Délmagyar logó

2018. 01. 22. hétfő - Vince, Artúr -3°C | 4°C Még több cikk.

Majd 4 kilós márna a horgon

Mindszent - A mindszenti horgász, Gál István a közelmúltban ritkaságnak számító 3,86 kilós márnát fogott a Tiszán a Kurca-torkolatnál, múlt szombaton pedig egy 9 kilós amurt. Sikereinek titka speciális etetőanyaga.
A mindszenti Gál István (54) nem panaszkodhat horgászszerencséjére: múlt szombaton 9 kilogrammos amur, a közelmúltban 3,86 kilós márna akadt a horgára. Utóbbiból, ebből az őshonos magyar fajból, évente három-négyet fognak Mindszent környékén, általában 1-2 kilósokat, ugyanis nagyon lassan, 4-5 év alatt lesz 40 centis, és „hízik" 1,5-2 kilósra. Visszatérve a fogásokhoz: azokért nem annyira Fortuna dicsérhető, inkább a speciális, saját maga által készített etetőanyag.

– A márnára nagyon büszke vagyok, számomra az az év hala, és információim szerint idén még nem fogtak ekkorát – mondta Gál István, aki 10 éves kora óta horgászik, és szenvedélyét ráragasztotta gyerekeire és édesapjára is, utóbbi felnőttként tanult meg pecázni. – Etetőanyagomat hosszú évek kísérletezésével állítottam össze, én „gyártom" magamnak és a családnak, évente másfél-két mázsát használunk el. Az arányokat nem, de az alkotórészeket elárulom: olajos magvak, például napraforgó, kender és mogyoró pörkölve, különböző süteményaprólék, kukorica, aroma és pellet. Évszak, hideg és meleg víz függvénye is az összetétel.Gál István elmondta: az első botját, amely kőrisfavessző volt, amikor eltört, majdnem megsiratta, ma 40 horgászbot tulajdonosa, a 3,86 kilós márna a bolognai úsztatós horgára akadt. Azt sem felejti, amikor egyszer a lányával együtt pecáztak, és ő egy 11 kilós pontyot, a most 28 éves Franciska pedig 9 kilós amurt fogott. Lánya szép sikereket ért el országos versenyeken, a serlegeknek – ahogy Gál István fogalmazott – lassan külön szoba kellene a házban. Akadt olyan alkalom is, amikor négyen horgásztak együtt a családból, ő, az édesapja, a lánya és a fia. A legnagyobb zsákmánya egy 19,1 kilós amur volt, a legemlékezetesebb sztori azonban a hal (vélhetően egy kapitális harcsa) győzelmével zárult.

– Évekkel ezelőtt a Tiszán, a partról horgásztam, és nagyon nagy hal akadt a horogra. Elkezdtem fárasztani, de nem bírtam sokáig, egyre beljebb ment. Ekkor Ócsai Mihály barátom felvett a csónakjára, és úgy folytattuk tovább a fárasztást. Volt, amikor húzott bennünket ladikostól, vagy lement a víz fenekére, és meg sem tudtam emelni. Két kilométerre az akasztási helytől, 2 óra kemény munka után megszabadult, kiakadt a horog a szájából – akkor láttuk, hogy a zsinór szinte végig nyálkás. Ebből gondoltuk, hogy harcsa, és legalább 40-50 kilogrammos lehetett. Életem hala úszott el. Sokáig csak ültem a csónakban, magam elé meredtem, nem akartam elhinni, hogy ez megtörténhetett – emlékezett Gál.
Nemcsak fogni szereti a halat, hanem a halételeket elkészíteni és fogyasztani is, minden formában: rántva, sütve (bográcsban), rácosan, de a kedvenc a halászlé, amelyet szegediesen főz. – Azt mindenképpen el szeretném mondani, hogy a márnafogást Bereczki Ferenc kiváló mindszenti sporthorgász emlékének ajánlom – közölte búcsúzásként Gál István.

Olvasóink írták

 • 12. nyikodimdizma 2012. szeptember 12. 07:37
  „Gratulálok!
  A sok nagyeszű horgásznak meg annyi: számtalan alkalommal leül mellém a nagyeszű, elmeséli hogy tegnap, meg előtte meg az előtt akkora de akkora halat fogott... A baj hogy soha nem látom, a tuti hiper egyedi keverésű etetőanyag akkor soha nem működik. Ez az ember tényleg fogott!! A sok hülye meg keverje otthon az etetőt, de maradjon is otthon, ne szennyezze a vizet meg a partot.”
 • 11. vimvirepellere 2012. szeptember 09. 15:46
  „10. hecsedli 2012.09.08. 18:26

  Kedves hecsedi!

  Épp mivel soktényezős a fogás, nincs benne kockázat ha ismerteti a receptet, és egy kevésbé rutinos horgász esélyeit esetleg javíthatja egy jó etetőanyag, hogy az is átélhesse a fogás élményét. Áruld el nekem, te például miért nem mondanád el?

  Sok horgásszal pont ez a baj, a végtelen önzés, kicsinyesség és pitiánerség. Ütik a vizet és túlmisztifikálják a csoda(mód)szereiket. Hallottam én már a kókuszreszelékes házikeksz masszától a mézespálinkába áztatott bojliig minden hülyeséget, hidd el nem vagyok rászorulva ezekre. Mindegy is, túlbeszéltük a témát, további sok sikert és szép nagy márnákat a sporinak.”
 • 10. hecsedli 2012. szeptember 08. 18:26
  „8. vimvirepellere 2012.09.07. 22:45

  Hidd el én sem mondanám el,a hasonlatod meg egy kicsit sántít,szerintem nem ugyanaz a kategória.Egyébként az hogy tudod az etetőanyag összetételét még nem azt jelenti hogy fogós is lenne nálad ,mert az csak az egyik része a történetnek.Ha valóban horgász vagy tudod miről beszélek.”
 • 9. öregvegyész 2012. szeptember 08. 11:39
  „Valamikor az úszóházak szerelmesei egy botot bedobtak sajtkocáával. De ma már azok is dezodorálva vannak,”
 • 8. vimvirepellere 2012. szeptember 07. 22:45
  „4. p!b 2012.09.07. 15:02

  Ha nem érted, akkor hiába is magyarázom. Valahogy úgy képzeld el, hogy a penicillin feltalálója, rájön a receptre, de megtartja magának, és szűk családjának. Az összetevőket elárulja, de az arányokat nem, forduljon fel mindenki rajta kívül. Na, érted már öreg, hogy mi a gáz az ilyen önző kicsinyes és pitiáner hozzáállással??”
 • 7. Queenmargareth 2012. szeptember 07. 18:01
  „5,6 ez az ember nagyon büszke a fogására és, ha most és így írták!annyira ritka ilyen nagy márnát fogni, itt vagyis azon a helyen, akkor tökmindegy, hogy pl. Kalsruhe-ban mi van.
  Szerintem.”
 • 6. lukrecia 2012. szeptember 07. 16:32
  „Németben Karlsruhe környékén annyi a márna hogy merítőhálóval is lehetne őket fogni bizonyos helyeken. Volt alkalmam megfigyelni az ilyen 4-5 kg körüli példányok életét a tiszta vízben. Általában csoportosan tanyáznak keveset úsznak, sodrásvonalban várják a bekapni valót. Leginkább a csontira kapnak, etetni nem különösebben kellene őket.”
 • 5. öregvegyész 2012. szeptember 07. 15:44
  „A 80-as évek elején még Odesszában laktunk és a Pilótánál fogtam egy hasomló példányt. Nem dicsekvésképpen írom le,hanem azért mert Becse után a Tisza áramlása alaposan megváltozott és a márna és kecsege szint-táj jelentősen feljebb húzódott. Viszont van Szegednél víz a Tiszában.A 40-ess évek egyik nyarán a 4ick tájékán át lehetett gázolni a Tiszán. Szóval szerintem ma ha cícer-cukorral csalizna sem fog márnát De a kecsegével os gond van”
 • 4. p!b 2012. szeptember 07. 15:02
  „Miért kéne neki elárulnia? Nem is értem.”
 • 3. vimvirepellere 2012. szeptember 07. 14:07
  „No és azon túl, hogy évszakfüggő ugyan miért nem árulja el az etetőanyag összetételének és a felhasznált anyagok mennyiségeinek titkát. Üzleti haszna nincs belőle, hogy ismeri a receptet, mert ugye csak a családjának készíti.

  Jaa, hogy szimpla irigység, nehogy már mások is eredményesen horgásszanak és átéljék a halfogás örömét. Küzdjenek maguk, öljenek jó sok pénzt a kísérletezgetésbe, vagy vegyék aranyáron az etetőanyagot a horgászboltban. Gratulálok spori, jó hozzáállás.”
 • 2. p!b 2012. szeptember 07. 11:24
  „Gratula a halhoz, igazán szép példány,”
 • 1. vvalekosz 2012. szeptember 07. 10:51
  „a sporttárs emlékének adózva inkább engedte volna szabadon a márnát ...”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Bombariadó miatt félbeszakadt a vásárhelyi közgyűlés

Szerencsés a város, hogy Almási Istvánt polgármesterévé választhatta - fogalmazott Lázár János utódjáról. Tovább olvasom