Délmagyar logó

2018. 04. 23. hétfő - Béla 12°C | 26°C Még több cikk.

Marad a betonjátszótér Hódmezővásárhelyen

Hódmezővásárhely - Negyedik éve sorakoznak már a vásárhelyi Borz utcában azok a betonelemek, amelyekkel az ártéren lévő csatornát bélelné ki az önkormányzat.
Az óriási vályú rengeteg azóta a környékbeli gyerekek játszóterévé, illetve a graffitisek „művésztelepévé" vált. A csapadékvíz átemelésére szolgáló rendszert korábban megépítette a város, pénz híján azonban a további munka megfeneklett.

Óriási, mázsás súlyú betonelemekben „gyönyörködhetnek" a Borz utcában, a Tompa és a Hideg utca között élő családok. A több mint száz vízelvezető vályút még 2006-ban az önkormányzat vásárolta, majd hozatta a város legszélső utcája és az árvízvédelmi töltés közé. A tervek szerint a töltés városon kívüli oldalán lévő csatornát kellene kibélelni ezzel, hogy megkönnyítse a karbantartási és takarítási feladatokat. A vásárhelyi csapadékvíz elvezetésére egy átemelőrendszert építettek a közelben, amellyel a nagyobb mennyiségű esővizet az ártérre szivattyúzzák, a kisebb mennyiség segítéség nélkül átfolyik. Az átemelő építésének költségeit a város fizette, a beruházás folytatása azonban immár negyedik éve áll. Holott egy erős daruval és közmunkásokból szervezett brigáddal talán néhány nap alatt be lehetne fejezni.

A veszélyes betonelemek egyelőre maradnak. Fotó: Tésik Attila
A veszélyes betonelemek egyelőre maradnak...
Fotó: Tésik Attila

Betonjátszótér – a környékben csak így nevezik a Borz utcában sorakozó vízelvezető vályúk rengetegét: délutánonként több gyerek bújócskázik itt, illetve ugrándozik a fejtetőn lévő elemek egyikéről a másikra. Utóbbi balesetveszélyes, elég ugyanis egy elhibázott lépés, és kész a baj. A hatalmas vályúk egyébként az elmúlt években nem csak a kicsik játszóhelyévé, hanem a helyi graffitisek „művésztelepévé" is vált: több tucatot fújkáltak már össze. Emellett gaz és kisebb-nagyobb bokrok sarjadtak ki közöttük. A betontárgyak közt viszont szűkös a hely, így a gyomnövények eltűntetése komoly kihívást jelentene a közmunkások számára. Az elemek fedelet is biztosítnak az alkalmanként a hideg és az eső elől ide menekülőknek: egy-egy ilyen vályú alatt fekve két átlagos magasságú ember is kényelmesen elfér.

A firkálók egyébként nem kímélték az átemelőnél lévő aprócska épület falát sem. Ottjártunkkor a telepet bekerítő kerítés kapuját tárva-nyitva találtuk, a területen pedig egy árva lelket sem láttunk. Így egyáltalán nem meglepő, hogy azt is birtokba vették a graffitisek.

A polgármesteri hivatalban megtudtuk: a betonelemek egyelőre maradnak, a munka befejezéséhez ugyanis körülbelül 50-60 millió forintra lenne szükség, amely összeg előteremtéséhez folyamatosan keresik a pályázati lehetőségeket a városházán. A belvízzel gyakran sújtott Búvár utcában átemelő szivattyút, míg a Szőlőhalmi csatornánál vízkormányzót telepít hamarosan az önkormányzat, ehhez 78 milliós támogatást kapott a város – a beruházás összesen 87 millió forintba kerül. A kishomoki csatorna pályázat pedig sikeresen vette az első kört, így kezdődhet a műszaki tervezés.

Olvasóink írták

  • 2. Elendur 2009. április 22. 15:40
    „Ja persze, ásunk egy lukat, azt belebasszuk a beton elemeket. Megint olyan ember oszt észt, akinek halvány fingja sincs a dologhoz... Szerintem meg közmunkások írjak inkább a DM-t, me akkó olcsóbb lesz, írni hülyeséget ők is tudnak...”
  • 1. sziszka1 2009. április 22. 11:58
    „"Holott egy erős daruval és közmunkásokból szervezett brigáddal talán néhány nap alatt be lehetne fejezni."

    a daru még csak-csak oké, de a közmunkások vicc! megmondom miért: Makón tavaly nyár elején csináltak hasonló elemekből vízelvezetőt, néhány utcában közmunkásokkal: az eredmény görbe árok rendszer mely nem vezeti el jobban a vizet, mint a régi, igaz jobban néz ki, de ennyi! a széle magasabban van mint az út, emiatt megálla a víz az úton, még mindig,”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Elégedettek is, meg nem is a szikáncsiak

Szikáncs - Rossz állapotban vannak Szikáncs útjai, járdái, mondják a helyiek, akik örülnek a vasúti… Tovább olvasom