Délmagyar logó

2016. 12. 10. szombat - Judit 0°C | 9°C

Mártélyról Bamakóba készül Mikola Zoltán

Hódmezővásárhely - 8500 kilométer 16 nap alatt. Ezt a távot teljesíti két barátjával a mártélyi Mikola Zoltán a jövő évi, egyben utolsó Budapest–Bamako Ralin. A fiúk autója készülőben, és már a védőoltásokat is felvették, de adományokat is gyűjtenek, amiket a rászorulóknak adnak.
– Kezdenek felgyorsulni az események. Vannak kézzelfogható eredmények, nem csak a tervezés zajlik. November elején vettük fel az utolsó védőoltást, a GPS is benne van már az autóban – mondta Mikola Zoltán. A 39 éves mártélyi férfi Pelesz Nándorral és Kohn Viktorral vág neki a január 16-án rajtoló Budapest–Bamako Ralinak. – Mauritániába nem engednek be a sárgaláz elleni védőoltás nélkül, ezt megkaptuk. Nem kötelező, de célszerű felvenni a hepatitis A és B, valamint a tífusz elleni oltást. Sőt, malária elleni gyógyszert is szedünk majd – magyarázta Zoltán. – Kíváncsi vagyok, van egy kis félelmem, de mindenképpen jó lesz. Viktor katonatársam volt, aki egyszer már teljesítette a távot. Két éve megüresedett egy hely. Közösségi oldalon hívta fel rá a figyelmet, és akkor kezdtünk beszélgetni Bamakóról, majd nekiláttunk a szervezésnek – tette hozzá.

Mikola Zoltán az ajándékba gyűjtött játékokkal. Fotó: DM
Mikola Zoltán az ajándékba gyűjtött játékokkal. Fotó: DM

A háromfős gárda az „Él ilyen team" nevet viseli. Az év elején, túra kategóriában neveztek a futamra, így ők nem vesznek részt a versenyben. Céljuk, hogy zökkenőmentesen teljesítsék a 8500 kilométeres távot, illetve az összegyűjtött adományokat sikeresen kézbesítsék. – Tárgyi és anyagi adományokat gyűjtünk. Plüssöket, játékokat kaptunk már, valamint ígéretünk van ruhákra. Olyan helyekre szeretnénk eljuttatni az ajándékokat, ahol valóban a legnagyobb szükség van rájuk – fogalmazott Zoltán. Az adományok egy részét útközben osztják szét, ami pedig nem fér be a kocsiba, azt az Afrikai–Magyar Egyesület kamionja szállítja el Bamakóba. Ezzel együtt anyagi támogatásra is szükségük van, mivel ez a túra 4-5 millió forintba kerül.

A kocsijuk készül. Egy közel 10 éves Ford Transittal vágnak neki az útnak. Úgy tervezik, hogy felváltva vezetnek majd. A kocsiba ágyat szereltek. Az autó kerekei kicsivel nagyobbak lesznek, de a sivatagba nem mennek – mivel túra kategóriában indulnak, maguknak választják az útvonalat. – Azért figyelünk majd a konvojra, mert ismeretlen vidéken így célszerű – tette hozzá. A kocsit megpakolják konzervekkel, de a helyi ételekbe is belekóstolnak. Január 16-án Budapestről indulnak, majd Genovába mennek. Európát egy szupermaratoni etappal hagyják el, 3117 kilométert teljesítenek 4 nap alatt. Onnan kompon, a Földközi-tengeren át Marokkóba vezet az útjuk. Tanger városában szállnak partra, és indulnak Mauritániába, ahol 5 napot töltenek. A futam történetében először látogatnak el a Maliban található Félou-vízeséshez. A tervek szerint február elsejére érnek Bamakóba. Napi 500 kilométert terveznek, de ez csak a saját számításuk, mivel bármi közbejöhet, kiszámíthatatlan az út.

– A különböző betegségeken és természeti csapásokon kívül más veszélyforrások is vannak. Akár ki is rabolhatnak minket. A családom aggódik, de ez természetes – fogalmazott Zoltán, aki ennek ellenére várja a rajtot. A tizedik, egyben utolsó Budapest–Bamako Ralira verseny és túra kategóriában több mint 170 csapat nevezett eddig.

Az Él ilyen team aktuális helyzetét online is követni lehet majd, valamint a vásárhelyi Rádió 7-ben napi bejelentkezéseik is lesznek.
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Gyertyagyújtás és karácsonyi vásár Hódmezővásárhelyen

A Kossuth téren és a Dr. Rapcsák András út sétálóutcai részén. Tovább olvasom