Délmagyar logó

2018. 04. 22. vasárnap - Csilla, Noémi 9°C | 24°C Még több cikk.

Maratoni beszámolók helyett pörgősebb munka

Csongrád megye - Vége a maratoni prezentációknak a vásárhelyi közgyűlésen: mostantól legfeljebb 20 percben számolhatnak be az iroda- és intézményvezetők. Szegeden és Szentesen eddig sem volt jellemző a hosszú előadás.
Pörgősebb közgyűléseket remél a szervezeti és működési szabályzat (szmsz) módosításától Vásárhely címzetes főjegyzője, Korsós Ágnes. Megszűnt a maratoni prezentációk lehetősége, azaz rövidítették az intézményvezetők és a polgármesteri hivatal irodavezetőinek beszámolóját. Előfordult, hogy másfél óráig is hallgatták a képviselők az előadást – az szmsz módosítása után viszont 20 perc a maximum.
– A prezentáció anyagát írásban is megkapják a képviselők. Az előterjesztés lényegét, az újdonságokat kell megosztani – fejtette ki a címzetes főjegyző.

Változás, hogy a képviselőknek 5 nappal a közgyűlés előtt írásban kell benyújtaniuk az interpellációkat. Korábban ezt szóban jelezték az ülés előtt. Korsós Ágnes azt mondta, az előbbi változat azért jobb, mert az illetékesek felkészülhetnek a válaszra, így már az adott közgyűlésen tudnak reagálni, nem kell várni a következőre. Újítás, hogy napirend előtt kérdéseket intézhetnek a polgármesterhez vagy a jegyzőhöz a képviselők, akik egy-egy anyaghoz 3 percig szólhatnak hozzá, kivétel a költségvetés vitája. Ez korábban is így volt, de nem tartották be szigorúan. Az szmsz módosításával 5 nappal a közgyűlés előtt csak az előterjesztések kerülnek fel a város honlapjára, a határozati javaslatok nem.

Grezsa István szólal fel a vásárhelyi közgyűlésen. A javaslat szerint ezentúl napirend előtt kérdéseket intézhetnek a polgármesterhez vagy a jegyzőhöz. Fotó: Karnok Csaba
Grezsa István szólal fel a vásárhelyi közgyűlésen. A javaslat szerint ezentúl napirend előtt kérdéseket intézhetnek a polgármesterhez vagy a jegyzőhöz.
Fotó: Karnok Csaba

A közgyűlés utáni napon lehet olvasni ezeket – mondta Korsós Ágnes, aki szerint így már a konkrétumokról informálódhatnak a vásárhelyiek, miután egy előterjesztéshez több határozhat is tartozhat, és csak a döntés kerül fel a honlapra.

7-8 nappal a testületi ülés előtt nézhetnek bele a napirendek anyagaiba és a határozati javaslatokba a szentesiek – hallottuk Sztancsics Csaba jegyzőtől. A prezentációt nem kötik időhöz, de nem is szokott maratoni lenni. A képviselők a vitához először időkorlát nélkül szólhatnak hozzá, másodszor 3 percig, harmadszor pedig 2 percig beszélhetnek. Az interpellációt írásban legalább 3 nappal korábban kell benyújtani, ilyenkor még a testületi ülésen választ kap a képviselő.

A határozati javaslatokkal együtt böngészhetők Szeged honlapján is az előterjesztések a közgyűlés előtt 14 nappal. A képviselők 3 percig kapnak szót egy vitában, de újabb 3 perc még adható. A frakciók nevében 6 perc a limit. Az interpellációkat a közgyűlés előtt 4 nappal kell beadni, a kérdéseket pedig 1 nappal. A szegedi közgyűlésen nem jellemző a prezentáció, a beszámolókra 3 perc jut.

Megyei szokások

A megyei közgyűlés ülése előtt 6 nappal nyilvánosak az előterjesztések, amelyekhez a határozati javaslatok is hozzátartoznak. Nincs időkorlát a prezentációra, csak elvétve beszélnek majd egy órát a képviselők. Utóbbiak többször, 3 percben szólhatnak hozzá a vitához, az interpellációt pedig a közgyűlés előtt 3 nappal kell benyújtani.

Olvasóink írták

 • 4. Dongó 2011. február 24. 06:26
  „A pici bagoly mondja a nagy verébnek: Nagy a fejed.
  Ki az aki egy egyszerű, ellenzéki kérdésre, amire lehet a válasz igen vagy nem, kaján, félre nézéssel több tíz perces eszmefuttatásba kezd, melynek tartalma köszönő viszonyban sincs a kérdéssel, elvéve evvel a viszontválaszra adható időt. Teheti ezt, mondván, erre a vásárhelyiek 70 %-a hatalmazta fel. Igaza van.
  További szép napot
  Tisztelettel: Dongó”
 • 3. almaszósz 2011. február 22. 15:44
  „"A javaslat szerint ezentúl napirend előtt kérdéseket intézhetnek a polgármesterhez vagy a jegyzőhöz. " Feltéve ha a PM Úr ott van.”
 • 2. Én2 2011. február 22. 13:15
  „Sietni kell mert a vezér nem ér rá.”
 • 1. zoltanszabo 2011. február 22. 11:30
  „Sok beszédnek sok az alja !
  Csak a lényeget--mert a hosszúra nyúlt beszéd végére már senki nem figyel oda .”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Júniusban költözhet a gondozási központ

Hódmezővásárhely - Júniusra várhatóan elkészül a volt munkaügyi központ épületének felújítása, és a… Tovább olvasom