Délmagyar logó

2018. 06. 23. szombat - Zoltán 12°C | 20°C Még több cikk.

Mátyás és Sekély meccsei

Mártély - Mátyás és Sekély, valamint lovasaik, a Készenléti Rendőrség munkatársai futballmeccs biztosítása helyett a héten a mártélyi tanyavilágban teljesítenek szolgálatot. Július elsejétől 24 órás közterületi járőrszolgálati program indult az országban – része a lovas és a kerékpáros járőrözés is.
– Zsiványok járnak a környéken? – kérdezték tegnap a lóháton, Tiarával és Tiszagyöngyével érkező helyi polgárőrök Markó Ernő mártélyi tanyája előtt. – Elkerülnek – válaszolta mosolyogva az idős bácsi. Nemcsak a polgárőrök jöttek lovaikkal otthonához. A rendőrök is nyeregben érkeztek. Ketten, a Készenléti Rendőrség Lovas Alosztályától lovaikkal, Mátyással és Sekéllyel, ketten pedig a vásárhelyi rendőrkapitányságról kerékpárral.

Lovasszem-mozgalom

Régmúltra tekint vissza a lovas járőrözés Mártélyon, a helyiek visszajelzése nagyon pozitív – mondta Rózsa Szilveszter, a helyi polgárőrség elnöke. Már szerveződik a lovasszem-mozgalom is, a lovas egyesületek is szeretnék kivenni a részüket a bűnmeg-
előzésből. Mártélyon Benkő Sándor magyar bajnok fogathajtó csatlakozik a kezdeményezéshez.
– Július elsejétől az Országos Rendőr-főkapitányság minden megyére 24 órás közterületi járőrszolgálati programot indított – magyarázta az újságíróknak Rádi Norbert vásárhelyi rendőrkapitány. – Valamennyi településen folyamatos és visszatérő lesz az egyenruhások jelenléte a közbiztonság javítása érdekében. Ehhez kapcsolódva érkeztek a lovas rendőrök, akik a héten a tanyavilágban teljesítenek szolgálatot. Bevontuk az akcióba a helyi polgárőrséget, ahogy a Kiskunsági Nemzeti Park természetvédelmi őreit is – tette hozzá.

Mártély környékén közel 100 tanya van, ideális a lovas járőrszolgálatra. Mindenféle terepen jól közlekednek, méghozzá nesztelenül. Kerékpáros egyenruhások is járőröznek a környék településein, ők folyamatosan teljesítenek szolgálatot. Nemcsak a bűncselekmények megelőzése a cél, a lakossággal való kapcsolattartás is. A lovas egyenruhásoknak egyébként nem akadt dolguk, nem kellett intézkedniük – tudtuk meg Rádi Norberttől.

Lóhátról jobban belátni a vidéket, jelentős területeket tudnak bejárni a rendőrök és a polgárőrök is. A szerző felvétele
Lóhátról jobban belátni a vidéket, jelentős területeket tudnak bejárni a rendőrök és a polgárőrök is. A szerző felvétele

– Mátyás 20, Sekély 5 éves – mutatta be lovait Cseke István főtörzszászlós. Elmondta: gyereknapokra mennek velük, huszárkodnak állami ünnepeken, mérkőzéseket biztosítanak, járőrszolgálatot adnak. Az országban mindenhová hívják őket, reneszánszát éli a lovas járőrszolgálat. Óriási területeket tudnak bejárni hátasaikkal, olyan tanyákra is eljutnak, ahol lehet, hogy az idősek 20 éve nem láttak rendőrt – tette hozzá.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Rászoruló diákokat tanítanak úszni

Több mint 40-en 10 napig ismerkednek az úszás alapjaival. Tovább olvasom