Délmagyar logó

2017. 07. 24. hétfő - Kinga, Kincső 21°C | 34°C Még több cikk.

Már biztos a vásárhelyi Péczely jövője

Hódmezővásárhely - Megszerezte a teljes normatíva megszerzéséhez szükséges előminősítést a vásárhelyi Péczely Attila Alapfokú Művészetoktatási Intézmény, így hétfőtől ezerkétszáz általános iskolás tanulhat itt zenét, táncot és képzőművészetet. Az iskola a héten 4,7 milliós támogatást nyert az oktatási tárcától.
– Tragédia lett volna, ha ellenünk döntenek, szóba sem jöhetett, hogy nem szerezzük meg az előminősítést. Mivel immár igazoltan teljesítettük a törvényességi feltételeket, teljes normatívával számolhatunk, és várjuk a szakmai minősítést, ami decemberig lezárul – mondta lapunknak Vágó János. A hódmezővásárhelyi Péczely Attila Alapfokú Művészetoktatási Intézmény igazgatójától megtudtuk: így hétfőtől a tavalyihoz hasonló létszámmal, ezerkétszáz fővel kezdődhet az új tanév a művészetoktatási intézményben.

Pluszpénz a tárcától

Almási Páltól, a vásárhelyi önkormányzat alpolgármesterétől megtudtuk: a kedvező döntés mellé még egy járult: a hét elején kiderült, hogy az oktatási tárca 4,7 millió forintos, eszközbeszerzésre költhető támogatást biztosít az iskolának a tanévkezdéshez. Az alpolgármester szerint ez azért is örvendetes, mert összesen csaknem 900 alapfokú művészetoktatást vállaló iskola között oszthattak szét 350 millió forintot, és tíznél is kevesebb azoknak a száma, ahol ekkora összeggel számolhatnak.

Hangszerek és ruhák

Az iskola igazgatója elmondta: minden bizonnyal hangszereket és a néptáncosoknak népművészeti ruhákat vásárolnak majd az összegből – ami egyébként egyetlen, átlagos zongorára elegendő összeg. Mindenekelőtt a kormányzat elismerésének tartják, hogy a bírálóbizottság ilyen összeggel járult működésükhöz.

Tanári képzettségek

Az oktatási reform azonban több oktatási ágat is érint, szeptembertől például általános iskolai néptáncot csak táncművészeti főiskolai végzettséggel rendelkező szakember oktathat, míg a korábbi gyakorlat szerint gyermektáncvégzettséggel rendelkező pedagógus elláthatta ezt a feladatot – így a Péczelyben is ennek megfelelő személyi változtatásra van szükség.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Kincsesházat mentett a Táltos-Iskola

Hódmezővásárhely - Csődbe ment az országos iskolahálózatot fenntartó Kincsesház Alapítvány, mely… Tovább olvasom