Délmagyar logó

2017. 04. 28. péntek - Valéria 14°C | 23°C Még több cikk.

Márciusban startolhat a program Vásárhely en

Hódmezővásárhely - A vásárhelyi közgyűlés az elmúlt héten egyhangúlag fogadta el az Egészséges Vásárhely programot. A március végén startoló, tízévesre tervezett projekt a megelőzésre, a betegségek felderítésére helyezi a hangsúlyt. Az intézkedési tervet a jövő héten tárgyalják a városatyák.
Az országban egyedülálló Egészséges Vásárhely program (EVP) beindítását az ellátó rendszer szűkülése – az Erzsébet-kórházban osztályok szűntek meg –, a fenntartásra fordítható egyre apadó összeg, valamint a népegészségügyi adatok, a korai halálozás és a daganatos betegségek terjedése is indokolta. A program szervezése a közgyűlés jóváhagyásával megkezdődött, pillanatnyilag az intézkedési tervet készíti a Kallai Árpád főigazgató vezette csapat; ezt a költségvetéssel együtt a jövő héten tárgyalják a képviselők. A projekt az Erzsébet-kórházra épül.

Kallai Árpád főigazgató bizakodó az Egészséges Vásárhely Programmal kapcsolatban Fotó: Tésik Attila

– A programhoz az önkormányzat forrást is rendel, ezzel biztosítja működőképességét – mondta Kallai Árpád –, Lázár János polgármester erre az évre 150 millió forintot javasol. Ez nem új ötlet, az „alapozást" a tavaly megszavazott 100 millió forintos műszervásárlási támogatással kezdtük; hiszen a szűrés során kiemelt betegek kivizsgálása is komoly felkészülést igényel, az ehhez szükséges eszközök szerepelnek a csomagban. Erre nem kell költeni, viszont a beindításnál lehetnek olyan tételek, amelyek nem kerülhetők ki, például a számítógépek, programok és szoftverek vásárlása.

Amennyiben a közgyűlés elfogadja az intézkedési tervet, február 15-ére felállna az EVP-t koordináló programiroda. Az elkövetkező tíz év megalapozásaként februárban és márciusban gyűjtenék, elemeznék a városra, a kistérségre vonatkozó statisztikai adatokat. Március
végére véglegesítenék a szűrési naptárt. A munkába minél szélesebb rétegeket, csoportokat akarnak bevonni.

Arculatváltás

Küszöbön áll a magánbiztosítók és pénztárak bevonása a társadalombiztosítási rendszerbe. Az ezzel kapcsolatos egészségbiztosítási törvényt valószínűleg ismét elfogadja az országgyűlés. Az arculatváltás Kallai Árpád szerint jót tehet a piacon való érvényesülésben az Erzsébet-kórháznak. Mert ha egy régió finanszírozását valamelyik pénztár felvállalja, a lehetséges intézmények közül valószínűleg inkább azt választja, ahol a szűrésre, a betegségek minél előbbi felderítésére, ezáltal az olcsóbb gyógyíthatóságra nagyobb hangsúlyt fektetnek.  
– A háziorvosok nélkül ez a rendszer nem működhet. Szeretnénk őket érdekeltté tenni a részvételben, és napi kapcsolatot tartani velük. Kezdetben olyanokra számítunk, akik első szóra partnerek, hajlandóak az együttműködésre, majd fokozatosan terjesztenénk ki az EVP-t az egész lakosságra.

A hangsúly a prevención, a megelőzésen van, és a program szerint a gyerekeket, a munkavállalókat, az időseket és a teljes lakosságot (például a dohányzásról való leszoktatás) célozzák meg különböző csomagokkal. Az akciószerű szűréseket tavasszal (nők), ősszel (férfiak) és a nyári sport- és egészségnap során megtartják. Fokozottan figyelnek a daganatos, valamint a szív- és érrendszeri betegségekre. Védőoltásokra – ez is szerves része az EVP-nek – is áldoznak majd.

– Ügyelnünk kell arra, hogy orvosilag lehetséges és gazdaságilag megengedhető keretek között maradjon a tevékenységünk, és a rendelkezésünkre álló forrásokat a legkedvezőbben használjuk fel. A program keretbe, egységes rendszerbe foglalja, szervezetté teszi a szűrést, ami a pályázatokon növelheti nyerési esélyeinket. Terveim szerint az Erzsébet-kórház minőségbiztosítási rendszerét is hozzáigazítjuk az Egészséges Vásárhely programhoz – mondta Kallai Árpád.

Olvasóink írták

  • 1. Higi 2008. február 03. 14:00
    „Akkor mégicsak szükség van a reforma,?mert úgy jön le .”
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Autókat kaptak a vásárhelyi polgárőrök

Hódmezővásárhely - Két vadonatúj dízel Renault Cliót kaptak tegnap a városi önkormányzattól a… Tovább olvasom