Délmagyar logó

2018. 04. 20. péntek - Tivadar 12°C | 21°C Még több cikk.

Már a fiatalok körében is divat az őskutatás Vásárhelyen

Hódmezővásárhely - A vásárhelyi Elekék családfája ezer nevet tüntet fel: Elek Andrást az Amerikába kivándorolt rokonok leszármazottja buzdította elkészítésére. Végül 1219-ig jutott el visszafelé az időben. A családfakutatás divatja tartós, már a fiatalokra is hat. Akad Vásárhelyen, aki két méter magas és majdnem ilyen széles papíron ábrázolja a famíliát.
Monumentális vállalkozás eredményeként egy 190×200 centiméteres családfán ábrázolta az egyik vásárhelyi dinasztia két hölgytagja a 246 főből álló rokonságot. A családfát – melynek gyökereit 1741-ig tudták visszavezetni – azonban nem a nyilvánosságnak szánják. A családfő ezért azt kérte, még a nevük se kerüljön nyilvánosságra. Mások nem ilyen titkolózók, hiszen például a Tárkány-Szűcs nemzetség – melynek tagjai közé tartozott többek közt Imre, Vásárhely egykori főbírója, vagy Ernő jogtudós – könyvben örökítette meg tagjait. Családfájuk Tárkány-Szűcs Imre Gazdaélet a vásárhelyi határban című könyvében is megtalálható.

Évek kemény munkájával állította össze családfáját Elek András, mégpedig egy véletlennek köszönhetően. Zsoldos Ernő Amerikából írt neki levelet, hozzátartozóit keresve. Csak annyit tudott, ősei az 1890-es években vándoroltak ki, s mert rokonságban vannak egymással, kérte a segítségét. Elek András meg is találta a rokonokat, majd a sikeren felbuzdulva 1986-ban hozzálátott saját, végül ezer nevet tartalmazó családfája összeállításához is. A nemesi família gyökereit 1219-ig tudta visszavezetni. Azóta 8-10 nemzetség családfáját készítette el.

A Zsarkó nemzetség családfáját a vásárhelyi levéltárban őrzik. Fotó: Tésik Attila
A Zsarkó nemzetség családfáját a vásárhelyi levéltárban őrzik.
Fotó: Tésik Attila

1747-ig tudja visszavezetni gyökereit a Vári család, akkor született ugyanis egykori ősük, József – ezt már Vári Ernő nyugalmazott iskolaigazgatótól tudjuk. A még édesapjától hallott hagyomány szerint őseik a törökök elől menekültek Erdélyből egy Gyula melletti kistelepülésre, majd onnét kerültek Vásárhelyre.

– A családfakutatás a rendszerváltás óta reneszánszát éli, ma is rendszeresen keresik nálunk az anyakönyveket és a különböző iratokat. Nemcsak idősebbek, de fiatalabbak is kíváncsiak arra, kiknek a leszármazottjai – tudtuk meg Makó Imre vásárhelyi levéltárostól. Hozzátette: a kutatók munkáját megnehezíti, hogy Vásárhelyen az 1700-as évek elején indult az anyakönyvezés, így a korábbi adatok csak más dokumentumokból kerülhetnek elő. A levéltár több látványos családfát is őriz, így a Garbói Lázárékét vagy a Szeremlei Sámuel történész által készített Zsarkó famíliáét.
Elek András családfája felér a galériáig. Fotó: Tésik Attila
Elek András családfája felér a galériáig.
Fotó: Tésik Attila

Kinek az őse Drakula gróf?

Nem könnyű feladat a családfakutatás, melynél érdemes a felmenőkkel kapcsolatos emlékeket összegyűjteni. A nevek, születési, házasságkötési és halálozási adatok birtokában 1895 előtt az egyházi, azután a világi anyakönyvek nyújthatnak segítséget. Minél messzebbre sikerül visszamenni az időben, annál több a buktató. A történelem ismer kitalált ősökkel tűzdelt családfákat is. A legismertebb Hunyadi Mátyásé, akinek származását az ókori Rómában élő Corvinus nemzetségre vezették vissza, vagy éppen a fertődi, illetve a kismartoni kastélyt építtető Esterházy János hercegé, akinek ősei közé tartozik Attila, a hunok királya, de éppen Drakula gróf, azaz Vlad Tepes, Havasalföld fejedelme is.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Bikaviadal Vásárhelyen

Hódmezővásárhely - Folyt a vér tegnap délben Vásárhelyen. Bikaviadalt rendeztek ugyanis az Alföldi… Tovább olvasom