Délmagyar logó

2017. 11. 17. péntek - Hortenzia, Gergő 6°C | 9°C Még több cikk.

Mariann különleges bélyegei - Amikor Vásárhely még Holdmező volt

Hódmezővásárhely - Gyermekkorában mindenféle bélyeget gyűjtött, egyetemistaként azonban már válogatott a motívumokban a vásárhelyi Csatlós Árpádné, az Internetes Bélyeggyűjtő Klub elnöke. Gyűjteményében számos vásárhelyi különlegesség is van.
– Odahaza senki sem gyűjtötte a bélyegeket. Salgótarjánban élő, magyar–történelem szakos tanárként dolgozó nagynéném ismerte fel, hogy komoly tanító, ismeretterjesztő szerepük van, ezért 3–4 éves koromban ő kezdte velem a gyűjtést. Középiskolás koromban abbamaradt ez a hobbi, hogy aztán az egyetem utolsó éveiben feléledjen, s azóta is kitöltse szabadidőmet – mesélte lapunknak a vásárhelyi Csatlós Árpádné Mariann, a Magyar Bélyeggyűjtő Szövetség Internetes Bélyeggyűjtők Klubja és a hasonló nevű közhasznú egyesület elnöke. – Eredetileg a használt magyar bélyegeket gyűjtöttem, majd 1988 körül tudatosan álltam rá a főemlősök, a Nobel-díjasok és a Vöröskereszt témájúak gyűjtésére – tette hozzá a rendszerszervező-gépészmérnök, aki 2007 óta a magyar illetékbélyegeket is gyűjti. Ez utóbbi olyannyira szenvedélyévé vált, hogy azon dolgozik, hogy létrehozza internetes adatbázisukat, amelyben nemcsak a bélyegek leírása és képe szerepel majd, hanem olyan dokumentumok is, amelyekre azokat fel kellett egykoron ragasztani. A postai bélyegzések 1967 utáni történetét is szeretné feldolgozni. Kutatási és gyűjtési területéhez elsősorban a fiókposták bélyegzőlenyomatai tartoznak.

övőre is folytatódik
Csatlós Árpádné Mariann számtalan bélyeget ismer. Fotó: Korom András

– Kollekcióm legkedvesebb darabjai a vásárhelyi bélyegek, levélzárók és bélyegzőlenyomatok. Van olyan levelem – mutatta a parányi dokumentumot –, amely 1849 augusztusában, még a bélyeg előtti korszakban Nagyszalontáról íródott Vásárhelyre. Ennek bélyegzőjét csak két évig használta Vásárhely első, abban az évben létrejött postahivatala. Különlegesség az az űrlapbélyegző egy feladóvevényen, amellyel a város nevét nyomták a megfelelő helyre. Érdekesség, hogy az 1800-as évek második felében két évig kétféle bélyegzőt is használtak. A Hódmezővásárhely mellett egy Holdmezővásárhely feliratút is, holott az utóbbi városnév sosem volt hivatalos. Kuriózum egy, a vásárhelyi bélyegzővel ellátott céglyukasztásos bélyeg.

Több százezres gyűjteményének különleges darabjai a számos színben és névértékben 1925-től használt, a korona inflációja miatt később pengőben is kibocsátott, a korabeli városcímert ábrázoló vásárhelyi illetékbélyegek. Ilyennel látták el azt az adó- és értékbizonyítvány is, amely szintén Csatlósné egyik féltett kincse.

Olvasóink írták

  • 3. clarification 2012. január 03. 21:17
    „Valóban Holdmezővásárhely volt,mégpedig a hold alakja miatt. Állítólag nem sok köze volt a hódokhoz .”
  • 2. Hétszűnyűkapanyányimonyók 2011. december 30. 16:09
    „Erről a képről nekem a Top Secret című film jut az eszembe xd”
  • 1. Horthyszobor 2011. december 30. 15:31
    „Azért egy értékesebb bélyeget is lehetett volna mutatni:) hiába régi az 5 krajczáros nem ér egy százasnál többet.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Kistelepülések vezetői 2012-ről: nem tesznek újévi fogadalmat

Nem tesz újévi fogadalmat Mártély, Székkutas és Mindszent polgármestere. Azt viszont mindhárom településvezető elmondta: mit vár 2012-től. Tovább olvasom