Délmagyar logó

2017. 04. 30. vasárnap - Katalin, Kitti 5°C | 16°C Még több cikk.

Maradnak az iskolások Mártélyon

Mártély - Nem lesz átszervezés a mártélyi általános iskolában, szeptembertől is oda járnak az alsósok és a felsősök. Tavaly még arról írtunk, hogy megszüntetnék a felső tagozatot, de végül minden maradt a régiben. Gyerek viszont most sincs több, mint korábban – mondta Tóthné Kecskeméti Katalin tankerületi vezető.
 Vezető

A mártélyi iskolának jelenleg megbízott igazgatója van: Körtvélyesiné Rácz-Balogh Renáta. Már kiírták a pályázatot a tisztségre, amelyre egyetlen jelentkező akadt. A jelenlegi megbízott igazgató nem pályázott – mondta a tankerületi vezető. Hozzátette: július közepén derül ki, hogy eredményes lesz-e a pályázat. Ha nem, akkor újra kiírják, és megbízott vezető látja el a feladatot.

A w betűt gyakorolták a minap a mártélyi első osztályosok a terem egyik végében, miközben a másikban a harmadikosok önállóan dolgoztak. Hasonlóan összevont osztályokban tanulnak a másodikos és a negyedikes kisdiákok. A felső évfolyamosoknak külön tantermük van.

A mártélyi általános iskoláról utoljára egy évvel ezelőtt írtunk. Akkor a Klebelsberg Intézményfenntartó Központnak az átszervezési javaslatát, a felső tagozat megszüntetését nem támogatta az Emberi Erőforrások Minisztériuma. A javaslat azért született, mert kevés volt a diák Mártélyon, a törvény szerint osztályonként 14 gyereknek kell lennie, így azt tervezték, hogy 2013 szeptemberétől a felsősök Vásárhelyre járnak. A szülők viszont nem nyugodtak bele, aláírást gyűjtöttek, és több minisztériumba elküldték
– végül minden maradt a régiben.

Az iskola ügye még mindig érzékeny téma a faluban – legalábbis ezt tapasztaltuk. Fontos, hogy továbbra is legyen a településnek oktatási intézménye – mondták többen is. Kíváncsiak voltunk, hogy a következő tanévben mi várható.

A felsősöknek külön tantermük van Mártélyon. Fotó: Török Anita
A felsősöknek külön tantermük van Mártélyon. Fotó: Török Anita

– Most sem írattak be sokkal több elsőst, mint 1 évvel korábban. Tavaly 5-en kezdték a sulit a faluban, szeptembertől pedig 6-an lesznek, köztük 1 mindszenti kisgyerek. 13 nyolcadikos ballag el, így még mindig kevés a gyerek. Ennek ellenére nem nyújtottunk be semmiféle átszervezési javaslatot az intézményfenntartó központnak – mondta Tóthné Kecskeméti Katalin vásárhelyi tankerületi igazgató.

Szeptembertől valószínűleg ugyanúgy tanul együtt az elsős a harmadikossal, mint a másodikos a negyedikessel, bár összevonva sem érik el az osztályok a 20-23-as ideális létszámot, ahogy a felső tagozatban is kevesebben vannak – tudtuk meg. Jelenleg 83 diák van.

– Lenne utánpótlás, hiszen az óvodából ballagó kicsik valamivel többen vannak, mint az iskolába beíratottak, de a tapasztalatok azt mutatják: ha a szülő Vásárhelyen dolgozik, akkor reggelente viszi magával a gyerekét is, a város oktatási intézményeibe íratja be – magyarázta Tóthné Kecskeméti Katalin.

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Holokauszt-emlékév: Megújult a Magyar tragédia 1944 kiállítóhely Vásárhelyen

Múzeumpedagógiai foglalkoztatót alakítottak ki a hódmezővásárhelyi Magyar tragédia 1944 kiállítóhelyen. Tovább olvasom