Délmagyar logó

2018. 04. 22. vasárnap - Csilla, Noémi 9°C | 24°C Még több cikk.

Mayer Péter Texas helyett Vásárhelyt választotta

Hódmezővásárhely - A gyógyszeres kezelés mellett nagyon fontos megtanítani a pácienseket az egészségesebb életre. Az életmódváltás sokat segíthet, vagy akár meg is szüntethet egy-egy problémát – véli Mayer Péter, a vásárhelyi Erzsébet-kórház ideggyógyászati osztályának vezetője. A főorvos és kollégái nap mint nap vizsgáznak emberségből, odaadásból.
A 15 ágyon 750 beteg feküdt, az ambulancián 3890 pácienst láttak el, a szakrendelést pedig 2053-an keresték fel – ez számokban a tavalyi mérlege a vásárhelyi Erzsébet-kórház ideggyógyászati osztályának. A számoknál viszont jóval fontosabb az az emberség, odaadás, szakmai felkészültség, mellyel az ott dolgozók próbálnak segíteni a betegeken. Erre hívta fel lapunk figyelmét, és ajánlotta a Jó kezekben sorozatunkba a vásárhelyi neurológiát Ritz Judit, az egyházmegyei Badalik Bertalan Szociális Szolgáltató főigazgatója.

– 14-en dolgoznak az osztályon, köztük 3 orvos. A munkatársak otthon összesen 27 gyermeket nevelnek. Van, aki négygyermekes édesanya. A kollégák otthonról hozzák az empátiát, amely az orvoslás, a gyógyítás területén nélkülözhetetlen – fogalmazott Mayer Péter osztályvezető főorvos. – Az ápolónők szakmailag is minőségi munkát végeznek. Több mint egy évig feküdt az ideggyógyászati osztályon egy huszonéves fiatal lány, aki közlekedési balesetben súlyos fejsérülést szenvedett, és úgynevezett éber kómába került. A gondos ápolásnak köszönhetően egy év múltán sem volt felfekvése. A nővérek fürdették, mosták a haját, forgatták, tornáztatták, mesét olvastak neki – idézte fel a főorvos.

Mayer Péter (balról) főorvos és munkatársai tavaly összesen 750 fekvő beteget kezeltek, ápoltak az ideggyógyászati osztályon. a szerző felvétele
Mayer Péter (balról) főorvos és munkatársai tavaly összesen 750 fekvő beteget kezeltek, ápoltak az ideggyógyászati osztályon. A szerző felvétele

Stroke, azaz agyi infarktus, Parkinson-kór, fejfájás, szédülés, derékfájás – a leggyakrabban ezekkel a betegségekkel, panaszokkal fordulnak meg a vásárhelyi neurológián. Mayer doktor szerint a gyógyszeres kezelés mellett nagyon fontos megtanítani a pácienseket az egészségesebb életre. Az életmódváltás sokat segíthet vagy akár meg is szüntethet egy-egy problémát. A rossz testtartás miatt fej- és derékfájás alakulhat ki. Egy kis odafigyeléssel vagy tornával megszüntethető – említette példaként.

Mayer Péter 1998 óta vezeti az ideggyógyászati osztályt. Annak idején két választása volt: a texasi Houstonban egy tudományos kutatóintézeti munka vagy a vásárhelyi kórház. Vásárhely mellet döntöttem, és egy pillanatig sem bántam meg – mondta. A főorvos szerint a fiatal orvosok közül egyre kevesebben választják a neurológiát, azok viszont, akik a pályán vannak, elkötelezettek a szakma iránt.

Olvasóink írták

 • 7. booo 2012. január 20. 22:33
  „6. kukus
  Ez a fergeteges cikk "ideragadt" a hírek elejére. Lehet hogy le sem fogják venni 1 évig ! :-)”
 • 6. kukus 2012. január 18. 23:08
  „Igaza van a Doktor Úrnak, ott úgy is túlságosan meleg van!:) ... Érdekes, hogy az elmúlt jónéhány napban csak ehhez hasonló hírekre telt a délmagyarnak.Pedig mintha az országban és a világban is történne egy s más napjainkban...(inkább nem írom le az "ügyeket",mert mindjárt offtopic leszek)Az az érzésem, hogy azokat a híreket pillanatokon belül leveszik a képernyőről,legalább is a vásárhelyi oldalról. Vajon miért van ez? Mondjuk, így meg a kutya se nagyon olvassa. Nézzék meg a kommentek számát...”
 • 5. mivan? 2012. január 18. 09:05
  „Manapság a politika szereti megmondani ki a hazafi. Szerintem az ilyen emberek azok, akik teszik a dolgukat és nem verik a mellüket.”
 • 4. vik05 2012. január 17. 13:22
  „Lehet,hogy jobb lett volna ha elmegy innen,neki is meg ......!”
 • 3. Én2 2012. január 13. 16:44
  „Rendes orvos az biztos!!”
 • 2. booo 2012. január 13. 15:55
  „Még megbánhatja a Doktor úr, mert ebben az országban a hadd el hadd még csak most kezdődik!”
 • 1. papika56 2012. január 13. 11:06
  „Erre az osztályra van a legnagyobb szükség ! 10 emberből 8 ide kerül.
  Nyugodt élet, sztressz mentes napok, egészséges hétköznapok !
  Naaaaaa ez az ami nem mostanában lesz !!!!”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Titokzatos repedés a Görbe utcában

Egyelőre nem lehet tudni, mitől repedezett meg a vásárhelyi Görbe utcában az egyik ház fala. Tovább olvasom