Délmagyar logó

2017. 06. 28. szerda - Levente, Irén 22°C | 35°C Még több cikk.

Makovecz Imrével dolgoztak a bádogos Pálfiék

Hódmezővásárhely - A vásárhelyi Pálfi család három generáció óta űzi a bádogosmesterséget. Munkáik megtalálhatók középületeken, magánházakon többek között Budapesten, Makón és Hódmezővásárhelyen. Sokáig együtt dolgoztak Makovecz Imrével.
A vásárhelyi Pálfi famíliából az első bádogos az 1925-ben született és 1992-ben elhunyt Pálfi Lajos volt, aki 1950-ben tett szakvizsgát Budapesten – elevenítette fel a kezdeteket a most 63 éves fia, aki szintén a Lajos nevet kapta a keresztségben. Különböző ktsz-eknél, állami cégeknél dolgozott, patkószöget, ereszcsatornát, zománcozott kályhacsövet, vödröt, locsolót készített munkatársaival. 1969/70-ben önállósodott, bér- és társasházaknál akadt tennivaló, mellette állatot, disznót és bikát is tartott a család, hogy a „szünetet", a téli hónapokat átvészeljék.

– Jómagam először a géplakatos szakmát tanultam ki, de a leszerelést követően csatlakoztam édesapámhoz, kitanultam a bádogosszakmát. 1982-ben mi újítottuk fel a Tornyai tetőszerkezetét, de a görögkeleti templomon is akadt munka; érdekesség, annak idején több apró darabból, szinte különböző anyagokból „foltozták" össze a torony kupoláját – mondta id. Pálfi Lajos.

Műhelymunka. Alakul a horgany Pálfiék keze alatt. A szerző felvétele
Műhelymunka. Alakul a horgany Pálfiék keze alatt. A szerző felvétele


Az idősebb Pálfinak két fia, Lajos és Róbert is folytatta a családi mesterséget. Lajos, a Pálfi és Társa Kft. tulajdonosa kisebb vargabetűvel lett bádogos: – Eredetileg férfiszabónak tanultam, és a nagybátyámnál dolgoztam – mondta a 36 esztendős ifj. Pálfi Lajos –, ennek több oka volt, az egyik, hogy édesapám azt mondta: olyan szakmát válasszak, ahol nyáron hidegben, télen melegben lehetek, vagyis mindig fedett helyen. Nagybátyám később elkezdett piacozni, vele tartottam, de ez az üzlet talán 1 évig élt. Maradt a bádogozás, Robi öcsémmel együtt tanultuk ki a szakmát. Úgy tűnik, a negyedik generáció is folytatja: fiaim közül a 14 éves Lajos segített ugyan a nyári szünetben a görögkeleti templom kupolájánál, de ő tehetséges zenész, bádogos valószínűleg a 9 éves Dávidból lesz.

A bádogosművész

Id. Pálfi Lajos testvére, Pálfi Mihály is dolgozott a szakmában, egészségi állapota miatt szakított vele. Az anyagtól, a horganytól nem távolodott el, az országban egyedülálló módon (2009-től) különböző kül- és beltéri dísztárgyakat, főként madarakat készít belőle. Alkotásait kiállították, rendszeres résztvevője a kézműves kirakodóvásároknak. Makovecz Imrének is készített egy régi magyar címert, de azt az építész halála miatt már csak felesége vehette át tőle.

Pálfiék – lehet, hogy furcsa a kifejezés – sztárbádogosok. Hosszú éveken keresztül, egészen a haláláig együtt dolgoztak az építészlegendával, Makovecz Imrével. Makón minden Makovecz-épületen ők végezték a bádogosmunkákat, például a buszpályaudvaron (1700 négyzetméteres tetőszerkezet, díszítésekkel), a bölcsődén és a Hagymatikum Fürdőn. A szegedi Napfényfürdő és a közelében lévő református templom is a kezük munkáját dicséri, akárcsak Budapesten a Semmelweis Egyetem, Csongrádon az SZTK tetőszerkezete. Hódmezővásárhelyen a legtöbb önkormányzati megbízást ők kapják, például a régi SZTK (jelenleg BKF- és Corvin-székhely), az Alföldi Galéria, a Bessenyei Ferenc Művelődési Központ, a Tornyai János Múzeum tetőszerkezete, utóbbinál a kupolákkal, valamint a görögkeleti templom kupolája. Itt muszáj megemlíteni: a rekonstrukció során az időkapszulát ifj. Pálfi Lajos találta meg a rézgömbben, és a legújabb, a felújítás munkálatait rögzítő dokumentumokkal kiegészítve ő helyezte vissza.

– Makovecz Imrével nagyon jó volt dolgozni – idézte a közelmúltat Pálfi. – Szigorú, következetes volt, de akinek meggyőződött a szaktudásáról, annak meghallgatta, megfogadta a véleményét. Hogy mi a szép ebben a szakmában? Mondjuk a lényeg, hogy meg lehessen belőle élni, de a lemezek legegyszerűbb megmunkálása is szép, szakértelmet követel. Megrendelés nélkül, a magam örömére elkezdtem csúcsdíszeket csinálni.
Jelenleg Pálfiéktól az apa, két gyereke, húgának fia, Bánfi Norbert kötődik a bádogosszakmához, de idősebb Pálfi Lajos testvére, Pálfi Mihály sem szakadt el tőle.

Olvasóink írták

 • 7. booo 2012. szeptember 20. 16:03
  „Tecccett: "sztárbádogos"
  Igazán cikkezhetnének erről az állítólagos időkapszuláról is, egy csomó fényképpel!
  Lehet hogy az olvasókat érdekelné ez is!”
 • 6. angyal79 2012. szeptember 19. 17:25
  „Persze úgy én is dolgoznék ha közben több mint félmillióval tartoznék cégeknek! hát igen a tartozásukat nem adják meg de azért a híresek. hmmm...”
 • 5. mivan? 2012. szeptember 16. 08:31
  „Dolgoztattam egyszer velük. Megbízhatóak voltak. És mellé milyen szöveget nyomtak, nem bírtam ki nevetés nélkül...”
 • 4. skid 2012. szeptember 16. 08:19
  „Nem sok dolgozó cigány akad az országban, ezért külön köszönet nekik.”
 • 3. FattyúMatthew 2012. szeptember 15. 14:29
  „Nézzétek aki tud az tud és el kell ismerni a munkáját! Akinek van hajlama a szépre és alkotóképes azt meg kell becsülni
  és nem itt fröcsögni mint bölcsleo az ügyeletes és korlátolt okoskodó.”
 • 2. bölcsleo 2012. szeptember 15. 12:18
  „háááá persze...mer ezök mászékok......”
 • 1. UtólagKapitány 2012. szeptember 15. 10:25
  „Vásárhelyiek és van munkájuk, hihetetlen!”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

496 ezres fűtésszámla Hódmezővásárhelyen

A vásárhelyi család csak egy szobában kapcsolta be a radiátort. Tovább olvasom