Délmagyar logó

2017. 04. 29. szombat - Péter 7°C | 22°C Még több cikk.

Már épül az új krónikus osztály Vásárhelyen

Hódmezővásárhely - A vásárhelyi Erzsébet-kórházban július elsejével megkezdődött az egynapos sebészeti ellátás, és eddig több mint 150 beavatkozást végeztek el az orvosok. A régi szemkórházban hetvenágyas krónikus osztályt alakítanak ki. A munka terv szerint halad.
Az Erzsébet-kórházban átgondolt és magas színvonalú szakmai munka folyik, ezt a különböző pályázatokon odaítélt, elnyert pénzekkel, egyéb összegekkel tulajdonképpen a kormányzat is elismeri. Eddig közel félmilliárd forint vándorolt a vásárhelyi kórházi kasszába, amit meghatározott célokra (struktúraváltás, egynapos sebészeti ellátás, tartozások rendezése) fordíthattak, fordíthatnak. Az egyik legfrissebb projekt, az egynapos sebészeti ellátás, amelynek keretében már több mint 150 beavatkozást hajtottak végre.

– Minden új dolognál akadnak kisebb problémák – mondta Kallai Árpád, az Erzsébet-kórház főigazgatója –, de ezeket megoldjuk, a munkaszervezés egyre tökéletesebb, az esetmenedzserek jól végzik a dolgukat. A visszajelzések? Az emberek általában csak akkor keresnek fel minket, ha negatív észrevételük van, de ilyen még nem jutott tudomásunkra. Ezt értékelhetjük pozitívumnak. Szeptember végén, október elején tervezzük a betegelégedettség mérését, vizsgálatát ezen a területen.

Közel félmilliárd

A vásárhelyi Erzsébet-kórház eddig – április elseje óta – közel félmilliárd, pontosan 486 millió 330 ezer forintot kapott az államtól, vagy nyert pályázaton. A tekintélyes summa a következő tételekből tevődik össze: 17 millió 430 ezer (maradványból kiosztva), 33 millió (az elbocsátásokat követő áprilisi és májusi bérek kifizetésére), 260 millió 200 ezer (struktúraváltásra, átalakításra), 40 millió 800 ezer (teljesítményvolumen-korlát), 68 millió 600 ezer (egynapos sebészeti ellátás, folyamatosan), 66 millió 300 ezer (az egészségügyben megtakarított 25 milliárd szétosztásából).

Sokat beszélünk, hallunk az egynapos sebészeti ellátásról, de vajon mit is jelent ez? Az elnevezés is jelzi, olyan kisebb beavatkozásokat „rejt", melyek után 24 órán belül hazaengedhetik a pácienst. A folyamat az ambuláns vizsgálattal kezdődik, majd következhet a műtét, az éjszakát a beteg a kórházban tölti, és a másnapi kontroll után térhet haza. Az intézmény felügyeletet gyakorol, a beteg panasz esetén bármikor visszamehet. Az Erzsébet-kórház A épületében kialakított osztályon hétfőtől péntekig operálnak, mindennap más-más szakterület (sebészet, nőgyógyászat, szemészet, fül-orr-gégészet, urológia) páciensei jönnek sorra. Ennél a kezelésnél (is) lényeges a háziorvosokkal való kapcsolattartás, ezt szeretnék minél szorosabbra fűzni.

A pályázatokról, az elnyert pénzekről már szóltunk. És ehhez – ezt Kallai Árpád sohasem felejti el megemlíteni – a lakosság, a kórház és az önkormányzat összefogása kellett. Az egészségügyi tárca folyamatosan ellenőrizte a takarékos gazdálkodást, és az Erzsébet-kórházban mindent rendben találtak. A Nemzeti fejlesztési terv részeként újabb beruházásra kerülhet sor: közel egymilliárdért – a kilencven százalékát az állam állná – új járóbeteg-szakrendelőt alakítanának ki, a mentőállomással közösen, és az annak közelében található régi épületek helyén. Jelenleg is zajlik egy nagyobb, 228 millió forintos projekt az intézmény területén.

– A hetvenágyas új krónikus osztály kialakítása a régi szemkórház épületében a bontási munkákkal startolt – mondta a főigazgató –, eltávolították a belső gépészetet és a burkolatot. A közeljövőben kezdődik a felvonó építése, az épület kívül-belül teljesen megújul. Amennyiben enyhe őszünk és telünk lesz, a kivitelezők szerint az év végére elkészülhet és 2008 első negyedévében beköltözhetünk, belakhatjuk az osztályt.
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Kiterjesztik a fizetőparkolós zónát Vásárhelyen

Hódmezővásárhely - Október elsejétől kiterjesztik a fizetőparkolós zónát Vásárhelyen – döntött… Tovább olvasom