Délmagyar logó

2017. 12. 16. szombat - Etelka, Aletta 1°C | 11°C Még több cikk.

Már járna a büntetés a plakátokért Vásárhelyen

Tépetten, kopottan, de hűen őrzik az áprilisi országgyűlési választások kampányának hangulatát a Vásárhely utcáin kinn maradt plakátok. A helyi rendelet szerint a szavazást követő 30 napon belül el kellene távolítani a falragaszokat, ám nem kell sokáig sétálni, ha Bacsa Pál arcával, a Centrum párt, a MIÉP, vagy Grezsa István hirdetményeivel szeretnénk találkozni. Utóbbi azt kéri: aki segíteni akar neki, nyugodtan tépje le a plakátját.
Grezsa István kint felejtett ragasztványa a Szőnyi utca elején. Fotó: Tésik Attila
A tavaszi országgyűlési választások már négy hónapja befejeződtek, s hamarosan kezdődik az őszi önkormányzati voksolás kampánya. Ennek ellenére még mindig lehet látni Vásárhelyen április óta kinn felejtett politikai hirdetésekkel.

A Magyar Szocialista Párt néhány hirdetménye még látható a Rákóczi, a Szent István, a Szent László, a Kisfaludy, a Károlyi és Rárósi utca villanyoszlopain. A Magyar Demokrata Fórum plakátja a Szőnyi utcában díszeleg.

A Magyar Élet és Igazság Pártjának a Jókai és a Szántó Kovács János utca, a Centrum pártnak pedig a Szent Antal és Deák Ferenc utca kereszteződésében maradt egy-egy plakátja. Ez a felsorolás nem teljes, mert a teljes várost, illetve a külterületet nem érintette lapunk körvadászata.

– A nagy pártoknak jóval könnyebb dolguk volt, mert az igen költséges molinókat egyszerűbb fel- és leszerelni, mint a ragasztott hirdetéseket. Ezért előfordulhat az, hogy még maradt kint egy-egy plakátunk. Arra kérem azokat, akik segíteni akarnak, tépjék le. Én is ezt teszem a sajátommal – mondta Grezsa István, az MDF városi elnöke.

Bacsa Páltól, az MSZP városi elnökétől megtudtuk, hogy a klasszikus, vagyis a nagyobb méretű plakátjaikat már rég eltávolították. Azokat, melyek még mindig a helyükön vannak, nem ők, hanem a szimpatizánsaik erősítették fel. Ezek többnyire A4-es méretű lapok, s nem önkormányzati tulajdonban lévő oszlopokra kerültek. Amint találkoznak egy-egy ilyennel, azonnal leszedik.

Egy helyi rendelet kimondja, hogy közterületen elhelyezett plakátok eltávolításáért az felel, aki elhelyezte, vagy akinek érdekében elhelyezték. Ha az eltávolítás kötelezettségének a szavazást követő 30 napon belül nem tesz eleget az érintett, a polgármesteri hivatal közterület-felügyelete szedi le a hirdetéseket – de ennek az akciónak darabonként ezer forint plusz áfa a díja.

Az önkormányzattól kapott tájékoztatás szerint ők a határidő lejárta után újból felhívták a pártok figyelmét, hogy távolítsák el plakátjaikat. Az érintettek többnyire eleget tettek a kötelezettségüknek. Eddig még egyetlen egy politikai szervezetnek sem kellett emiatt büntetést fizetnie.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Otthon is a magyar tévét nézik

A szíriai hírzárlat miatt külföldi hírforrásokból, elsősorban a Duna tévé adásaiból tudja, mi is… Tovább olvasom