Délmagyar logó

2017. 06. 24. szombat - Iván 20°C | 33°C Még több cikk.

Magyarul énekeltették az afgán gyerekeket

Hódmezővásárhely - Az afganisztáni katonai misszióban teljesített szolgálatot Vásárhelyről Kocsis Szilvia törzsőrmester, személyügyi tiszthelyettes és Tóth Barbara szakaszvezető, lövész. Arról meséltek, milyen női szemmel az az ország, ahol évtizedek óta ropognak a fegyverek, és megfér egymás mellett a faeke és a mobil. Kocsis Szilvia és Tóth Barbara havi félmillió forintért kockáztatta az életét.
A muzulmán időszámítás az 1380-as éveknél tart, s ahogy Kocsis Szilvia (35) törzsőrmester és Tóth Barbara (29) szakaszvezető fogalmazott: úgy is élnek, mint az európai középkor szerinti XIV. században. Időutazás – repülővel.

– Felkészítettek arra, mi vár ott ránk, a valóság mégis meglepetésként, váratlanul ért Pol-e Khomriban. Sárkunyhóban laknak, télen is mezítláb vagy papucsban járnak, borzasztóan nagy a szegénység, a legtöbb család havi 2 dollárnak megfelelő összegből gazdálkodik, próbál meg- vagy inkább túlélni. Szinte az élet minden területét meghatározza, átszövi a szigorú vallásosság – mesélte Kocsis Szilvia.

Féléves szolgálat után tértek haza Pol-e Khomriból a vásárhelyi katonanők. Fotó: Karnok Csaba
Féléves szolgálat után tértek haza Pol-e Khomriból a vásárhelyi katonanők.
Fotó: Karnok Csaba

Tóth Barbara biztosította a táboron kívül feladatokat ellátók biztonságát, Kocsis Szilvia adminisztratív munkát látott el. Szeptembertől márciusig teljesítettek missziót Afganisztánban. A helyiekkel, járási vezetőkkel jó kapcsolatot ápoltak, a gyerekeknek mindig vittek valami apróságot, játékot, a labdát imádták. Európai szemnek legfurcsább éppen a nők viselete, az úgynevezett burka volt. Ebből a ruhából csak a kéz- és a lábfej látszik ki, a szem előtti rész is rácsozott. Nem próbálták fel, nem akarták megsérteni érzéseiket. Emlékbe azért hoztak haza. A férfiak szakállat viselnek, s általában az arcszőrzet nagyságával arányos a tekintély, a rang, a társadalomban elfoglalt pozíció. Az is furcsa volt, hogy a feleségek csak férjük közvetítésével beszélhettek harmadik személlyel, főként másik férfival: vagyis az ő mondandójukat párjuk megismételte, majd a válasznál ugyanez játszódott le fordítva.

Koszovói kaland

Kocsis Szilviának és Tóth Barbarának nem az afganisztáni volt az első nagy külföldi kalandja, mindketten teljesítettek már szolgálatot a Balkánon, Koszovóban. Kocsis Szilvia háromszor, Tóth Barbara kétszer. Elmondták: bár Afganisztán veszélyesebb, kiismerhetetlenebb, mint a Balkán, az emberek kedvessége és az egzotikus táj miatt szívesen visszamennének.

– Nehéz sorsuk ellenére kedves, mosolygós emberek – emlékezett Tóth Barbara –, lépten-nyomon megvendégeltek bennünket. A gyerekek tündériek, pincérként hordták körbe a fogásokat, jobbára kovásztalan kenyeret, gyümölcsöt. Az invitálást illő, sőt ajánlott, kötelező elfogadni, a visszautasítás sértés. Persze ilyenkor munkált az emberben a félsz, de nem feltételeztünk róluk rossz szándékot.

A földművelés teraszos, ökörrel vontatott faekével szántanak, és emellett jól megfér a mobiltelefon, majdnem minden férfinak van ilyen készüléke – mesélték. De utóbbi csak díszlet, a napi megélhetésnél csakis a földön megtermelt javakra, illetve akiknek van, az állatokra (tejre, húsra, szőrmére) számíthatnak. Az öröm sem hiányzik az életükből. – A gyerekek egész nap eljátszanak az úton talált kavicsokkal, de nagyon népszerű a nálunk is ismert papírsárkány. Énekelni is szeretnek: mintegy húsz, 3–15 éves gyerkőcnek tanítottam meg magyarul a Süss fel nap, fényes nap című népdalt. Nagy élvezettel dalolták magyarul – mesélte Tóth Barbara.

A vásárhelyi katonanők megtanították a Süss fel nap, fényes nap című népdalt az afgán gyerekeknek.
Tóth Barbara afgán gyerekekkel. A vásárhelyi katonanők megtanították a Süss fel nap, fényes nap című népdalt a kicsiknek.
Fotó: Palotás Levente 

A magyarok – köztük 18 nő – két-három fős lakókonténerekben éltek. Azok a higiéniás dolgok, amit itthon megszoktak, nagyjából rendelkezésre álltak. Szépítőszereket is vittek magukkal, ügyeltek a külsejükre. És bár a burka mögött nem látszott, valószínűsítik – mondta Kocsis Szilvia –, hogy az afganisztáni nők is szívesen festik magukat, hiszen kaptak sminkkészleteket ajándékba. Érthetően szeretnének tetszeni, de azt csakis otthon tehetik, a férjük kedvére.

Olvasóink írták

 • 14. vulkán 2010. április 21. 13:48
  „Igazad van "hozzaszolok"! Szerintem azért nem szül gyereket, mert igy is elég terjedelmes a hátsója... Hát még ha szülne. De anyának sem lenne jó, akárcsak katonának. Szerintem pénzéhes. Csak ez az egy boldogitja. Egyébként ő a párjával megy mindig külszolgálatra. Elvileg nem lehetne.. :-0 Érdekes.
  Nem csak, hogy lekezelő stilusú, de még beszélni sem tud, nyávog mint egy macska.”
 • 13. Hétszűnyűkapanyányimonyók 2010. április 13. 17:57
  „"Magyarul énekeltették az afgán gyerekeket" az amcsik meg Metallicával vallattak, ez is egy módszer.
  Ja, ez nem kínzás volt? Ezer bocs:)”
 • 12. totya66 2010. április 13. 09:28
  „"Magyarul énekeltették az afgán gyerekeket" Ha ez fordítva történt volna, országos botrány lenne, hiszen magyar gyerekek ne énekeljenek idegen nyelven mert a végén még megtanulják, és nálunk az tilos.”
 • 11. THK 2010. április 09. 10:55
  „10,
  500e-et, ez már elhangott...
  egyébként a képek alapján Barbara tényleg dögös lehet”
 • 10. szilléri 2010. április 09. 08:31
  „Jó ! A pénzért bárki elmehet zsoldosnak. Ez nem gond, akinek nem tetszik tessék követni a csajokat. Na az is megérne egy misét, hogy mi a francot keres ennyi nő a seregbe?”
 • 9. Norman_Bates 2010. április 09. 08:04
  „" havi félmillió forintért kockáztatta az életét."
  Na itt rúgtam le majdnem a monitort az asztalról.”
 • 8. Yossarian 2010. április 09. 03:39
  „"Tóth Barbara szakaszvezető, lövész"
  hát ezen a szövegen huszonöt évvel ezelőtt a Kossuth laktanyában halálra röhögtük volna magunkat.”
 • 7. szilléri 2010. április 09. 02:07
  „Végül is mi a francot keresünk Afganisztánban ?

  Valaki magyarázza már el !”
 • 6. hozzaszolok 2010. április 08. 21:17
  „Látnátok őket élőben:-PMég a bojler testű Barbara elmegy,de az utálatos Szilvia valami gáz...Főleg az öntelt modora,lekezelő stílusa stb...Pedig egy nagy nulla!!!Miért is nem az anyaságon jár az esze már ilyen öregen????Hmm...”
 • 5. JB007 2010. április 08. 21:02
  „kérem a hangszórót!
  ;)”
 • 4. JB007 2010. április 08. 21:01
  „2010-622=1388”
 • 3. flexsnake 2010. április 08. 19:54
  „1. a héber időszámítás is más.

  Házifeladat, fogod a googlet és kiszámoltatod vele, csak a keresőmezőt kell használnod és első találat helyett ki fogja írni hogy mennyi :D Nyersz egy hangszórót :P”
 • 2. Hétszűnyűkapanyányimonyók 2010. április 08. 17:05
  „Barbiról egész jó képek vannak a wiw-en, főleg a medencés jön be ::))
  Fincsi husi :)”
 • 1. KolompárRómeó 2010. április 08. 10:33
  „"A muzulmán időszámítás az 1380-as éveknél tart"

  Nem lehet POTOSAN tudni, hogy melyiknél? Ennyire középkor van ott? Gratula...”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Felügyelőket is fizetnek

Hódmezővásárhely - Idén is folytatódik a közmunkaprogram, havonta átlagban 180– 200… Tovább olvasom