Délmagyar logó

2017. 10. 21. szombat - Orsolya 10°C | 20°C Még több cikk.

Másfél évtizedes felszámolás kárvallottja

Becsapták az egykori Marx Tsz tagságát – véli a vásárhelyi Bacsa Sándor, miután ő és társai nem jutottak hozzá a felszámolás lezárulásakor tagi részarányföldjükhöz. A gazdálkodó nyugdíjas férfi azt is nehezményezi, hogy az egykori tsz-vagyon döntő részét ma nem a szövetkezet tagjai birtokolják. A felszámoló szerint a hiteles tagnévsor hiánya akadályozta meg a földek tulajdonba adását.
Bacsa Sándor úgy véli, becsapták. Fotó: Tésik Attila
Több vásárhelyi tsz-ben is dolgozott aktív munkavállaló korában a vásárhelyi Bacsa Sándor, aki 1963-ban állt munkába az egykori Bem József Termelőszövetkezetben. A Bem 1978-ban egyesült a Marx Tsz-szel, ahová ő is átkerült.

– Gépkocsivezető voltam a szövetkezetben, ám a Marxban csak négy esztendeig dolgoztam, aztán eljöttem onnan, a Dózsába – mondta. A ma magángazdálkodó, már nyugdíjas férfi nem titkolta: annak idején összekülönbözött az elnökkel, azért hagyta ott a szövetkezetet. A kárpótlás során dolgozott a földrendező bizottságban is, ahonnan a tsz-elnök ki akarta záratni – sikertelenül.

– Sajnálom, hogy a szövetkezet felszámolása csak tizenöt év után, és úgy ért véget, hogy a kisembereket kisemmizték, nem jutottak hozzá a tagi részarányukhoz – utalt Bacsa Sándor a legutolsó nevén Aranyági Gazdaszövetkezet felszámolásáról szóló hírekre. Úgy véli, az a valamivel több, mint 6 aranykorona értékű föld most is megvan, s valaki majd használja is, ahogy eddig is tette.

– Tudomásunk szerint ezek a földek könnyen megközelíthetők, hiszen Kishomoknál csak be kell kanyarodni a gombászat felé, s a földek annak az útnak a két oldalán terülnek el – utalt az 558 hektárnyi területtel kapcsolatos dilemmára. Bacsa Sándor elképzelhetetlennek tartja, hogy sehol sincs meg az az 1992-es a tagnyilvántartás, melynek alapján nevesíteni lehetne a tulajdonosokat.

– Sajnálom, s a tagok egy része is így érez, hogy az egykori szövetkezet vagyontárgyai magánszemélyekhez kerültek, olyanokhoz, akik közül sokaknak semmi köze sem volt a tsz-hez. Mi hiába akartunk vásárolni ezekből a felszámolótól, nem jártunk sikerrel annak idején, pedig magam személyesen is felkerestem akkoriban az első felszámolóbiztost. Pedig a Bem és a Marx vagyonát a tagság teremtette meg a saját munkájával, melyért cserébe annak idején is csak kis fizetéseket kaptak – tette hozzá Bacsa Sándor, aki ma a lelei út mentén gazdálkodik, már nyugdíjasként.

Február 15-éig kell válaszolnia a felszámolást végző Csabaholdingnak a vagyonnevesítési eljárással kapcsolatban – mondta lapunknak Kőváry Péter felszámolóbiztos, aki hozzátette: a felszámolás jogerősen befejeződött, azaz már semmit sem tehetnek ebben az ügyben. A tagi részarányföldek tulajdonosainak megállapítását az akadályozta, hogy nem került elő a törvény által megszabott 1992-es, hiteles tagi névsor. A felszámolóbiztos hozzátette: arra volna lehetőség, hogy vagyonrendezési eljárás induljon, s ezt akár az érintettek is finanszírozhatnák.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

125 esztendős a Kiss Lajos-iskola

A Kiss Lajos Általános Iskola régi épületének százhuszonöt évvel ezelőtti átadását, valamint a… Tovább olvasom