Délmagyar logó

2018. 03. 18. vasárnap - Sándor, Ede -4°C | 5°C Még több cikk.

Mária néni szereti a focit és a politikát

Hódmezővásárhely - Szereti a focimeccseket és a parlamenti közvetítéseket nézni a tévében Szénási Gyuláné. A 98 éves vásárhelyi pedagógus tíz évig a csicsatéri iskolában tanított, volt, hogy egyszerre 96 diákot.
A spanyol–portugál világbajnoki nyolcaddöntő előtt nem tudta eldönteni, melyik csapatnak szurkoljon a vásárhelyi Szénási Gyuláné. Végül a hispán gárda mellett döntött, mert a válogatott zömében kedvence, a Barcelona játékosaiból áll – mesélte mosolyogva otthonában a 98 éves Mária néni, aki 80 évvel ezelőtt vehette kézbe a tanítói diplomáját. A Vásárhelyen és Székkutason is jól ismert és közkedvelt pedagógust nem csak a foci érdekli. Lányától, Emőkétől – aki szintén a tanári pályát választotta, ahogy fia, Gyula Zsolt és másik lánya, Emese is – azt hallottuk: édesanyja jártas a napi politikában is. Szívesen nézi a parlamenti közvetítéseket, és elmondása szerint már a politikus megjelenéséből meg tudja állapítani, hogy milyen ember lehet.

– Székely és vasutascsaládból származom. Az első világháborúban a nagybátyám azt a parancsot kapta, hogy robbantsa fel a gyimesbükki (Románia) hidat. Pár nap múlva elárulták, s a család halállistára került – mesélte a pedagógus. Mária néni akkor 7 éves volt. Szülei három vasúti vagonba pakolták életüket, és Magyarországra menekültek. A ceglédi vasútállomáson a disznórakodó mellé állították vagonjaikat. Azt is pontosan felidézte, hogy az egyik bombázás során a közeli szőlőbe menekültek.

A 98 éves Szénási Gyuláné mindig játékosan próbálta oktatni tanítványait. Fotó: Veréb Simon
A 98 éves Szénási Gyuláné mindig játékosan próbálta oktatni tanítványait.
Fotó: Veréb Simon

– Vezényelték, mikor vágódjunk hasra. Csak később, amikor fizikatanár lettem, akkor döbbentem rá, mennyire fölösleges volt. Már a bomba rég becsapódott, mire lehasaltunk – magyarázta nevetve Szénási Gyuláné. Az 1930-as diplomaosztó után 5 évig nem kapott hivatalos állást. Ingyen tanított, valamint egy évig egy grófkisasszony mellett házitanítóskodott. Végül a vásárhelyi tanyavilágba, pontosabban a csicsatéri iskolába kapott megbízást.

– Azt sem tudtam, hol van. Azt hittem, hogy a város egyik tere. 10 évig tanítottam ott. Volt, hogy egyszerre 96 diákot oktattam – mesélte Mária néni, aki később férjével – aki szintén pedagógus volt, majd később iskolaigazgató – Székkutason kapott állást. 2001-ig élt a faluban, a település díszpolgárává választották. Régi tanítványai közül ma is sokkal tartja a kapcsolatot. Több tehetséges diákja volt. Egri Béla atomfizikus, vagy például Márton Julianna, aki olajmérnök lett. Mária néni matematikát, fizikát és kémiát tanított. Mindig játékosan próbálta meg a nebulók „fejébe verni" a tudományt. Talán ez volt a népszerűségének a titka – mondta.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Lezuhant egy vitorlázórepülő Vásárhely határában

Kényszerleszállás közben lezuhant egy vitorlázórepülő Hódmezővásárhely határában vasárnap délután - értesült a delmagyar.hu. Tovább olvasom