Délmagyar logó

2017. 04. 26. szerda - Ervin 8°C | 22°C Még több cikk.

Még mindig: Van mááásik!

Hódmezővásárhely - Másfél kilométeres sort alkotnak a lakókocsik és kamionok, amikor az Eötvös Cirkusz útra kel. Bejárták már az egész világot, most Vásárhelyen vendégszerepelnek.
– Az időjárás nem a legkedvezőbb – fogadott tegnap délelőtt a cirkusz egyik üzemeltetője, tulajdonosa, a 36 éves Eötvös Loránd, aki zsonglőrként szerepel a műsorban. Eötvösék az egész világot bejárták, amikor útra kelnek, 1,5 kilométer hosszú sort alkotnak szállító- és lakójárműveik. Márciustól októberig tart a szezon, az ideiben a napi 20 kiló húst fogyasztó fehér és négy rózsaszín tigris (a napokban születnek kicsik), hat albinó, öt muraközi ló és három elefánt is a karaván része. A lovakkal és az elefántokkal olaszok lépnek fel, a tigrisekkel a francia idomárhölgy, Sarah Houcke dolgozik.

Három elefánt is fellép a cirkuszban. Fotó: karnok Csaba
Három elefánt is fellép a cirkuszban.
Fotó: karnok Csaba

Folyamatosan utaznak, minden kényelmet biztosító lakókocsikban élnek, a gyerekek magántanulók. A „taljánokkal" három csemete van – a napokban vizsgáztak –, a magyar „szekcióban" kettő, de csak Loránd nővérének 9 éves fia, Christofer iskolaköteles, az ő kislánya, Lorien 1,5 éves. A cirkuszhoz, a manézshoz szoktatást már gyerekkorban, játékos formában elkezdik: tesztelik, mihez lenne kedve, tehetsége a jövő sztárjának. Egy attrakció 4–7 év alatt tanulható meg, de állandóan akad rajta csiszolnivaló. A Vásárhelyre érkezett 40 fős társulatból 10-en képviselik az Eötvös családot – nagypapák és nagymamák is –, közülük hatan szerepelnek a műsorban, és általában szüleik nyomdokain járnak, mint a 68 éves ifj. Eötvös Gábor, aki édesapja id. Eötvös Gábor világhírű „Van mááásik!" című zenebohócszámát adja elő.

A fehér tigris napi 20 kiló húst eszik. Fotó: Karnok Csaba (galéria)

– Igazi cirkuszi ember vagyok: a Heves megyei Halmajon turnéztunk, amikor megszülettem, és remélem így, út és munka közben távozom a világból... – közölte ifj. Eötvös Gábor. – Legalább 30 évet dolgoztam édesapám mellett, így tanultam be és vettem át tőle a számot. A produkció során legalább tucatnyi hangszer kerül elő, és ezeken nem csak egy-egy taktust tudok eljátszani. Akadémiát végeztem, zenekarban is játszottam. Bejártam a világot, de a magyar közönség a legjobb, imádok itthon dolgozni. A „Van mááásik!" eddig mindig óriási sikert aratott. Ez a kijelentés az életre nem igaz: de arra nem is kell alkalmazni, mert nem tudok másmilyet elképzelni, mint ezt.

Hat előadás Vásárhelyen

Az előadások szerdától péntekig este 7 órakor, szombat délután 4 és este 7 órakor, vasárnap délután 5 órakor kezdődnek Újvárosban, a malommal szembeni területen.

Olvasóink írták

 • 3. szilmaril2 2010. június 28. 09:14
  „Akik a helyet adták nekik, gondolkozhattak volna! A malom mellett nagyon kicsi a hely, még az úton is parkolnak, bezsúfolták őket arra a szűk részre.
  Egyébként jó volt a műsor!
  Gratulálok!”
 • 2. Dongó 2010. június 25. 08:13
  „Ez az életforma igen nagy tiszteletet érdemel. Sajnos a mai világban el vagyunk kényeztetve a TV által és kevesen értékelik a vándorcirkuszt. Ez egy "cigány élet" amit csak nagyra lehet értékelni. Minden elismerésem irántuk.
  További szép napot
  Tisztelettel: Dongó”
 • 1. Filctoll 2010. június 24. 05:21
  „Valóban színvonalas szokott lenni a műsoruk, idén se fogjuk kihagyni!”
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Mindenből lehet játékot csinálni

A vásárhelyi Somogyiéknál előfordul, hogy nemcsak a fiúknak, Ádámnak és Attilának vásárolnak egyforma játékot, hanem apának is. Tovább olvasom