Délmagyar logó

2017. 12. 17. vasárnap - Lázár, Olimpia -2°C | 3°C Még több cikk.

Még az idén felülvizsgálhatják a rokkantak parkolási rendeletét

Hódmezővásárhely - Figyelembe veszi a kormány a Vásárhely által megfogalmazott javaslatokat a mozgáskorlátozottak parkolási igazolványaival kapcsolatos szabályok felülvizsgálatánál – ezt Navracsics Tibor közigazgatási és igazságügyi miniszter tudatta a városvezetéssel.
Vásárhely javaslatait figyelembe véve vizsgálja felül – a tervek szerint még az idén – a Nemzeti Erőforrás Minisztérium a mozgáskorlátozottak parkolási igazolványaival kapcsolatos szabályokat – tájékoztatta a napokban a vásárhelyi önkormányzatot Navracsics Tibor közigazgatási és igazságügyi miniszter.

Még áprilisban döntött arról a vásárhelyi közgyűlés, javasolja a kormánynak, hogy vizsgálja felül a mozgásban korlátozott személyek parkolási igazolványáról szóló rendeletet. A cél: csak a valóban rászorulók élhessenek az ingyenes parkolásra jogosító kedvezménnyel. Egy független orvosi szakmai fórum létrehozását szorgalmazzák, valamint azt, hogy a jelenleginél hatékonyabb legyen az ellenőrzés, és egységesebb a mostani szétaprózott jogi szabályozás.

A mozgásukban korlátozottak parkolási igazolványának igényléséhez háziorvosi, szakorvosi, gyermekorvosi vagy egyéb egészségügyi intézményi szakvélemény szükséges. Ennek birtokában az okmányirodák kötelesek kiállítani az igazolványt. Legalább 6 különböző rendelet szabályozza az igazolvány és az egyéb kedvezmények igénylésének feltételeit, de nincs olyan felülvizsgálati fórum, amelyhez a szakvélemény kiállítását követően fordulni lehet, és amely ki tudná szűrni az esetleges visszaéléseket – hangzott el korábban a közgyűlésen.

A közigazgatási és igazságügyi miniszter tudatta az önkormányzattal, hogy a mozgáskorlátozott személyekkel kapcsolatos joganyag megújítása és a parkolási igazolvánnyal történő visszaélések visszaszorítása érdekében a Nemzeti Erőforrás Minisztérium a Belügyminisztérium bevonásával tárcaközi munkacsoportot hozott létre. Utóbbi megtartotta az első egyeztetést, a Belügyminisztérium pedig több olyan javaslattal élt, amelyek egybevágnak a vásárhelyi irányvonallal. Felmerült egy független orvosszakértő fórum megbízása, a korábban kiadott engedélyek felülvizsgálata, az igazolványhasználat hatékonyabb ellenőrzése, valamint a visszaélések szigorúbb szankcionálása is. A kormány egyébként már tett lépéseket is, hiszen Budapesten egy nagyszabású rendőrségi ellenőrzés-sorozatot indított.

Olvasóink írták

 • 18. eldorádó 2011. augusztus 03. 13:06
  „17. joy 2011.08.03
  az EÜ rendbetételét még a fidesz sem meri...hatalmas pénzek vannak ott, csak oda megy, ahol szükség is van rá!”
 • 17. joy 2011. augusztus 03. 10:09
  „Nem értem, mi a túrót sz.rakodnak?
  A megoldás 1*ű.
  Szakorvos elbírálása alapján arcképes csippkártyát ad az EÜ, és ha a mozgáskorlátozottat bemutatják -akár maga vezet, akár szállítják, rendben.
  Ha rokon -ismerős- használja- "bevásárlásra", csalás, mert ő nem sérült!

  Nagyon renbe kellene tenni az egész EÜ nyilvántartást, mert úgy rossz ahogy van!
  Miért nincs még minden személynek fotós csippkártyája, amely az arra jogosult, illetékességi kóddal rendelkező, orvost-mentőst-gyógyszerészt tájékoztatja minden kezébe kerülő személy szervezetéről, betegségeiről, szedett gyógyszereiről, kórtörténetéről?”
 • 16. vica-cica 2011. augusztus 03. 09:27
  „Édesanyámat vittem az Új klinikára vizsgálatra. Súlyosan mozgáskorlátozott (2 csípőprotézis, 1 térdprotézis,
  gerincműtét 3 csigolyát érintően). A mozgáskorlátozott igazolványt fordítva, a fényképes felével
  felfelé tettem ki véletlenül. Mire kijöttünk a vizsgálatról mikulás csomag a szélvédőn.
  Azonnal intézkedtem, hiszen jogosan használjuk az igazolványt.
  Bevittem, bemutattam, fellebbeztem írásban. Nem fogadták el, sőt még postaköltséget is kifizettettek velem.
  Nem azokat kellene csesztetni akik jogosan használják, hanem a potyázókat tisztelt SZKT.”
 • 15. info 2011. augusztus 02. 23:40
  „13. zoltanszabo 2011.08.02. 20:50
  nézz utána -jogszabályváltozás volt! csak ne háborogjon a lelked, még te is lehetsz rokkant!!!”
 • 14. Nórikám 2011. augusztus 02. 22:13
  „Biztosan azzal is csalnának, de nem kellene megpróbálni jövedelmi viszonyhoz kötni a rokkantaknak járó kedvezményt? Persze nem tudom a kigyúrt 10 éves aranyláncos milyen jövedelmet igazolna? Viszont ott az adó hívatal is vizsgálódhatna,”
 • 13. zoltanszabo 2011. augusztus 02. 20:50
  „T. 7.
  Súlyadót most se kell fizetnije annak akinek roki kártyája van. Sőt még kap 7000.-Ft üzemanyag költség hozzájárulást is --évente !”
 • 12. florian70 2011. augusztus 02. 20:48
  „8. Én2 2011.08.02. 11:47

  Én is! A LJ lenne az első.

  6. JABBA 2011.08.02. 10:43
  Ja, hogy lázárországvárosnagyur otthonából jött a javaslat. Amúgy valóban elég sok rokkant van szegeden, akiknek nagyon jó megy." Miért a rokkantnak nem mehet jól?”
 • 11. ketrin72 2011. augusztus 02. 16:57
  „helyes”
 • 10. Jege$maci 2011. augusztus 02. 16:53
  „A jelenlegi jogszabályok szerint Erőss Zsolt leállhat a Ferihegyi reptér rokkantparkolójában "Hegyet mászni mentem" felirattal...
  Nehogy az jelenjen meg, hogy ezt láttam, de elvileg így van. Akkor mit lehet tenni?!”
 • 9. Együgyű 2011. augusztus 02. 15:12
  „Még az idén felülvizsgálhatják a rokkantak parkolási rendeletét. A vizsgálat most is
  megtörténik, mint mindig. Változás nem lesz! De munka igen. Amúgy sem ellenőrzi senki!
  Tudatjuk ennek fényében jövőre új felülvizsgálat lesz.
  Elnézést előre is a rokkantaktól!!!”
 • 8. Én2 2011. augusztus 02. 11:47
  „Ha igazságos lesz akkor jó,én meg elszámoltatnám a fidesz politikusokat,sok pénz visszajönne a kasszába.”
 • 7. macusnéni 2011. augusztus 02. 11:19
  „Épp ideje lesz,hogy végett vetnek ennek a csalás sorozatnak.Régebben még súlyadót sem kellett fizetniük a roki kártya után.Akkor mennyi pénzt vontak el a költségvetésből,mindenkitől.Amióta "Unió" van csak a 40 KW alattinak jár.Ami kb egy Fiat Seicento autóvak felel meg.A klinikáknál is 20 éves fürge lánykák libbentek ki a roki kártyás autóból.Ellenőrizzék,s aki kiállitotta az igazolást,azt is számoltassák el.”
 • 6. JABBA 2011. augusztus 02. 10:43
  „Ja, hogy lázárországvárosnagyur otthonából jött a javaslat. Amúgy valóban elég sok rokkant van szegeden, akiknek nagyon jó megy.

  A múltkor a 90-es években járó nagymamámat vittem az ujklinikára, ahol megálltam, kitettem az igazolványt, majd kisegítettem a kocsiból. Látom, hogy pár méterre épp arra járnak ketten a parkolóőrök, akikkel akkor nem törődtem, majd felkisértem az osztályra. (Volt vagy 10-15 perc). Mire visszaérek, meglátnak, majd odajönnek és pampognak, hogy most akkor megbüntetnek, mert szabálytalanul használom a kártyát. Szerencsére volt ott egy idős házaspár, akik mellém álltak, így a "tisztességes" pakolóőrök továbbálltak.”
 • 5. 620829 2011. augusztus 02. 10:15
  „Helyes..2 hete a gazdaságosnál úgy beállt mellénk egy merci szlovák rendszámmal mind a sicc----kiszálltak plázacicaéskandúrka--megszólalt a mozgás korlátozott kislányom-hogy apu-most bezzeg egy rendőr sincs a környéken-pedig lehetne aratni----mindjárt csökkenne a büdzsé hiánya !”
 • 4. hasika 2011. augusztus 02. 09:59
  „akkor igazságos legyen az a vizsgálat!!!!!!!!!!!!!”
 • 3. eleonóra 2011. augusztus 02. 09:42
  „Szegeden is lenne mit felülvizsgálni !Ennyi jókiállású sportos rokkantat akik itt vannak !?Láttam olyat is, hogy miután kitette a rokkantigazolványát, egysoros gőrkorcsolyát csatolt fel és száguldott tovább.Ja ..lehet, hogy lépni se tud......”
 • 2. Mathiasking 2011. augusztus 02. 08:17
  „Kérdésem: ki fog maradni a szabad oldalon?”
 • 1. Herli 2011. augusztus 02. 07:15
  „E feladatot követően felderítik az összes adócsalót és svindlit, majd lecsukják szépen a rokkantak mellé őket.
  Így rend is lesz remélhetőleg.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Ingyenes úszásoktatás Vásárhelyen

Hódmezővásárhely - 89 alsó tagozatos, hátrányos helyzetű diák számára kezdődött hétfőn ingyenes… Tovább olvasom