Délmagyar logó

2018. 04. 20. péntek - Tivadar 12°C | 21°C Még több cikk.

Marad a helyén a Táltos iskola

Hódmezővásárhely - Ki érti ezt? Február elején még felmondta a vásárhelyi közgyűlés a Táltos iskolával kötött épülethasználati szerződést, s úgy nézett ki, hogy távozik a városból az alapítványi intézmény, nemrégiben azonban 8 évre szóló megállapodást kötött a város az iskolával.
Ennek az volt a feltétele, hogy az intézmény vegyen részt Vásárhely esélyegyenlőségi programjában. Részt vesz. Így marad a Táltos.

Február elején még felmondta a vásárhelyi közgyűlés a Táltos Alapítvány Szivárvány tagiskolája által használt Nyár utcai iskolaépület 2007-ben 5 esztendőre kötött használati szerződését azzal, hogy a következő tanévtől a város körzeti iskolái átveszik az ide járó, sajátos nevelési igényű gyermekeket. A város a szerződés felmondása előtt kikérte az Oktatási és Kulturális Minisztérium Esélyegyenlőségi Főigazgatóság véleményét, amely a gyermekek érdekeit szem előtt tartva javasolta és teljes mértékben támogatta a tervezett intézkedéseket.

A Táltos iskolába járó 75 diák szülei a hír hallatán aggódni kezdtek az iskola és gyermekeik sorsáért. Az intézményt működtető Táltos Alapítvány tárgyalásokat folytatott a várossal. Február 26-án Lázár János polgármester és Mártonné Ritter Mária, a Táltos vezetője közös sajtótájékoztatóján elhangzott: az önkormányzat olyan, csak 1 évre szóló közoktatási szerződést kíván kötni az alapítvánnyal, amely a városnak, a szülőknek és a diákoknak is jó. A Táltos viszont hosszú távú megállapodást szorgalmazott. Tovább tárgyaltak, s végül 8 tanévre szóló közoktatási megállapodást és az eddig használt, Nyár utcai iskolaépületre vonatkozó használati szerződést kötöttek.

Maradnak a Nyár utcai épületben a táltos diákjai. Archív fotó: Tésik Attila
Maradnak a Nyár utcai épületben a táltos diákjai.
Archív fotó: Tésik Attila

Mártonné Ritter Mária lapunknak elmondta: a jövőben szoros együttműködésben dolgoznak a várossal, úgy, hogy se az esélyegyenlőségi program, se a gyerekek érdekei ne sérüljenek.

Vagy-vagy

– Már az esélyegyenlőségi terv elkészítésekor jelezték a minisztériumi szakértők, hogy vagy részt vesz benne a városban működő valamennyi intézmény, vagy semmilyen támogatásban nem részesíthetjük az abból kimaradót – mondta Licska Anikó. A város esélyegyenlőségi programjában korábban nem vett részt a Táltos, így épület sem járt volna neki. A polgármesteri hivatal oktatási csoportvezetője hozzátette: a minisztériumi szakértőkkel konzultálva és az iskolával tárgyalva jutottak arra, hogy olyan közoktatási megállapodást kötnek, amelyben a Táltos vállalja, hogy cserébe az épület használati jogáért részt vesz az esélyegyenlőségi programban, az ezzel kapcsolatos pályázati munkában és a beiskolázásban is.

Olvasóink írták

  • 1. waterbear 2009. április 03. 12:03
    „Nem olyan nagy ügy ez... Táltos, tehát varázsolt némi pénzmagot a városatyák zsebébe és máris megváltozott az álláspontjuk...”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Nagyüzemben szélesítik a 47-est

Hódmezővásárhely, Szeged - Látványos szakaszához érkezett a 47-es főút Szeged és Vásárhely közti, még kétsávos szakaszának szélesítése. Nyolc éve várnak erre az itt élők. Tovább olvasom