Délmagyar logó

2018. 01. 16. kedd - Gusztáv -4°C | 4°C Még több cikk.

Mást érez a halőr, mint a cégvezető

A kishomoki halőr szerint a kopáncsi marhatelepről folyik időnként trágyalé a közeli csatornába, amitől kipusztultak a halak, s a víz zavaros, barna lett. A marhatelep üzemeltetője szerint ez kizárt. Ők időnként az úgynevezett üzemvízcsatornába vezetik szabályosan a trágyalevet, de az máshová folyik. A mezőőr véleménye: algáktól színeződött el a víz. Egy a biztos: büdös.
Barnás lé van a csatornában – mutatja a Bordás-dűlői zsilipnél Szőke András. Fotó: Tésik Attila
Egyelőre nem lehet pontosan tudni, vajon honnan kerülhetett az a barna színű, zavaros, meleg időben igen szúrós szagot árasztó szennyvíz a kishomoki Kása-erdő szélén futó csatornába.

A közelben lakó Szőke András azért hívta szerkesztőségünket, mert szerinte a kopáncsi marhatelepről folyó trágyalé szennyezi a csatornájukat. A tizenöt esztendeje halőrként dolgozó férfi megpróbál minél többet tenni a környezet védelméért.

– Itt korábban törpeharcsákat, kárászokat és keszegeket fogtak a szerencsés horgászok. Ráadásul ez a csatorna igazi halbölcső volt, mert itt nevelkedtek az ivadékok. Ez most már a múlté, mert ebben a löttyben nem marad meg semmi – mutatott a barnás lére a Bordás-dűlői zsilip mellett Szőke András.

A halőr hozzátette, ez a szennyezés időszakos. Akkor kerül trágyalé a csatornába, mikor a nagy esőzések után a telepen lévő szikkasztók túlcsordulnak.
– Amit a Kása-erdő melletti csatornában látnak, az nem lehet trágyalé. Ugyanis a mi telepünkről az úgynevezett üzemvízcsatornába folyik esetenként a trágyalé. Ráadásul ez nincs is összekötve a kérdéses csatornával. Kimentem a helyszínre, s úgy vélem, hogy a közeli nádas alól szivároghat ez a barnás lé, ami a zsilipnél zavarossá teszi a vizet – felelte kérdésünkre Huszár Imre, a Róna Kft. cégvezetője.

A kishomoki terület mezőőre, Tóth Sándor elmondta, hogy a marhatelepről akkor kerül trágyalé az üzemvízcsatornába, ha a szikkasztómedencék megtelnek. Ilyenkor beindul az automata rendszer, s a fölösleget a csatornába szivattyúzza. Ez teljesen szabályos. Leszámítva a kellemetlen szagot, nincs környezetszennyező hatása. A közeli dinnyések, kertészek előszeretettel használják ezt a vizet öntözésre, mert ez szerves trágya, nincs benne semmi vegyszer.

A mezőőr is megnézte a Bordás-dűlői zsilipnél a kérdéses csatornaszakaszt. Ez szerinte sem lehet trágyalé. A véleménye szerint ez nem szennyvíz, hanem a betonpart oldalán megtapadó rengeteg alga miatt látszik barnás-vörösesnek.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Régi Citroënek szerelmese

A francia rendőrök, mentősök által használt Citroën-kisbusza is van otthon Bús Péternek, aki annak… Tovább olvasom