Délmagyar logó

2017. 09. 20. szerda - Friderika 10°C | 19°C Még több cikk.

Már négy generáció óta vegetáriánusok

Vallási meggyőződésből lett vegetáriánus Kovácsné Bokor Sarolta. Nagyapja még Erdélyben lakott, a család hívő adventista, már a negyedik generáció él hús nélkül. Ha okosan él az ember, tényleg nincs szüksége állati eredetű ételekre – tartja Sarolta, aki 17 éven át védőnőként dolgozott, ma pedig a vásárhelyi gyülekezet lelkésze.
Kóstoló a vegetáriánus ételekből. Kovácsné Bokor Sarolta egy tál finomsággal. Fotó: Tésik Attila
– Nagyon sokan kérdezik tőlem, nem nehéz-e vegetáriánusnak lenni. Én visszakérdezek: evett-e már macskát? Az emberek ezen megdöbbennek. Úgy gondolom, hogy amit nem evett az ember, az után nem vágyakozik – világította meg egy példával Kovácsné Bokros Sarolta adventista lelkész, hogyan tudnak ellenállni a húsnak.

Egykor Erdélyben élt nagypapája váltott át a húsmentes étkezésre, vallási okokból, ugyanis az adventisták komolyan veszik azt a bibliai tanítást, miszerint az Isten húsmentes életre teremtette az embert. A nagypapa tejtermékeket és tojást evett, ahogy fogyasztotta ezeket Kovácsné Bokor Sarolta édesapja is. Lánya ezért már teljesen természetesnek vette ezt a táplálkozási szokást.

– Három gyermekem közül a középső, a 11 esztendős Peti egyszer megkérdezte, milyen lehet a rántott csirke? Mondtam neki, veszek egyet, hogy kipróbálja, de úgysem tudja megenni. A gyerekeimnek az óvodába magam vittem az ételt, amit ott mikróval melegítettek meg, iskolai menzára pedig nem járnak – árulta el, ahogy azt is, hogy férje az egyik napról a másikra, házasságkötésük előtt hagyott fel a húsevéssel.

A lelkész szerint a vegetáriánus étkezés legnagyobb előnye az, hogy a szervezet sokkal közvetlenebb úton kapja meg a növényekből a táplálékot, mintha az állatok húsát fogyasztaná. Ugyanakkor elismeri, hogy sokféleképpen kell válogatni és oda is kell figyelni, mit eszik az ember, hogy a szervezet minden szükséges dolgot megkapjon.

– A kisfiamnak egyszer elmondtam, hogy sokkal kevesebb vegyszer kerül a szervezetébe, ha például egy cső főtt kukoricát eszik, mintha egy sült marhahússzeletnek ülne neki. A főtt kukoricával éppen úgy jól lehet lakni.

Kovácsné Bokor Sarolta szerint a vegetáriánus ételeket nem olyan nehéz elkészíteni, ő maga süt és főz, sőt maga készíti – igaz, géppel – a kenyeret is.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Életveszélyes biciklisek a vásárhelyi éjszakában

Harminckét szembejövő bicikliből kettőn égett lámpa a minap, amikor sötétedés után a közlekedési… Tovább olvasom