Délmagyar logó

2018. 03. 21. szerda - Benedek -7°C | 2°C Még több cikk.

Már az ötödik szívműtét vár Horváth Dávidra

Hódmezővásárhely - Unoka és nagymama próbálja egymásban tartani a lelket. A családról már többször írtunk. A szerény körülmények között élő Horváthékért megmozdult az ország. Lapunk segítségével biciklit, élelmiszer- és pénzadományokat kaptak. A nagymama az összeg egy részét a műtétre tartalékolta.
A vásárhelyi Horváth Lajosné retteg, ha megcsörren a telefonja. Horváth Dávid nagymamája attól fél, hogy a szegedi klinikáról hívják: mikor műtik a szívbeteg unokáját. A 12 éves kisfiúnak ez lesz az ötödik operációja. Lapunk már többször foglalkozott Horváthékkal. Terike szerény körülmények között, egyedül neveli unokáját. Történetük megérintette olvasóinkat, sokan élelmiszerrel, pénzadományokkal segítettek a kis családnak. Az összefogásnak köszönhetően vált valóra Dávid álma. A Hódfó szociális foglalkoztató 200 dolgozójától kapott egy biciklit. A műtét viszont újabb megpróbáltatás elé állítja a nagymamát és unokáját. – Nagyon izgulunk az operáció miatt Dáviddal – mondta sírással küszködve Terike. Május közepére tervezték, Horváthné viszont kérte, hogy várják meg az iskola végét. Vészesen közeledik az idő.

– Ha Dávid nem látja, akkor sírok, de úgy veszem észre, hogy ő is csak erre tud koncentrálni. A tanulás sem megy jól neki, sokat romlottak a jegyei. A minap matekoztunk, de percekig csak némán bámult maga elé. Nagyon fél az operációtól – állapította meg a nagymama, aki már azon töri a fejét, mit csomagoljon Dávidnak, ami jobb kedvre deríti majd.

Dávid az operációra készül, nagyon fél a beavatkozástól. Fotók: Tésik Attila
Dávid az operációra készül, nagyon fél a beavatkozástól.
Fotó: Tésik Attila

– A plüssmackó és teve biztosan bekerül az utazótáskába, szerencsét hoznak – árulta el Dávid, aki a rá váró megpróbáltatásokról nem akart beszélni. Nagymamája szerint nem is csoda, hiszen az eddigi operációkat is nagyon nehezen viselte. Folyamatosan azt kérdezgeti, ki fogja-e bírni a műtétet.

– Előfordult, hogy tolószékben vittem át a szívsebészetre, de nem mondtam meg neki, hová megyünk. Amikor meglátta az épületet, elszaladt az utcán – pizsamában és zokniban. Alig tudtuk megfogni – mesélte a nagymama zokogva. A legutóbbi szívkatéterezést pedig csak azután tudták elvégezni, hogy a nagymamát is beöltöztették, s bekísérhette a műtőbe Dávidot.

Dávid és nagymamája az operációra készül.
Dávid és nagymamája már összepakolta azokat a holmikat, amelyekre a klinikán szükség lehet.
Fotó: Tésik Attila

A kisfiú nehezen viseli a sajtó érdeklődését. Nem szívesen beszélget újságírókkal. A nagymamája szerint azért, mert sokan csúfolták a tévés szereplések miatt. Ugyanakkor még mindig örömmel mesél az adomány bicikliről. A kerékpár az önkormányzati bérlakás előszobájában kapott helyett. Naponta törölgeti, fényesíti. Horváthék hálával gondolnak a hódfós dolgozókra. Többször jártak már a foglalkoztatóban, ahol szeretettel fogadták őket. Felajánlották, hogy kocsival szállítják be Szegedre, a műtétre a nagymamát és az unokát. Ha pedig kiengedték a kisfiút, vissza is hozzák Vásárhelyre. Sőt azt is megígérték, hogy meglátogatják a klinikán. Ennek láthatóan nagyon örül Dávid. A nagymama azt is elárulta: csínján bánt az adomány élelmiszerekkel és a pénzzel. Mindkettőből tartalékolt. A pénz egy részéből a műtétre vásárolt be.

Olvasóink írták

 • 6. cikicakk55 2009. június 04. 19:30
  „Hajrá Dávid!
  Meglátod nem lesz semi baj.Nagymamád, és a jó lelkű emberek veled lesznek.Sok szerencsét, és gyors gyógyulást kívánok.”
 • 5. Rika09 2009. június 01. 16:41
  „Bocsánat! Dávidkám! /helyesen a neved/”
 • 4. Rika09 2009. június 01. 16:38
  „620829 minden tiszteletem az Önöké is. Sávidkám tudom, hogy meg fogsz gyógyulni. Ha minden téren nem is de a beteg rászoruló gyerekeknek segít a magyar ember. Szorítunk nektek.”
 • 3. kutyafül 2009. június 01. 07:52
  „Kitartást és majd gyors gyógyulást kívánok. Minden tiszteletem ennek a kis családnak.”
 • 2. smalltown 2009. május 31. 18:44
  „Minden tiszteletem a nagymamaje! Tenyleg az ilyen emberekrol kellene szolni, nem az uresfeju celebekrol orrverzesig
  Davidnak minel hamarabbi gyogyulast, nagymamanak sok erot kivanok!”
 • 1. 620829 2009. május 30. 23:43
  „HÁT KISÖREG A TISZTELETEM A TIÉD....HIDD EL-LESZ SEGÍTSÉGED...SOKAN FOGUNK NEKED DRUKKOLNI...AZ ÉN KISLÁNYOM LÁBAIT DONGALÁB MIATT MÁR 4-4 ALKALOMMAL MÜTÖTTÉK...TI VAGYTOK AZ IGAZI HŐSÖK....TARTS KI ÉS MÉG NAGYON SOK IGAZI BOLDOGSÁG FOG RÁD VÁRNI-EZT SZÍVEMBŐL KIVÁNOM !”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Népkert: ősszel megkezdődhet a vasútállomás felújítása

Hódmezővásárhely - Hamarosan pont kerülhet a népkerti vasútállomás rekonstrukciójának 2007 óta húzódó ügyére. A MÁV Zrt. és a vásárhelyi önkormányzat a nyáron aláírhatja az együttműködési megállapodást, és ősszel startolhat a város által 40 millió forintosra tervezett beruházás. Tovább olvasom