Délmagyar logó

2017. 11. 21. kedd - Olivér 1°C | 8°C Még több cikk.

Mártély: vége a barátságnak!

Mártély - Negyven év elteltével sikerült felszámolnia a vásárhelyi önkormányzatnak a mártélyi üdülőterület Drúzsbatelepét. Itt a hatvanas évek végén 49 üdülőt emeltek a tulajdonosok, amelyre nem kaptak fennmaradási engedélyt. Az elbontott telep helyén parkerdőt alakítanak ki.
A mártélyi üdülőterületet jól ismerők tudják, hogy a Drúzsba (Barátság) II-es telepen nem volt két egyforma épület. Az egyiket hulladék faanyagból, a másikat bádogból, a harmadikat pedig téglából, farostlemezből emelték tulajdonosaik. Mivel csatorna sem volt, nyitott szennyvízaknák éktelenkedtek mindenfelé, sőt volt olyan, aki a bojlerjét a nyaralója mellett álló fára szerelte fel.

– A telep története négy évtizedre nyúlik vissza. A levéltári iratanyag szerint a jogelőd tanácsi szervek 1967-től kötöttek bérleti szerződéseket a területre azzal a tájékoztatással, hogy végleges létesítményeket nem lehet építeni, így az üdülőket engedély nélkül emelték – mondta Hegedűs Zoltán, a vásárhelyi önkormányzat üdülőterület településrészért felelős koordinátora.

Hegedűs Zoltán: Tavaly itt 80 köbméternyi törmelék, szétdobált lom csúfította a környezetet Fotó: Karnok Csaba
Hegedűs Zoltán: Tavaly itt 80 köbméternyi törmelék, szétdobált lom csúfította a környezetet
Fotó: Karnok Csaba

Az Avar, a Horgász, a Csuka és a Fácán utca által határolt telepen a vásárhelyi polgármesteri hivatal 2003-ban 49 bérleti szerződést tartott nyilván, amely tartalmazta, hogy a bérlő ideiglenes jellegű építményt tart fenn. A szerződések egy évre szóltak, amit bármelyik fél 30 napos határidővel felmondhatott.

Az építmények nem kaphattak végleges fennmaradási engedélyt, mivel sem a telkek, sem a nyaralóépületek nem feleltek meg az építési előírásoknak. Ráadásul egy 1999-es kormányrendelet értelmében a hullámtéren csak közösségi építmények létesíthetők, magáncélúak nem.

A vásárhelyi közgyűlés 2004-ben módosította az üdülőterület szabályozási tervét, amely szerint a Drúzsba II. vízgazdálkodási területnek minősült, közösségi övezet besorolással. Ezért a város tulajdonában álló területen 2005. november 30-i határidővel bontást rendeltek el.

– Az építmények jelentős részét még tavaly sikerült felszámolni. Ezt követően hónapokon keresztül folyt a majd nyolcvan köbméternyi törmelék és szétdobált lom elszállítása. Csak az ezt követő tereprendezésre 2 milliót költöttünk – tette hozzá a koordinátor.

A Drúzsba II. 1971-ben része lett a mártélyi tájvédelmi körzetnek, az Unió nemrégiben az egész üdülőterületet Natura 2000-es területnek minősítette. Így az önkormányzat a telep helyén parkerdőt akar létrehozni, az őshonos kocsányos tölgyeket meghagyva, padokat, asztalokat elhelyezve.

A Drúzsba I-esből játszótér lett

A Drúzsba I-es telepet jóval korábban sikerült felszámolni, mint a II-est. Egykoron a végrehajtó bizottság elrendelte az I-es elbontását, amelynek határidejét 1980. december 31-ében határozta meg, amit végre is hajtottak. Ennek a telepnek a helyén most egy modern játszótér várja a legkisebbeket.

Olvasóink írták

 • 11. mackó 2008. szeptember 15. 06:59
  „Rapi szobrát az első perctől - gúnyolódásnak vettem. Még halála után is kigúnyolja mivel ő szépfiúnak tartja magat.Város szégyene az a szobor.”
 • 10. cikicakk55 2008. szeptember 14. 16:27
  „Mackó!
  Köszönöm,hogy védsz bennünket,akik nem mindíg tudunk helyesen írni,de a véleményünket mi is szeretnénk megosztani másokkal.”
 • 9. cikicakk55 2008. szeptember 14. 16:24
  „Írástudatlan!!!
  Ez nagyon tetszik!!!!! Már amit a szoborról írtál,mert maga a szobor egyáltalán nem.Én is a város szégyenének tartom,na meg szegény Rapcsák András kigúnyolásának.”
 • 8. Írástudatlan. 2008. szeptember 14. 08:31
  „Bocsika a megszólításért.Már úgy látszik hogy ólvasni sem tudok!NORNROA1 akart lenni te hát neked szól a 7.-es cikkem!”
 • 7. Írástudatlan. 2008. szeptember 14. 08:26
  „NORMA1! Az lehet hogy Rapcsák papi nem Mártély pólgármestere vólt de úgy lehet hogy sokkal többet tett a Mártélyiak érdekében mint ez az öntelt kölyök diktátor.Egyépként meg Mártélynak hiába van Pólgármestere akkor is Vásárhelyre van szorúlva. Úgy hogy maradjunk annyiba hogy nyugodtan ki lehetne azt a ronda szobrot telepíteni Mártélyra.Főleg amikor már meg nőnek a fák már senki sem látná! Már csak ezért is szórgalmazom a kitelepítését.A helyes írásomról meg annyit hogy nem véletlenül választottam az ÍRÁSTUDATLAN nicket.De majd idővel meg szokod mint a többi kedves fórumozó társaim is.Vagy ha nagyon zavar a helyes írásom akkor ugórdj át rajta és kész!Ilyen egyszerű a mególdás!”
 • 6. Túró 2008. szeptember 13. 22:57
  „Tessék mondani ez a terület Oroszország része? Valami magyar nevet nem lehetne kitalálni esetleg?”
 • 5. Nornroa1 2008. szeptember 13. 15:22
  „Azért legalább Kossuth nevét illene helyesen írni.”
 • 4. mackó 2008. szeptember 13. 14:02
  „Lépjetek már túl a helyesíráson, nem mindenki tud helyesen írni de attól joga van internetezni.”
 • 3. Nornora1 2008. szeptember 13. 12:52
  „Írástudatlan! Az a rondaság maradjon csak Vásárhelyen, végül is Vásárhely polgármestere volt, nem Mártélyé.... Amúgy meg Kossuth, nem Kossúth.”
 • 2. mackó 2008. szeptember 13. 10:19
  „Jelenleg kosz és piszok van a helyén.”
 • 1. Írástudatlan. 2008. szeptember 13. 10:07
  „Nagyon jó az elhatározás! Egy szép parkerdő! Na oda kellene ki vinni a Kossúth tér szégyen fóltját! Azt a szobórnak nevezett hatalmas kő darabot. Ott úgy lehet hogy fel se tűnne senkinek sem.És végre Kossúth apánknak sem kellene szégyenkeznie az erőszakkal odatelepített főrmedvény miatt!”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Október 31-én átadják az új Mártély–Mindszent szakaszt

Mártély, Mindszent - A régészeti feltárások és a kivitelezés munkálatai párhuzamosan haladnak a Mindszentet Mártéllyal összekötő kerékpárút építése során. A Szegfű-dombnál jelentős kora bronzkori temető- és településmaradványra bukkantak a régészek, ami miatt egy kicsit csúszik a beruházás. Tovább olvasom