Délmagyar logó

2018. 06. 22. péntek - Paulina 14°C | 27°C Még több cikk.

Mártély és Altenahr tíz esztendeje tartozik össze

Különös véletlennek köszönhető, hogy Mártély és Altenahr testvértelepülések: egy németországi német–magyar tanácskozás unalma elől egyszerre menekült ki a folyosóra Balogh Jánosné mártélyi és Achim Haag altenahri polgármester. Ez tíz éve volt, most ünnepelték a jubileumot.
Négy napon át német vendégei voltak Mártélynak. A magyar község és a németországi Altenahr közös jubileumi emlékünnepséget tartott, mivel tíz éve írták alá a polgármesterek a partnerkapcsolati megállapodást.

– Szinte a véletlennek köszönhető, hogy találkoztam mártélyi kollégámmal. A rajnai tartomány belügyminisztere magyar és német települések vezetőinek szervezett egy találkozót, azzal a céllal, hogy testvértelepülési megállapodások szülessenek. Maga az esemény szörnyű volt, egy kastély nagytermében ültünk, egy oldalon mi, a másikon a magyarok. Kimenekültem! – emlékezett vissza az 1997-es rendezvényre Achim Haag.

Az altenahri szövetségi csoportosulás – hasonló a magyar kistérséghez – vezetőjéhez hasonlóan a mártélyi polgármester, Balogh Jánosné is otthagyta a tanácskozást. Mivel Haag nem messze született a kastélytól, megmutatta a környéket Baloghnénak, s közben beszélgettek. Ekkor határozták el: megállapodást kötnek.

– A tartományi belügyminiszter 30-30 magyar és német települést hívott meg, de csak három szerződés született, köztük a mienk – mondta Baloghné.

A Bonntól 25 kilométerre lévő altenahri kistérségben összesen 12 ezren laknak. Mártélyon nem sokkal többen, mint ezren, de ez a létszámbeli különbség nem jelent semmit. Achim Haag korábban soha nem hallott Mártélyról. Mikor először itt járt, a faluban lakó rengeteg gólya tetszett meg neki, majd a holtág. Mivel városkája is egy folyó, az Ahr mellett fekszik, így nem volt neki szokatlan a vizes élőhely.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Keresztelő utáni hangulat Hódmezővásárhelyen

Vásárhely új, összevont középiskolája július elsejétől Gregus Máté nevét viseli. A keresztelőről… Tovább olvasom