Délmagyar logó

2017. 05. 26. péntek - Fülöp, Evelin 12°C | 22°C Még több cikk.

Mártélyon úszómester is ügyel a fürdőzőkre

Vásárhely külterületén több bányató is van, ezekben azonban tilos fürödni. Ha az arra járó mezőőr valakit meglát a vízben, azonnal kiparancsolja a partra. A város üzemeltetésében lévő mártélyi holtágnál viszont van kijelölt strand, ahol a szezonban úszómester figyel a fürdőzőkre.
A hét végén többen is vízbe fulladtak az országban. A tragédiák túlnyomó része nem kiépített és felügyelt strandokon történt, hanem élő vizeken, bánya- és mesterséges tavakon.

Vásárhely külterületén több bányató is található. Ezek között akad, ami az önkormányzat, s van, ami magántulajdonban áll. A tavakban nem szabad fürödni, s ezt több helyen tábla is jelzi. Ha az arra járó mezőőr tilosban fürdőzőkkel találkozik, rögtön a partra parancsolja őket.

A polgármesteri hivataltól kapott tájékoztatás szerint az önkormányzat kezelésében állnak az úgynevezett téglagyári tanösvényhez tartozó kubikgödrök is. Míg működött a gyár, innen termelték ki az anyagot, így keletkeztek ezek a hatalmas gödrök.

Az üzem leállása után a mélyedések megteltek vízzel, illetve számos vízi állat és növény is otthont talált benne. A Rárósi út végén lévő tanösvények szerepe, hogy bemutassa a tájra jellemző faunát. Ezért a kis tavakat oktatásra, nem pedig fürdésre alakították ki. El is helyezték a tiltó táblákat. A tavak vize nem mély, viszont az alját vastag iszapréteg fedi, ami veszélyes is lehet, mert nem lehet tudni hol mélyül hirtelen a tó.

Vállalkozók néhány éve indították el Öreg-Kishomoknál a wakeboard-centrumot. Ennek lényege, hogy a kiépített bányatavon kötélen húzzák a szörfözőket. A centrumot körbekerítették, de a tóban nem szabad fürödni, mert a wakeboardosok nagy sebességgel közlekednek a felszínén.

A vásárhelyi önkormányzat üzemeltetésében egyetlenegy olyan élővíz van, amelynél strandot alakítottak ki. A mártélyi holtág egy részében szabad a fürdés. Itt is csak a bójákig lehet úszni, azokon túl a csónakosoké és a vízibicikliseké a terep.

Mivel kijelölt strand van Mártélyon, ezért úszómester is ügyel a fürdőzőkre. A vendégek június elsejétől vehetik birtokba a fürdőhelyet. Az úszómester a szezonban, vagyis június elejétől augusztus végéig teljesít szolgálatot, naponta délelőtt 9 és este 6 óra között.
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Várnak az önkéntes egészségpénztárral Vásárhelyen

A jogszabályok változása miatt egyelőre nem segítheti városi önkéntes egészségbiztosítási pénztár a… Tovább olvasom