Délmagyar logó

2016. 12. 08. csütörtök - Mária -5°C | 3°C

Mártélyon belefáradtak a szélmalomharcba

Feloszlott a Mártélyi Üdülőterületért Közhasznú Egyesület. A volt vezetőség úgy érzi, szélmalomharcot vívtak: nem befolyásolhatják érdemben az üdülőterülettel kapcsolatos ügyek alakulását.
A konténerek helyére, sokak bánatára, kukák kerültek a mártélyi üdülőterületen Fotó: Tésik Attila
A hiábavaló igyekezettel indokolta lapunknak Joó Erzsébet, a Mártélyi Üdülőterületért Közhasznú Egyesület elnökségi tagja, hogy a közelmúltban a civil szervezet feloszlatását javasolta. Hét évvel ezelőtt egy lelkes csapat alakította az egyesületet azért, hogy az üdülőterülettel kapcsolatos esetleges problémák megoldását a legilletékesebbek, azaz a mártélyi nyaralótulajdonosok közösen segíthessék. Azonban úgy tűnik, mostanra kifulladt a kezdeti lelkesedés. A 288 üdülőtulajdonosból tavaly még 150-en fizették be az évi ezer forintos tagdíjat, idén már csupán 75-en. A passzivitás ellen nem igazán lehet küzdeni – állapította meg Joó Erzsébet.

A közhasznú egyesület legutóbbi ülésén több probléma is szóba került, s vitát váltott ki. Robbant a kukabotrány is: többen bírálták ugyanis a szemétszállítás módjának változását. Az utcákon lévő konténerek helyetti üdülőnkénti kukákat nem találják jó megoldásnak a nyaralótulajdonosok, hiszen nem állandóan tartózkodnak Mártélyon. A szombat reggel hat órai hulladékbegyűjtés sem nyerte el a tetszésüket. Egy üdülőterületen általában pihenni szeretnének az emberek – magyarázta Joó Erzsébet. Szerinte egyébként ez volt az utolsó csepp a pohárban, azaz ekkor tudatosult bennük, hogy hiába, de az egyesületnek nincs ráhatása az üdülőket érintő ügyekre.

Hasonlóan vélekedik Földessi Gyula, a civil szervezet leköszönt elnöke, aki hosszas vívódás után mondott le posztjáról. Bár a szervezetekkel jó volt a kapcsolatuk, némelyik szervvel viszont nem, s belefáradt a szélmalomharcba – így mondta. Az egyesület a tagdíjakból gazdálkodhatott, így anyagilag sem volt nagy mozgásterük. Az alapító tag viszont büszke arra, hogy a mártélyi polgárőrökkel a Szomszédok Egymásért Mozgalomban kiváló volt az együttműködésük. Úgy érzi, az egyesületnek köszönhetőn is tisztább lett az üdülőterület.

A lemondását bejelentő elnöknek egyébként nem akadt utóda, senki nem vállalta a tisztséget, ezért végül egyhangúlag döntötték el, feloszlatják az egyesületet. Azt viszont szeretnék, ha a vásárhelyi önkormányzat üdülőterületi gondnokot alkalmazna a mártélyi Tisza-holtágnál. Ezt jó ötletnek tartja Csorba Mihály vásárhelyi alpolgármester is, nehéz lenne azonban az üdülőterületi gondnoki állással járó költség finanszírozása. Javasolta az üdülőtulajdonosoknak, hogy hozzanak létre alapítványt, így a pályázati esélyek is jobbak lennének, s esetleg ennek segítségével meg tudnák oldani a gondnok alkalmazását is.

A kuka mellett döntött a közgyűlés

A mártélyi üdülőterület szemétgyűjtésének kukás változatát Reith Imre, az A.S.A. Hódmezővásárhely Köztisztasági Kft. ügyvezetője sem tartja igazán jó megoldásnak. Szerinte a zsákos hulladékgyűjtés célszerűbb lenne, miután üdülőterületről van szó. A köztisztasági cégnél rendszeresített műanyag zsákok elvitele ugyan a zsák árával együtt valamivel drágább, mint a kukaürítés, de sokkal egyszerűbb megoldás, hiszen csak kiteszi a ház elé, és kész. A vásárhelyi közgyűlés viszont a kukák mellett döntött, mintegy 150 gyűjtőedényt osztottak ki, azzal, hogy az ürítések időpontjára tegyen javaslatot az önkormányzat vagy az üdülőtulajdonosok közössége. A vásárhelyi közgyűlés egyébként annak idején azért döntött a kukák mellett, mert azokkal egyszerűbben lehet begyűjteni a hulladékot – mondta Csorba Mihály alpolgármester, hozzátéve: az igényekhez lehet igazodni.  
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Szalonnasütés ufókkal

Olyan emberrel lehetetlen volt találkozni a hét végén Mártélyon, aki ne talált volna magának… Tovább olvasom