Délmagyar logó

2017. 12. 13. szerda - Luca, Otília 2°C | 12°C Még több cikk.

Már a nőnap sem olyan, mint régen

Hódmezővásárhely – Bár a férfiak ma is gálánsabbak ilyenkor, csökkent a nőnap szerepe az elmúlt évtizedekhez képest.
A hölgytársadalmat ünnepli a világ minden év március 8-án, immáron 102 éve. A nők egyenjogúságát hirdető ENSZ világnap, napjainkban inkább a nők iránti tisztelet kifejezéséről, a gyengébbik nem megünnepléséről, megajándékozásáról szól. Egyesek virággal, bon-bonnal, mások egy figyelmes gesztussal, néhány szép szóval kedveskednek hölgy ismerőseiknek. Bár a férfiak jóval gálánsabbak ilyenkor, a nőnapi ünneplés már korántsem olyan, mint néhány évvel, évtizeddel ezelőtt.

Az utóbbi pár évben jóval kevesebb virág fogy nőnapkor, mint azelőtt.
Az utóbbi pár évben jóval kevesebb virág fogy nőnapkor, mint azelőtt.

Mindent Vásárhelyről

A delmagyar.hu hivatalos Hódmezővásárhely Facebook-oldala, nem csak vásárhelyieknek.

 
- A munkahelyemen mindig van egy kis délutáni buli, bár jóval visszafogottabb mint amilyenek 20 vagy 25 évvel ezelőtt voltak. A férfiak virágot adnak, mi pedig egy kis üdítővel, süteménnyel kedveskedünk nekik. - meséli a vásárhelyi származású Judit, aki azt is elárulta, bár szereti az ilyen összejöveteleket, többre tartja az családi ünneplést. - Persze otthon is mindig felköszöntenek. A család férfi tagjai általában egy-egy szál virággal kedveskednek.

- Ha nem is mindenkit, de a hozzám közel álló hölgyeket, az élettársamat, édesanyámat, a kollégáimat mindig felköszöntöm. Ajándékot viszont csak a rokonságnak adok. Mindig valami apróságot, csokit vagy egy szál virágot – meséli Németh János, aki azt is bevallotta, legtöbbször az utolsó pillanatra hagyja a nőnapi ajándékvásárlást.

Csökkent a nőnap szerepe az elmúlt években egy helyi virágárus szerint is.
- Nehéz megmondani mekkora a forgalomnövekedés ilyenkor. Bár már vannak előrendeléseink, mégis az utóbbi pár évben jóval kevesebb virág fogy nőnapkor, mint azelőtt - mondta el az egyik hódmezővásárhelyi virágüzlet tulajdonosa. - Elsősorban a tavaszi virágokat keresik, de népszerű a szegfű és a gerbera is. Csokrot, csak nagyon ritkán visznek. A virágtól függően cserepes növényt vagy egy-egy szálat - tette hozzá, a virágkereskedést vezető hölgy, aki azt is elárulta, őt hogyan köszöntik ezen a napon.

- Virágot nagyon ritkán kapok, mondván egész nap azokkal vagyok körülvéve, de persze engem is meg szoktak lepni valamivel a család férfi tagjai.

Olvasóink írták

 • 7. mivan? 2013. március 12. 10:07
  „A másik kedvencem még a Valentin nap.”
 • 6. Minibusz 2013. március 11. 07:04
  „attól még arany árban mérik ilyenkor a virágot!”
 • 5. zero 2013. március 09. 08:04
  „Magyarországon a szociáldemokrata baloldali körök felhívására már 1913-tól megünnepelték a nőnapot. Kötelező, állami szintre emelt hivatalos ceremóniává azonban csak a Rákosi-korszakban vált, s Kádárék továbbvitték ezt a moszkovita hagyományt is. Ma az ENSZ a világnapok között tartja számon.”
 • 4. CsengeleMSN 2013. március 08. 22:05
  „100 forint egy darab művirág... Azta, micsoda virágárak te...”
 • 3. abai 2013. március 08. 18:02
  „Már a nők sem olyan frankók, mint régen....”
 • 2. Hétszűnyűkapanyányimonyók 2013. március 08. 17:07
  „Fizetős övezetbe a f*szom fog megállni virágot venni”
 • 1. papika56 2013. március 08. 13:36
  „Ilyen válságban, ilyen virágárak mellett csak e-mailbe küldünk virágot ábrázoló " képeslapot " .”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Ági és Robi igent mondott az életre

Mindketten fogyatékkal élnek, értelmileg sérültek. A nász csak úgy valósulhatott meg, hogy Ágnes édesanyja vállalta: hozzáköltözhetnek a fiatalok. Tovább olvasom