Délmagyar logó

2018. 03. 19. hétfő - József, Bánk -5°C | 1°C Még több cikk.

Mártélyiak is ássák a csatornájukat

Helyiek is kiveszik részüket a mártélyi csatornázásból. A kivitelező cég alvállalkozójának hirdetésére már többen jelentkeztek a polgármesteri hivatalban. A főleg munkanélküli segélyből élő férfiaknak jövő nyárig van biztos állásuk.
Berecz Ernő a tömörítőgéppel dolgozik Fotó: Tésik Attila
Elkezdődött a csatornázás Mártélyon: egyelőre az úgynevezett Újfaluban dolgoznak az emberek és a gépek, de hamarosan a község más részén is kezdik a munkát. Érdekesség, hogy a kivitelező cég alvállalkozója saját alkalmazottai mellett a helyiekre is számít.

– A mártélyi eset nem egyedi, mivel más településeken is bevonjuk a lakosságot. Hirdetés útján keresünk segédmunkásokat. Eddig hárman jelentkeztek, s közülük ketten már dolgoznak is – nyilatkozta Barabás András, a Caementárius Kft. főépítés-vezetője.

A község polgármestere, Balogh Jánosné nagyon örül a cég nyújtotta lehetőségnek, hiszen ez enyhíti a munkanélküliséget. Hozzátette, aki a saját területén dolgozik, az jobban odafigyel a munkájára – reméli, hogy az első jelentkezőket hamarosan újabbak követik.
Jelenleg a falu legfiatalabb utcájában, a Liliomban csatornáznak. Itt még az útalap sem készült el, így nem kell aszfaltot bontani a csövek lefektetése előtt. A szilárd burkolatú utcákban pedig, ahol a hely engedi, az út mellett ásnak.

Hamarosan az öregfalui részen is indulhat a munka – elsősorban azokban az utcákban, amelyek a legközelebb fekszenek a Tiszához. Ugyanis ősszel a legalacsonyabb a talajvíz, és a tavaszi áradás előtt be akarják fejezni a csatornázást.

A mártélyiaknak semmiféle építőipari szakképzettséggel sem kell rendelkezniük ahhoz, hogy munkát kapjanak. Jelentkezésnél csak az számít, bírja-e majd a fizikai megterhelést a segédmunkás vagy sem. A helyiek feladata, hogy árkot ássanak, valamint a gépek által kiásott árkot szintezzék, illetve homokot lapátoljanak a csövek alá.

Az egyik mártélyi segédmunkás, Börcsök Imre cégénél leépítés volt, így az utcára került. Nem sokáig volt munkanélküli, mert azonnal kapott az új lehetőségen.

– Munkakeresésnél az volt az egyik legfontosabb szempontom, hogy ne kelljen ingáznom. Örülök, hogy a faluban maradhattam. Az teljesen más, ha az ember a sajátját építi és nem valami idegenét – árulta el a középkorú férfi.

A hirdetésre elsőként Berecz Ernő jelentkezett. Regisztrált munkanélküli, ezért régóta keresett megfelelő állást.

– Már korábban is dolgoztam az építőiparban, így nem áll messze tőlem a csatornázás sem. Mivel a tervek szerint jövő nyárra készül el a beruházás, így majd egy évig lesz fix munkahelyem – újságolta örömmel.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Gyermekként építette a hidat

A vásárhelyi Vetró Jánosnak már gyermekként dolgoznia kellett: tizenhárom esztendősen sírt ásott,… Tovább olvasom