Délmagyar logó

2017. 10. 19. csütörtök - Nándor 10°C | 24°C Még több cikk.

Már a lom is szegényebb

Hódmezővásárhely - Egyre ócskább dolgokat raknak ki az emberek a konténerek mellé lomtalanításkor – legalábbis ezt mondják a lomisok.
Már a lomtalanítás előtti nap kora délutánjától vadásztak a vásárhelyi Kert- és belvárosban, illetve a Hódtóban és a Kistópart utcai lakótelep magasházas övezetében a lomisok. Kerékpárral, kézikocsival, markos legényekkel megpakolt kisteherautóval járták a terepet, hogy a kitett kacatok közt böngésszenek.

– Hát igencsak sovány a zsákmány, máskor rengeteg vasanyagot, még használható alumínium teafőzőt, ruhaneműt és még egy működő régi rádiót is találtam, most meg a legtöbb helyen üres papírdobozok, beválthatatlan üvegek vagy abszolút romos, lyukasra ült bútorok fogadnak – mondta a lomtalanítók egyike, aki kerékpárral járta már déltől a lakótelepeket. Estig alig talált valamit, azt mondta, hogy a legnagyobb zsákmánya egy kicsit törött kisablak volt. Meg néhány réztekercs, igaz előbb azt le kellett törni az ócska tévék képcsővének végével együtt.

Lomizás Hódmezővásárhelyen. Fotó: Korom András (galéria)

Hogy mások szerencsésebbek, annak szemtanúi voltunk, egy férfi egy rozzant kempingbiciklit húzott ki a Rudnay Gyula utca egyik konténere melletti papírhalom alól, s boldogan szíjazta kerékpárja csomagtartójára.

– Mi elsősorban a fából készült dolgokat keressük, a rozzant székeket, a kisasztalokat, a különféle kereteket. Tüzelő lesz belőlük – hallottuk egy csapattól. Nekik még volt zsákmányuk. Nem úgy, mint annak a kisteherautónak, mely minden nagyobb hulladékkupac mellett fékezett, hogy a belőle kiszálló markos legények egy pillanat alatt átválogassák, mit érdemes elvinni, mit nem. Rozzant bútor ezúttal marad, az már nekik sem kellett...

Lomizás Hódmezővásárhelyen. Fotó: Korom András (galéria)

A lomtalanítás a héten még tart, a magánházas övezetekben a szokásos szemétszállítással egyidőben viszik el a feleslegessé vált dolgokat, kivéve az építési anyagokat, autógumikat, a veszélyes hulladékokat illetve a szemetesek testi épségét veszélyeztető dolgokat.

Olvasóink írták

 • 7. csakugyirok 2012. április 19. 13:19
  „Hódmezővásárhely - A kályhától a konyhabútorig, egy komplett lakás felszerelhető a hulladékkupacokból - fogalmazott a legutóbbi közgyűlésen Lázár János vásárhelyi polgármester. Tavaly 13 millió forintot költöttek a szemét elhelyezésére. (2012.04.12. Délvilág)”
 • 6. hecsedli 2012. április 19. 12:26
  „"Kedves" moderátor akár úr akár hölgy legyen szíves megmondani mi a gond a szólásommal,mert nem ez az első eset hogy nem jelent meg,vagy pedig töröljék a regisztrációmat , most már bizton állíthatom hogy, balos laptól,mert aki olyan érzelmű az irkálhat bármit,a többi pedig leves....”
 • 5. tisch 2012. április 19. 11:36
  „<a cikkben a hibákat javítottuk, köszönjük az észrevételeit>

  Amúgy pedig akármennyire kevés a lom, mindig sikerül teljesen beborítani vele a kukák környékét a ´lomisoknak´...”
 • 4. kánaán 2012. április 19. 10:28
  „3. mivan?
  A cikk címe: Már a lom is szegényebb.
  Nem a lom mennyiségéről írnak benne!
  Amíg nem is olyan régen még mások által használható dolgok kerültek ki a háztartásokból lomtalanításkor, addig ma már a teljes leszegényedés jeleit mutatja még a lom is.
  Vágod?
  Nem a szemét mennyiségétől gazdag valaki, hanem a milyenségétől!”
 • 3. mivan? 2012. április 19. 09:04
  „Attól gazdag valaki, hogy minél több lomot rak ki a kuka mellé???”
 • 2. Én2 2012. április 19. 07:48
  „A vásárhelyi emberek olyan szegények a sok adó és a mhely hiánya miatt, hogy már nem maradt semmilyük”
 • 1. kánaán 2012. április 18. 17:59
  „"Már a lom is szegényebb."
  Mint azok, akik kiteszik őket.

  Csak azok nem , akik erről tehetnek...”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

70 kishomoki nem mutatott be szippantási számlát

Határidőre 70 új-kishomoki nem mutatott be szennyvízszippantási számlát, így a vásárhelyi önkormányzat szabálysértési eljárást kezdeményez ellenük. Tovább olvasom