Délmagyar logó

2017. 05. 23. kedd - Dezső 15°C | 25°C Még több cikk.

Május végéig kijavítják a 47-est

Hódmezővásárhely - A kiadós esőzés, a havazás utáni olvadás több helyen komoly károkat okozott a 47-es főút legújabb négysávos, Kishomok és Kopáncs közötti szakaszán.
"Leglátványosabban" a kishomoki gyalogos- és kerékpáros-aluljáró rézsűjénél – mondta Ékes József, a vásárhelyi önkormányzat városüzemeltetési csoportjának vezetője a helyszínen tartott sajtótájékoztatón. Ezzel kapcsolatban sok lakossági panasz érkezett, mert a kimosott homok eltömítette a vízelvezetőt, és az aluljáróban esetenként 30–40 centiméternyi víz állt. Ezt a tűzoltók szivattyúzták ki, illetve ideiglenesen a töltéseket is igyekeztek kijavítani a szakemberek.

Az ügyben az önkormányzat munkatársai többször egyeztettek a beruházó Nemzeti Infrastruktúra Fejlesztő Zrt.-vel, legutóbb szerdán, bejárással egybekötve. A NIF Zrt. vállalta, hogy a kivitelező Mota-Engil Magyarország Zrt. – amely 5 éves garanciát vállalt az autósok által 2009. december 4-én birtokba vett 4,5 kilométeres szakaszra – május 31-éig minden hibát kijavít. Ennek kezdete időjárásfüggő, a jelenlegi körülmények között nem lehet földmunkát végezni. Aszfaltszegélyt helyeznek ki, ez tereli a csapadékot az úgynevezett surrantók segítségével – ilyet is telepítenek – az út és a kerékpárút közti szikkasztó árokba, így a víz nem mossa ki újra a töltésoldalt.

Május végéig kijavítják a 47-es főutat. Fotó: Korom András
Május végéig kijavítják a 47-es főutat.
Fotó: Korom András

Elhangzott még: az aszfalt minőségével kapcsolatban is merültek fel kifogások, a Mota-Engil Magyarország Zrt. az úttest problémás részeit is kijavítja május 31-éig. Ékes József azt is elmondta, hogy a beruházótól kapott információ szerint az elbontott 3 buszvárót is pótolják, ebben a projektben most zajlik a közbeszerzési eljárás.

Olvasóink írták

 • 11. almaszósz 2011. január 30. 20:48
  „Úgy van! Télen kell aszfaltozni.
  266722 - Voltam 2 éve a balkánon. Délre menet fel volt szedve az út kb 2Km hosszan 10 nap múlva amikor visszajöttünk ott, láttuk hogy kész az út, tükörsíma csak épp nem volt felfestve. Egy ilyenre nálunk éveket (hónapokat) kell várni! Úgyhogy csinnyán balkánozzál!”
 • 10. h375317 2011. január 30. 11:51
  „Kijavítják? Talán rendesen meg kellett volna csinálni, akkor nem kéne félévente javítgatni!”
 • 9. Norman_Bates 2011. január 28. 16:54
  „Ahogy azt a képet elnézem, én nem várnék vele májusig :)”
 • 8. 266722 2011. január 28. 13:46
  „Ugyanez a helyzet a régi 5-ös úton.Elértük a román utak szinvonalát.Gratulálunk a "fejlődéshez".Irány a Balkán”
 • 7. eldorádó 2011. január 28. 13:00
  „a vásárhelyi tehermentesító út nem lett a 47-es része. Miért? (a 47-es békés megyei szakaszán van olyan város, ahol egy szaros poros utcájának is elsőbbsége van a "főúthoz"! ott miért nem kekeckedik a közútkezelő?)
  Más. A küzútkezelő nem adja át az Ady utcát a városnak, így nem lesz zebra felfestve az uszodánál...

  Ezt a céget is meg kellene reformálni úgy 2/3-osan!”
 • 6. Dodo 2011. január 28. 11:50
  „Képtelenség ebben az országban legalább egy minőségi munkát elvégezni. Ez hihetetlen. Egyre többe kerül minden beruházás de a minőség egyre sz*rabb!!!”
 • 5. tótkomlósi 2011. január 28. 11:44
  „óccccsóóóóó húsnak című előadás!”
 • 4. klj_54 2011. január 28. 09:53
  „Mivel rosszabb a magyar föld a holland tengeri homoktól?
  Ott homokra építkeznek és évek múltán is áll az út!
  Groningen felé az egyik út a tenger fölé lett építve mosott homokból, hajó segédletével, autópálya! Mit tudnak a Hollandok amit mi nem?”
 • 3. azigazitrebitsch 2011. január 28. 09:12
  „Ezeknél a rézsűknél én sem értem,miért nem lehet azt, amikor kész van rögtön befüvesíteni,de nem vetéssel,hanem előre nevelt gyepszalaggal.Az a ráterítéstől számítva,kb két hét alatt összenő az alap talajjal,s megfogja a földet vizet,stb.
  Ekkora költségű munkánál nem lehet olyan hatalmas ár az elő nevelt fű,pláne azért,mert a nálunk "fejletlenebb" országokban,ez már természetes,hogy így csinálják.”
 • 2. NTK 2011. január 28. 07:58
  „Visszatérő probléma ez a rézsű elmosódás. Csak azt nem tudom, hogy miért nem tudták "hálóval" megerősíteni mint egyes helyeken. Érdemes lenne a betonozott vízelvezető árkot is kitakarítani a Sun City bejáró és a teherautó bontó között. Tíz centis sár van benne. Ahogy elnézem lesz javítási munka Vajhát és a híd között is. A külső sáv igen ramaty állapotban van. A hidat is lehet garanciában javítani. A dilatációknál pörög ki az aszfalt. Tegnap délután is gányolták a közutas "szakemberek".”
 • 1. csillogás 2011. január 28. 07:28
  „és mikor kerül sor ismét a szentes-hmvhely (konkrétan hmvhely határában, max 2-3 km) közötti szakasz javitására, de oly módon, hogy lehetőleg ne egy évet birjon? még 60-al is balesetveszélyes...”
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Rostás Irén, a tájfutó nagymama

A vásárhelyi Tóthné Rostás Irén, időn ünnepli 60. születésnapját, ő a helyi tájfutóklub elnöke, és készül a júliusi szenior világbajnokságra. Tovább olvasom