak.
A másik, amit kiemelt, azok a magyar ételek voltak. Az első vacsorájuk nagyon ízlett neki. A töltött csirkecombot egyszerűen fenségesnek titulálta.

A litván Jonas Juozapavicius nem először fordult meg hazánkban. Elárulta, hogy legutóbb akkor járt Magyarországon, amikor Litvánia is a Szovjetunió egyik tagköztársasága volt. Ekkor nem mehettek bárhová, csak azt nézhették meg, ahová szervezetten elvitték őket. Most azonban szabadon járhatnak-kelhetnek bárhol.

Jó mezőgazdasági gépek, vagyis traktorok, valamint a Videoton és a Tenkes kapitánya című film – ez a három dolog jutott legelőször eszébe Magyarországról Jonasnak. Ugyanis Litvánia-szerte hazánkban készült gépekkel művelték a földet, s a fehérvári gyárból kikerült tévén nézték az azóta elhunyt Zenthe Ferenc főszereplésével készült filmet. A sorozat olyan népszerű volt a balti államban, hogy a köztévéjük több alkalommal is műsorra tűzte.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Lökdösték, szidták a vásárhelyi parkolóőröket

A vásárhelyi belvárosban kialakított parkolási rendszer megosztotta az autós közvéleményt. Akadt,… Tovább olvasom